Káprázatos volt ez az ötös

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2006.08.17. 01:22
Címkék
Kiütéses győzelmet aratott a magyar válogatott, így valószínűleg már a döntetlen is elég lenne Moszkvában a továbbjutáshoz.
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé
Meggyesi Bálint
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé
Meggyesi Bálint
Az önbizalomtól duzzadó Priskin Tamás az elsô gólja elôtt nagyszer? lövôcsellel tört a kapu felé

Kezdjük a legfontosabbal: a magyar U21-es válogatott ott folytatta, ahol 2005 novemberében Olaszország ellen az Üllői úton abbahagyta, jó játékkal maga mellé állította a közönséget. Pedig az előzmények nem voltak kedvezőek, hiszen Róth Antal alapegyütteséből Máté Péter és Bank István is sérülés miatt a lelátóra kényszerült, és mivel mindketten a tengelyben játszanak, kérdéses volt, megmarad-e a magyar együttes stabilitása. Nos kijelenthetjük, megmaradt, Finnország az első negyvenöt percben valójában egyetlen helyzetet sem tudott kialakítani Kovács Zoltán kapujának előterében, és ha a magyar fiatalok a támadásbefejezésekben pontosabbak, négy-öt gólos előnnyel is zárhatták volna az első játékrészt.

Amiről Róth Antal a találkozó előtt beszélt, hogy a finn labdarúgók fizikailag tökéletesen vannak felkészítve, már a himnuszok alatt megbizonyosodhattak a szurkolók. Azonban hiába volt a vendégek kezdő tizenegyében több remek felépítésű labdarúgó, a magyarok még a fejpárbajokban sem maradtak alul, és mert földön jóval szellemesebben, kombinatívabban futballoztak, mint riválisuk, az első félidőben öt ziccert is kialakítottak. Tízpercnyi futballt követően a Sopron támadója, Feczesin Róbert előtt adódott az első igazi gólhelyzet, és bár ez még kimaradt, valamivel a játékrész fele után a nemrégiben az angol Wadfordba igazoló Priskin Tamás parádés találattal jelezte, az angol klub jó üzletet kötött a megszerzésével. A gólt követően is több veszélyes támadást vezetett Róth Antal együttese, a két szélső középpályás, Bori Gábor és Magasföldi József többször is a finn védelem mögé tudott kerülni, és az egyik ilyen támadás végén Feczesin Róbert megduplázta az előnyt.

A szünet után gyorsan kiderült: a magyar U21-es válogatott minden tekintetben kiszolgálta közönségét, a labdarúgás valamenynyi elemében felülmúlta riválisát, és parádés találatokat szerezve, fölényesen nyerte meg idei első Európa-bajnoki selejtezőjét. Amikor a különböző nemzetközi mérkőzéseket nézve azt látjuk, menynyire eltűntek a különbségek az úgynevezett nagycsapatok és kicsik között, jó volt látni, hogy a magyar fiatalok tétre menő összecsapáson magabiztos győzelmet tudnak aratni. A közönség élvezte a játékot, és tényleg csak az volt a kérdés, hogy a házigazda mekkora különbséggel nyeri meg a mérkőzést. A magyar U21-es válogatott nem esett abba a hibába, mint korábban sok honi gárda: az első negyvenöt percben megszerzett kétgólos előnyét nem szórakozta el, nem adott lehetőséget a finn csapatnak a szépítésre, és mert a támadásbefejezések többsége pontos volt, kedvező előjelekkel várhatja a szeptember 6-i moszkvai, Oroszország elleni fellépést. Az orosz csapat szeptember 2-án Finnországban vendégeskedik, és ha ott nem tud hasonlóan fölényesen nyerni, mint szerdán Róth Antal együttese, akkor Moszkvában már a döntetlen is magyar csoportelsőséget jelent.

Percről percre
10. perc: Feczesin ballal 14 méterről lőtt, ám Mäenpää bravúrral hárított. A kipattanó labdát Feczesin ezúttal jobbal rúgta el, ám a jobb kapufa mellé belsőzött.
26. perc: Sándor György indította a jobb oldalon Priskint, aki betört a tizenhatoson belülre, két lövőcsellel két védőt is becsapott, majd hét méterről jobb külsővel a kapu bal alsó sarkába passzolt.
1–0

35. perc: Vadócz hozta játékba a tizenhatos bal oldalán Priskint, aki csinált egy visszahúzós cselt, majd jobbal a jobb alsó sarkot célozta meg, ám Mäenpää előredőlve mentett.
44. perc: Bori sprintelt végig az egész jobb oldalon, egy méterre járt az alapvonaltól, amikor középre tette a labdát, amelyet az érkező Feczesin tíz méterről, jobbal a léc alá vágott.
2–0

73. perc: Pollák indította a bal oldalon Tőzsért, aki elsprintelt az alapvonalig, majd két nyugodt cselt csinált a tizenhatoson belül, és középre adott, az érkező Balogh Béla a védők szorításában négy méterről jobbal a kapu jobb oldalába perdített.
3–0

78. perc: Sándor György egy esernyőcsel után indította a jobb oldalon Tiszát, aki a tizenegyes vonalából középre adott, az érkező Priskin két méterről a kapu közepébe fejelt.
4–0

81. perc: Balogh Béla emelte előre a labdát, amelyet Sándor György a kapunak háttal állva megcsúsztatott, majd hátrányból lefutotta a védőjét. A jobb oldalról középre passzolta a labdát, s a felzárkózó Feczesin jobbal kilenc méterről a kapu jobb oldalába lőtt.
5–0 ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik