Megmaradt a remény…

BORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓBORBOLA BENCE, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2006.08.11. 01:47
Címkék
Kemény csata várt az FC Fehérvárra az UEFA-kupa-selejtezőben: a gazdag svájci Grasshoppers csapatánál magabiztos játékosok készülődtek a mérkőzésre, míg magyar oldalon két bajnoki vereség tépázta az önbizalmat.


A svájciak szerdán megérkeztek Székesfehérvárra, kora délután elfoglalták a szállásukat, este pedig Kraszimir Balakov laza átmozgató edzést vezényelt (a bolgár klasszis minden egyes gyakorlatot végigcsinált a futballistáival), hogy aztán csütörtökön maximális önbizalommal futhassanak ki az FC Fehérvár elleni UEFA-kupa-selejtezőre. Akik látták a Grasshoppers játékosait a tréningen, azok gyorsan leszűrhették a tapasztalatot, hogy a svájciaknál nem csupán Balakov bánik jól a labdával, tehát Csertői Aurél tanítványaira nehéz feladat várt a svájci élgárda ellen. Főleg úgy, hogy mostanában Székesfehérvárott sincs minden rendben, a csapat két vereséggel kezdte a bajnokságot. No, de a múltba nézés helyett e helyütt foglalkozzunk inkább az UEFA-kupa-selejtezővel.

A találkozót a Fehérvár kezdte bátrabban, amit a hadrend is jól tükrözött: Sitku Illés mellé jobbról Alexander Alumona, balról pedig Juszuf Dajics is gyakran fellépett a támadósorba, így a középpályáról osztogató Dvéri Zsoltnak jóval több variációs lehetősége volt egy-egy akció megszervezésénél.

És ha már Dvéri Zsoltról esett szó... Érdemes megemlíteni, hogy az összecsapást megelőzően a vendégek vezetőedzője két magyarra hívta fel különösen futballistái figyelmét: Kraszimir Balakovnak az említett fehérvári középpályás mellett Kuttor Attila játéka nyerte el a tetszését.

Bő negyedóra is eltelt, mire a Grasshoppers először a fehérvári kapu közelébe férkőzött, a kósza lövést követően azonban továbbra is a hazai együttes birtokolta többet a labdát. Csertői Aurél játékosai jól szövögették a támadásokat, hol a jobb, hol a bal oldalon próbáltak a védelem mögé kerülni, több-kevesebb sikerrel. A vendégek kényelmesen futballoztak, hátvédeik nehezen vették fel a mélységből érkezőket, és bár a középpályán gyorsan túljutottak, elöl semmi különössel nem rukkoltak elő. A brazil légiósok gyakran belebonyolódtak a cseleikbe, az egyedüli ék, Sreto Ristic pedig kevésszer avatkozott játékba. Egy szó mint száz, a Grasshoppers jóval visszafogottabb volt, mint azt várni lehetett. Kraszimir Balakov dühöngött is, a találkozó előtt valószínűleg nem ezt kérte játékosaitól – ám hiába támadott többet és veszélyesebben a Fehérvár, gólhelyzeteknél többre nem futotta.

A szünetben Csertői Aurél meglepő húzásra szánta el magát, Dvéri Zsoltot és Juszuf Dajicsot is lecserélte, ettől azonban még a Fehérvár ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta, azaz ment előre becsülettel. A különbséget csak az jelentette, hogy ekkor már a svájciak is feljebb kapcsoltak egy fokozattal, a játék pedig ettől sokkal kiegyenlítettebb lett, sőt ekkor már inkább a Grasshoppers birtokolta többet a labdát.

Érdemes lenne tudni, hogy a vendégek az első félidőben csak altatták-e a magyar csapatot, vagy ennyire lebecsülték, ám mindettől függetlenül tény, a pályára a fordulást követően teljesen más felfogású svájci csapat futott ki, aztán szép fokozatosan átvette az irányítást, sőt a 70. percben a vezetést is megszerezte.
Az más kérdés, hogy a gólt követően a látogatók miért álltak ismét visszább, igaz, erre a felvetésre már könnyebb a magyarázatot megtalálni: az 1–0-s eredmény számukra tökéletes volt a továbbjutás szempontjából.

A mérkőzés vége felé a Fehérvár egy utolsó rohamot indított, és annak eredményeképpen a hosszabbítás első percében a csereként beálló Horváth Gábor gyönyörű fejes góllal kiegyenlített. Összességében elmondható, hogy Csertői Aurél együttese akár a győzelmet is megérdemelte volna, hiszen a Grasshoppers az első félidőben halovány volt, a másodikban pedig mindössze egy 25 perces periódus erejéig futballozott jól. Az eredmény tükrében azonban az augusztus 24-i visszavágót a svájciak várhatják optimistábban, de azért megvan a remény arra, hogy a Fehérvár bravúrral kiharcolja majd a továbbjutást. ---- Komjáti András szakedzőt kértük arra, hogy kommentálja a fontosabb eseményeket, így az alábbiakban az ő észrevételeit is olvashatják.

32. perc: Bozsics 19 méterről, középről végzett el szabadrúgást, és a labda kevéssel a bal felső sarok felett zúgott el.
Komjáti András: „A Fehérvár veszélyeztet elsősorban, főleg, ha Dvéri kezdeményezni tud. A svájciak nemigen törik magukat a gólért, elégedettek az eredménnyel.”
37. perc: Dvéri szabadrúgásból, a felezővonal közeléből ívelt Kuttor felé, ő 14 méterről megcsúsztatta a labdát, amely alig kerülte el a bal alsó sarkot.
54. perc: Dos Santos középről, 30 méterről, szabadrúgásból telibe találta a lécet.
57. perc: Alumona a bal oldalon megelőzte a bizonytalan Schweglert, majd középre húzva egyedül vezethette kapura a labdát, ám végül 12 méterről gyatrán a jobb alsó sarok mellé helyezett.
Komjáti András: „Alumona erőszakosságának köszönhette, hogy túljutott a védőn, sajnos azonban a döntő pillanatban eltörte a labdát.”
58. perc: León középről futtából, húsz méterről lőtt, a labda ezúttal is a lécről vágódott a mezőnybe.
61. perc: Bozsics harminc méterről bombázott, Coltorti bravúrral ütötte ki a labdát a bal alsó sarok elől.
70. perc: Mbala remekül vette észre a felezővonalnál a másik oldalon egyedül robogó Roberto Pintót, aki a jobbösszekötő helyéről bevezette a labdát a fehérvári tizenhatosra, becsapta Vincze Zoltánt, majd estében, ballal, tíz méterről a kapu jobb oldalába lőtt.
0–1
Komjáti András: „A rendezetlen Fehérvár ellen gyors kontrából lőtt gólt a svájci csapat. A védelmet irányító Kuttor előrement, s az ellenfél kíméletlenül kihasználta a lehetőséget.”
85. perc: Horváth Gábor tálalt Schwarcz fejére, a bólintás után Coltorti a léc alól piszkálta szögletre a labdát.
91. perc: Bozsics jobbról kanyarította szögletből középre a labdát, és a nagyszerűen érkező Horváth Gábor nyolc méterről a bal alsó sarokba fejelt.
1–1
Komjáti András: „A Fehérvár feltolta éknek Kuttor Attilát, ezzel megosztotta a svájci védők figyelmét, és Bozsics remek beadása után Horváth Gábor szép gólt fejelt.” ---- A fehérvári kapuban Sebők Zsoltnak nem sok dolga akadt, a gólról nem tehetett. Csizmadia Csaba sokat ment előre is, Vincze Zoltán viszont a gól előtt nem remekelt. Schwarcz Zoltán és Mario Bozsics nagy területen is jól játszott, Alex Alumona pedig mozgékonyan és erőszakosan futballozott. Sitku Illés kilátástalan harcot vívott a svájci védőkkel. Horváth Gábor életben tartotta a fehérvári reményeket. A zürichiek kapusának, Fabio Coltortinak akadt néhány szép védése. A svájci védelem is szilárd volt, egyedül Roland Schwegler bizonytalankodott időnként. A középpályások magabiztosan futballoztak, köztük található a mezőny legjobbja: Roberto Pinto uralta a pálya jobb oldalát, és szép gólt is szerzett. ---- Csornomorec Odessza (ukrán)–Wisla Plock (lengyel) 0–0
Karvan (azeri)–Slavia Praha (cseh) 0–2
Rubin Kazany (orosz)–BATE Boriszov (fehérorosz) 3–0
SK Tirana (albán)–Kayserispor (török) 0–2
Artmedia Bratislava (szlovák)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 2–1
Bnei Jehuda Tel-Aviv (izraeli)–Lokomotiv Szófia (bolgár) 0–2
Roeselare (belga)–Ethnikosz Ahnasz (ciprusi) 2–1
(Ethnikosz: Vincze Gábor végig a pályán volt és kapott egy sárga lapot)
CSZKA Szófia (bolgár)–Hajduk Kula (szerb) 0–0
Ried (osztrák)–Sion (svájci) 0–0
Brann Bergen (norvég)–Atvidaberg (svéd) 3–3
Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Domzale (szlovén) 1–2
Hertha BSC (német)–Ameri Tbiliszi (grúz) 1–0
(Hertha: Dárdai Pál kezdőként 71 percet játszott, csapata egyik legjobbja volt)
Molde (norvég)–Skonto Riga (lett) 0–0
Odense (dán)–Llanelli (walesi) 1–0
Randers (dán)–FBK Kaunas (litván) 3–1
Start (norvég)–Drogheda United (ír) 1–0
Zimbru Chisinau (moldovai)–Metalurg Zaporizzsja (ukrán) 0–0
Twente (holland)–Levadia Tallinn (észt) 1–1
Young Boys (svájci)–Olympique Marseille (francia) 3–3
Ventspils (lett)–Newcastle United (angol) 0–1
APOEL Nicosia (ciprusi)–Trabzonspor (török) 1–1
Basel (svájci)–FC Vaduz (liechtensteini) 1–0
Dinamo Bucuresti (román)–Beitar Jerusalem (izraeli) 1–0
FK Sarajevo (bosnyák)–Rapid Bucuresti (román) 1–0
Flora Tallinn (észt)–Bröndby (dán) 0–0
Partizan Beograd (szerb)–NK Maribor (szlovén) 2–1
Suduva (litván)–FC Bruges (belga) 0–2
Gretna (skót)–Derry City (ír) 1–5
Mattersburg (osztrák)–Wisla Kraków (lengyel) 1–1
A visszavágókat augusztus 24-én rendezik.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik