Hátvéd lett az est hőse

BORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓBORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.08.12. 00:36
Címkék
A hosszabbítás perceiben elért góllal megmaradt az FC Fehérvár esélye az UEFA-kupa második selejtezőköréből való továbbjutásra, ám ehhez a svájci, augusztus 24-ei visszavágón sokkal jobb helyzetkihasználás kell. A Grasshoppers elleni egyenlítő gólt a csereként beálló Horváth Gábor szerezte, aki hátvéd létére a Fehérvár idei tétmérkőzésein már háromszor volt eredményes.
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat
Jellemzô pillanatképek a csütörtöki mérkôzésrôl: a svájci játékosok rendkívül szorosan fogták a magyarokat

– A Grasshoppers ellenit tartja a legfontosabb góljának?
– Igen, hiszen ezt mégiscsak az UEFA-kupában szereztem – válaszolta határozottan a 21 éves Horváth Gábor. – Az idén eddig a Debrecen elleni Szuperkupa-döntőben és a Sopron elleni bajnokin is betaláltam, de ezt nemcsak azért tartom fontosabbnak a többinél, mert nemzetközi kupamérkőzésen értem el, hanem mert ezzel a góllal maradt esélyünk a továbbjutásra. Nem jellemző rám, hogy ontom a gólokat, de most nagyon boldog vagyok, hogy eredményes voltam.

Horváth Gábor csupán akkor tudott megszabadulni ôrzôitôl, amikor egyenlítô gólját ünnepelte
Horváth Gábor csupán akkor tudott megszabadulni ôrzôitôl, amikor egyenlítô gólját ünnepelte
Horváth Gábor csupán akkor tudott megszabadulni ôrzôitôl, amikor egyenlítô gólját ünnepelte
– A mérkőzésen látható volt, hogy begyakorolt figurákat alkalmaznak a szögleteknél, szabadrúgásoknál. Ez is ilyen szituáció volt?
– Valóban több variációnk van a rögzített helyzetekre. Persze amikor Csertői Aurél pályára küldött, nem azt mondta, hogy menjek előre, és fejeljek gólt, de kérte, hogy húzódjak fel az ellenfél kapuja elé. Pontosan tudtam, hova kell érkeznem, és szerencsére a legjobb ütemben fejeltem meg a labdát.

– Többet várt a svájciaktól?
– Nem, hiszen tudtuk, hogy nem világverő csapatról van szó. Azzal természetesen tisztában voltunk, hogy a játékoskeretük erős, és hogy nem lesz könnyű kiharcolni a továbbjutást, de nem ijedtünk meg tőlük, nem remegő lábakkal léptünk pályára. Ellenkezőleg, a mérkőzés előtt azt gondoltam, hogy minden esélyünk megvan, hogy továbblépjünk.

– Az első meccs után változott a véleménye?
– Továbbra is úgy vélem, ötven-ötven százalék esélye van mindkét csapatnak a továbbjutásra. Már korábban is bizonyítottuk, hogy idegenben is képesek vagyunk bravúrra, és miért ne győzhetnénk Zürichben is?! Az első találkozón jobban játszottunk a Grasshoppersnél, és ha a helyzeteinket nagyobb százalékban használtuk volna ki, sokkal kedvezőbb pozícióból várhatnánk a visszavágót.

– Kraszimir Balakov a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elismerően szólt a Fehérvárról. A bolgár edző kiemelte, hogy a magyar csapat mennyire szervezetten futballozott.
– Nincs ezen mit csodálkozni, általában szervezetten játszunk. Jóleső érzés, hogy egy korábbi kiváló futballista megdicsérte a csapatot, de remélem, a két hét múlva esedékes visszavágó után már mi fogalmazhatunk majd ilyen diplomatikusan: a Grasshoppers jól futballozott, de a Fehérvár jutott tovább. ---- Nem lehetett elégedett az eredménnyel Csertői Aurél a mérkőzés után, viszont örömmel konstatálhatta, hogy csapata a gyenge bajnoki rajt után egyre jobb formába lendül. Az FC Fehérvár vezetőedzője elismerte, hogy az idegenben lőtt góllal a Grasshoppers került lépéselőnybe, de nem keseregnek, hiszen csütörtökön saját maguk tapasztalhatták, hogy a svájci csapat is sebezhető.

„Helyenként jól játszottunk, sőt ha a helyzeteinket jobb százalékban kihasználjuk, akár győzhettünk is volna – mondta Csertői Aurél. – Az első félidőben jól kezdtünk, agresszívebben futballoztunk a Grasshoppersnél, ha elöl jobban koncentrálunk, mi szerezhettük volna meg a vezetést. Ezen azonban már fölösleges keseregni, idegenben kell megpróbálnunk kiharcolni a továbbjutást. Az első összecsapás előtt ötven százalék esélyt adtam magunknak, most, a döntetlen után ez valamelyest csökkent.” ---- Pénteki számunkban Gál László, a Fehérvár ügyvezetője nyilatkozott arról, hogy Csertői Aurél és Kuttor Attila talán tulajdonrészt vásárolna a klubban. Az érintettek nyílt levélben válaszoltak.

Valóban felvetődött, hogy esetleg szerepet vállaljunk a fehérvári klubnál, de naivan gondolkodtunk, amikor az jutott eszünkbe: ha már ennyi évet lehúztunk ebben a nehéz sorsú magyar labdarúgásban, akkor valamilyen módon segíteni tudnánk rajta. A kapcsolatfelvételünk tájékozódó jellegű volt, mivel a klub működtetését nem csupán önerőből szerettük volna megoldani, hanem az önkormányzat mellett egyéb támogatói kör bevonásával is.

– Ezúton kijelentjük, hogy tiszta szívvel, segítő szándékkal próbáltunk közeledni a magyar labdarúgáshoz (FC Fehérvár).
– Becsületünket, szakmai önérzetünket sérti a feltételezés, hogy a gyengébb szereplést kihasználva, előnyösebb feltételekkel szerettünk volna tulajdonrészt vásárolni.
– Csertői Aurél vezetőedző, illetve Kuttor Attila semmiféle tárgyalást nem folytatott a tulajdonrészvásárlást illetően, mivel cégünk operatív vezetésében nem vállalnak szerepet.
– Konkrét ajánlatot nem tettünk a többségi tulajdonrész megvásárlására sem a fehérvári önkormányzatnak, sem a Clavis Consulting Kft. képviselőjének. Kölcsönt sem ajánlottunk fel.
A részünkről lezártnak tekintjük a témát mindaddig, amíg nem alakul ki egy tiszta futballközeg.

Maradunk futballszerető embereknek: Csertői Aurél,
Kuttor Attila, Illés Béla, Halmai Gábor, Kóbor László ---- Kraszimir Balakov nemcsak úriemberként nézett ki, úgy is viselkedett. Az elegáns öltönyben fe-szítő egykori bolgár klasszis, akire napjainkban a Grasshoppers vezetőedzőjeként keresi a kenyerét, udvariasan köszöntött mindenkit a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, majd azzal kezdte, hogy az öltözőben gratulált a csapatának. Együttese azt nyújtotta, amit várt tőle, és ez elégedettséggel töltötte el. Aztán hozzátette: ha tehette volna, átsétál a másik öltözőbe megismételni az elismerő szavakat, mert szerinte a Fehérvár is kiváló teljesítménnyel rukkolt elő. Erős ellenfél volt a magyar csapat, és bár egy edzőnek a kispadon nem elsősorban a játék szépségét kell elemeznie, ő bizony élvezettel nézte azt, ami a pályán zajlott, még akkor is, amikor történetesen a Fehérvár irányította a játékot.

Elmondta azt is, hogy nem érte meglepetés, mert előzetes információi szerint nagyon jó csapat várt rájuk, és ez be is bizonyosodott a csütörtök esti kilencven perc alatt. Gratulált kollégájának, Csertői Aurélnak is, aki köszönettel fogadta az elismerést.

Magáról a mérkőzésről szólva a bolgár szakember azt mondta, változatos és kimondottan színvonalas volt. Az első félidőben felváltva irányítottak a csapatok, a másodikban pedig még fokozták a tempót. A svájciak végül is arra játszottak, hogy egy gyors ellentámadással meglepjék a magyar csapatot, és ez a számításuk be is jött. Annyiban balszerencséjük volt, hogy a lefújás előtti pillanatokban kaptak gólt, de ilyen a futball, így nem lehetnek elégedetlenek az eredménnyel. Arra a kérdésre, hogy mire számít a visszavágón, Balakov azt felelte, ő nem jós, de ha a Fehérvár képes lesz megismételni ezt a teljesítményt, akkor nem lesz könnyű dolguk, ám természetesen mindent megtesznek a továbbjutásért, és győzzön az a csapat, amelyik több gólt szerez. Majd kiegészítette mindezt azzal: reméli, ez a Grasshoppers lesz. Egy másik kérdés azt firtatta, lehet-e ez a Grasshoppers annyira jó, mint az a VfB Stuttgart, amelynek ő volt a vezéregyénisége. Kraszimir Balakov erre úgy válaszolt: ez a célja, és úgy érzi – ezt bizonyítja a fehérvári mérkőzés is –, hogy jó úton járnak. Látványos, a közönséget szórakoztató játékra törekszik a csapatával, de még sokat kell dolgozniuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik