Tragédia vagy komédia?

V. G., F. Z.V. G., F. Z.
Vágólapra másolva!
2006.10.07. 00:37
Címkék
A magyar válogatott selejtezőcsoportjában szombaton további két találkozót rendeznek: Norvégia az Eb-győztes Görögország otthonában készül jó szereplését folytatni, Moldova pedig Bosznia-Hercegovinát fogadja. A görögöknél és a bosnyákoknál is bukhat a kapitány az újabb kudarc esetén.
Görögország - Norvégia

Otto Rehhagel szövetségi kapitány a görög?norvég meccset beharangozó sajtótájékoztatón kifakadt az újságírókra, akik kifogásolták a keretét
Otto Rehhagel szövetségi kapitány a görög?norvég meccset beharangozó sajtótájékoztatón kifakadt az újságírókra, akik kifogásolták a keretét
Getty Images
Otto Rehhagel szövetségi kapitány a görög?norvég meccset beharangozó sajtótájékoztatón kifakadt az újságírókra, akik kifogásolták a keretét

A görög sajtó munkatársai és az ország nemzeti csapatának német kapitánya, Otto Rehhagel eddig sem szívelték egymást, és úgy tűnik, az ellentét most minden eddiginél élesebb. Az edző odáig ment, hogy felvetette: állítsák össze az újságírók a válogatottat, ha már úgyis mindent jobban tudnak nála. Aki ismeri az előzményeket, talán már meg sem lepődik mindezen…

Szeptemberben volt öt éve, hogy Otto Rehhagel átvette Görögország válogatottjának irányítását – és aztán hiába vezette hihetetlen módon az Európa-bajnoki aranyéremig a csapatot, mára jócskán megfogytak a szimpatizánsai. Erről persze elsősorban saját maga és az elmaradt eredmények tehetnek.

A kritikák céltáblájává akkor vált, amikor csapatával Európa-bajnokként képtelen volt kijutni a németországi világbajnokságra. A szurkolók ezt a kudarcot nehezen emésztették meg, és egyre többször kritizálták a kapitány több mint furcsa válogatási elveit. Rehhagel szemmel láthatóan kitartott „portugál hősei” mellett, még akkor is, ha azok már jócskán kiöregedtek, vagy éppen sérültek voltak. A görög sajtó gúnyosan kommentálta az edző húzásait: „Ahol a logika véget ér, ott kezdődik Otto Rehhagel gondolkodása” – írták cinikusan a lapok.

A Norvégia elleni Eb-selejtezőt megelőző hivatalos sajtótájékoztatón is akadtak gondok: a szövetségi kapitány csapata esélyeiről beszélt volna, ám a jelenlévők főleg a beválogatott játékosokról, illetve a kimaradókról kérdezősködtek, amire Rehhagel idegesen reagált. „Az edző úgy viselkedett, mint elefánt a porcelánboltban” – jellemezték többen a kialakult hangulatot, utalva arra, hogy Rehhagel mindenkinek nekirontott, aki kiritzálni merte tevékenységét (csak halkan jegyezzük meg, hogy a magyar újságírók is átéltek hasonlót Lothar Matthäus hazai kapitánysága idején – ráadásul nálunk az Eb-arany is elmaradt...).

Az újságírókat elsősorban az zavarta, hogy Ieroklisz Sztoltidisz, az Olympiakosz középpályása kimaradt, míg csapattársa, Mihalisz Kapszisz meghívót kapott a keretbe.

Sokan úgy tudják, a játékosok meghívásakor nem is Otto Rehhagel, hanem másodedzője, Joannisz Topalidisz mondja ki a végső szót, és aki nincs jóban a szakemberrel, még a keret közelébe sem kerülhet. „Azt írjátok, hogy Joannisz befolyásol a döntéseimben. Közlöm veletek, hogy ez nem igaz, csak a feleségem van rám befolyással – szögezte le a sajtó munkatársainak Rehhagel, majd feldühödve megkérdezte: – Ti akarjátok összeállítani a csapatot, vagy továbbra is rám hagyjátok a feladatot?”

Nos, nem elsősorban az újságírók, sokkal inkább az álomrajtot vevő norvég futballisták miatt lesz nehéz dolga Rehhagel csapatának szombaton.

Vasárnapra azonban legalább kiderül, ami a görög válogatott körül történik, az komédia, avagy tragédia…

Moldova - Bosznia-Hercegovina

„Komolyan gondoltam a lemondásomat, valóban elérkezettnek láttam az időt a váltásra – jelentette ki Bosznia-Hercegovina kapitánya, Blaz Sliskovic, miután kiderült: folytatja a négy évvel ezelőtt megkezdett munkáját. – Az első két találkozónkon ígéretem ellenére nem tudtunk hat pontot szerezni. Mégis örülök, hogy a szövetség a támogatásáról biztosított. Semmi sincs veszve, rengeteg feladat áll még előttünk.”

A korábbi elhatározását megváltoztató 47 éves szakember, aki az Olympique Marseille-ben is játszott, maradt a kispadon: ezúttal Moldova és Görögország ellen készíti fel csapatát, s munkáját sérülések nehezítik.
A C-csoport állása
1. Norvégia22 6–16
2. Törökország11 2–03
3. B.-Hercegovina211 6–53
4. Görögország11 1–03
5. MAGYARORSZÁG211 4–53
6. Moldova22 0–30
7. Málta22 2–70
---- Sztárok hiányoznak a hazaiak számára létfontosságú meccsen

Olaszország - Ukrajna

A kezdőcsapatból kilenc játékos helye már biztosnak tűnik az olasz válogatottban, amely szombaton Ukrajna együttesét fogadja Rómában. A B-csoport izgalmasnak ígérkező találkozóján Roberto Donadoni, a világbajnok együttes új szövetségi kapitánya feltehetően a Buffon – Oddo, Cannavaro, Nesta, Zambrotta – Gattuso, Pirlo, De Rossi, Perrotta – Toni, Del Piero csapatot küldi majd pályára a gyenge rajt miatt kötelező győzelem megszerzése érdekében.

A fiatal szakvezető ugyanakkor az olasz újságíróknak elmondta, hogy két poszton még nem végleges a döntése: Alessandro Nesta és Alessandro Del Piero szereplése kétséges. Előbbi sokáig sérült volt, ezért elképzelhető, hogy a helyén a vb-döntőben gólt fejelő Marco Materazzi lesz Fabio Cannavaro belső védőpárja, míg Del Piero posztján esetleg a Palermo csatára, David Di Michele játszhat.

Az ukránoknál az olasz közönség által jól ismert Andrij Sevcsenko, a Chelsea támadója, a válogatott kapitánya magas lázzal fekszik Kijevben, el sem utazott a társakkal Rómába. Helyette a Leverkusen csatára, Andrej Voronin kap majd lehetőséget, jelentette be Oleg Blohin szövetségi kapitány.

Következik:
Feröer–Litvánia 16.00
Skócia–Franciaország 18.00 (tv: TF1)
Olaszország–Ukrajna 20.50 (tv: Rai UNO)
A B-csoport állása
1. Skócia228–16
2. Franciaország226–16
3. Grúzia3128–63
4. Ukrajna113–23
6. Litvánia2112–31
5. Olaszország2112–41
7. Feröer220–120
---- Joaquín szerint káosz uralkodik Luis Aragonés csapatánál

Svédország - Spanyolország

Eddig sem a nyugalom szigeteként emlegették a spanyol válogatottat, ám az elmúlt napokban a totális összevisszaság jellemzi Luis Aragonés szövetségi kapitány legénységét, amely a svédek elleni, idegenbeli selejtezőre készül az F-csoportban. A 68 éves, madridi születésű szakember spanyol és nemzetközi megítélése meglehetősen ellentmondásos, korábbi rasszista megjegyzései és válogatási elve miatt folyamatos kritikákat kap. Pénteken a keretből kitett Joaquín bírálta, aki – nemcsak a mellőzöttség miatti sértődésből – úgy véli, a csapat körüli eseményekre a zűrzavaros a legenyhébb jelző.

„A válogatott jelenleg egy vicc. Káosz van, senki sem tudja, mi a dolga, maga Aragonés sem. Tudom, hogy ez nem segít abban, hogy visszakerüljek a keretbe, de attól még elmondom a véleményemet” – nyilatkozta a Valencia szélsője. Aragonés az északírek ellen szeptember 6-án Belfastban elszenvedett 3–2-es vereség után felajánlotta lemondását, majd két nap múlva meggondolta magát, és újult erővel fogott munkába. A svédek elleni keretből kihagyta a már említett Joaquínt, valamint Raúlt is, ami óriási visszatetszést váltott ki a spanyol szurkolókból, sőt talán a szövetség vezetőiből is…

Következik:
Svédország–Spanyolország 20.00
Dánia–Észak-Írország 20.00
Lettország–Izland 20.00
Az F-csoport állása
1. Svédország224–16
2. Spanyolország2116–33
3. Dánia112–03
4. Izland2113–23
5. Észak-Írország2113–53
6. Lettország110–10
7. Liechtenstein221–70
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik