Sötétség után lőn világosság

K. Z., L. á.K. Z., L. á.
Vágólapra másolva!
2006.05.26. 02:14
Címkék
Pénteken a Bp. Honvéd–Debrecen mérkőzéssel megkezdődik a 29. forduló. Ez nagy szó, hiszen csütörtök délben még úgy volt, hogy az áramszolgáltatás kikapcsolása miatt a kispestiek nem tudják megrendezni a villanyfényes meccset. Megjegyzendő, a Bozsik-stadionban sem az Újpest, sem a Fehérvár nem tudott nyerni.
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét
Czeglédi Zsolt
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét
Czeglédi Zsolt
Bár az ôszi bajnokin Kiss Zoltán (balra) és Udvari Szabolcs nagy csatát vívott, a Loki 6?1-re lemosta ellenfelét

Hogy a pénztelenséggel küzdő Honvéd igen sok helyre tartozik, az nem újdonság, és az ELMŰ csütörtök reggel ultimátum formájában be is nyújtotta követelését a klubot üzemeltető kft.-nek: vagy kifizeti a mintegy 2.8 millió forintos tartozását, vagy legfeljebb bányászlámpák fényében lehet megrendezni a Debrecen elleni mérkőzést. Nem állítjuk, hogy olyan óriási összegről lenne szó, a futballcsapatok többségénél azért kétnaponta megy el ennyi pénz a kiadásokra, ám a kispestiek helyzete speciális: mint a csütörtök reggel elvégzett gyors felmérésből kiderült, összesen kétmillió-tizenkétezer forint pihent a számlán...
Megismételjük: kétmillió-tizenkétezer forint – ennyi pénzből kellene az idényből hátralévő két hetet kigazdálkodnia a Honvédnak úgy, hogy közben ki kellene fizetnie többtucatnyi hitelezőt.

Kiss Zsolt, a kft. kisebbségi tulajdonosa azonnal felszólító levelet írt Piero Pininek, hogy fizesse be a klub számlájára a rá eső részt, továbbá írjon felhatalmazást a kétmillió forint átutalására. Piero Pini nagylelkű volt, ha pénzt nem is adott, aláírta a papírt.
„A számlánkon lévő kétmillió forintot kifizettük az ELMŰ-nek, én pedig a saját cégemtől további nyolcszázezret utalok, úgyhogy nincs akadálya a péntek esti mérkőzés megrendezésének” – fújt egy nagyot csütörtök kora délután Kiss Zsolt.

Persze ez az úgymond aprópénz aligha oldja meg a Honvéd gondjait. Jelen állás szerint mintegy 46 millió forintos a Honvéd tartozása, és hiába a stadionproblémákat megszüntető csepeli költözés, a licencadó bizottság vélhetően nem ad engedélyt egy ilyen labilis gazdasági hátterű klubnak a jövő évi élvonalbeli szereplésre. Két megoldás lenne: vagy a jelenlegi tulajdonosok, Kiss Zsolt és Piero Pini befizetik tulajdonrészük arányában a működtetéshez szükséges öszszeget, vagy eladják a kft.-t egy befektetőcsoportnak. Igen ám, csakhogy Piero Pininek esze ágában sincs akár egy forintot is betenni a számára már érdektelen klubba, másfelől viszont eladni sem nagyon akarja, hiszen azzal megszűnne kiskirályi szerepe a magyar futballban. Úgyhogy nagy kérdés, hogy a pénzéhség vagy a bosszúvágy kerekedik-e felül az anyagilag igen jól álló olasz tulajdonoson: ha előbbi, akkor 100-120 millió forintért túlad a kispestieken, ha meg az utóbbi, akkor nem tesz semmit, és várja, hogy a klub fizetésképtelensége miatt az egyik hitelező mondjuk végrehajtást kérjen, majd az adóhatóság csődeljárást indítson.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

A „Bányászlámpát visznek?” kérdés hallatán némiképp érthető módon egy pillanatra megállt a szívverése Supka Attilának, a DVSC edzője tudniillik csupán tekintélyes hatásszünetet követően bökte ki az ebben a helyzetben egyedül helyes választ, a visszakérdést: „Miért is?”

Azaz a Loki szakvezetőjének alig több mint 24 órával a soros bajnoki előtt fogalma sem volt arról, hogy a rivális által használt létesítményben (?) péntek este esetleg nem lesz meccs. Utóbb aztán tisztázódott a helyzet: a Honvéd a hírek szerint maradék vagyonát felélve kifizette a borsos villanyszámlát, azaz elvileg lehet játszani ma este a Bozsik-stadionban. A világításon legalábbis már semmi nem múlik, igaz, a pálya, valamint a futball minőségét illetően nem oszt, nem szoroz, hogy félhomályban vagy fényárban kerül sor a meccsre... Supka Attila véleménye mindazonáltal az újabb hír hallatán sem változott.

„Ha már így alakultak a körülmények, akkor a szombati meccsnapra szavaztam volna – mondta a DVSC edzője. – Komolyra fordítva a szót: a klub és a szakmai vezetőség együttesen döntött volna az ügyben, közösen határoztunk volna arról, beleegyezünk-e az időpont-módosításba, de a jelek szerint ez a kérdés már nem aktuális.”

Az ellenben továbbra is érdekes – s nem is tanulságmentes –, mit gondol a tréner az időpont-tologatásról.
„Úgy, ahogy van, a komplett forduló ellen van kifogásom – fakadt ki Supka Attila. – Az utolsó három fordulóban a bajnoki összecsapásoknak egy időben kellene kezdődniük, hogy ne sérüljön az egyenlő feltételek elve. Nos, erre már biztos nem lesz lehetőség, mivel már csak kétszer lépünk pályára. Vicc ez az egész, de egyben jellemző is a magyar futballra.”

Az érvényes versenykiírás 21. pontjának c) bekezdése szerint „a tévés mérkőzéseken kívül az öszszes bajnoki mérkőzést kötelező azonos napon és azonos kezdési időponttal megrendezni”, ami jobbára teljesül, mindamellett érthető, ha az Újpest, az MTK és a Fehérvár elöljárói ezúttal egy platformra helyezkednének a debreceniekkel.

NYERJEN A ZÁSZLÓKKAL!

Gyűjtse össze naponta a Labdarúgás rovatban meg- jelenő cikkek címét, melyekben egy Vb-csapat zászlóját találja!
Nyomja a CTRL C-t most!
JÁTSZOM! (klikk ide!)
Supka Attilát azonban elsősorban a mérkőzés foglalkoztatja, többek között az, bevetheti-e Sándor Tamást.
„Tamás a Ferencváros elleni találkozón két rúgást kapott a vádlijára, egyet az Achillesére, csütörtökön edzett velünk először – említette a csapatkapitánnyal kapcsolatos problémát az edző. – Csak péntek este derül ki, számíthatok-e rá, vagy nélküle kell megvívnunk ezt a mérkőzést. Az is kérdéses, milyen játéktér fogad majd bennünket. A kispesti talaj a legrosszabb a hazai mezőnyben, ezen olykor locsolással igyekeznek lazítani a fővárosiak, ám előfordult, hogy míg középen tocsogott, a széleken kőkemény maradt a pálya. Már a saját térfelén hibára kell kényszerítenünk a Honvédot, és persze jó lenne minél hamarabb előnyt szereznünk.”

Ami a honvédos „locsolós taktikát” illeti, az Újpest ellen tökéletesen (2–1), a Fehérvárral (1–1) és az MTK-val szemben (2–2) már csak részben vált be a fogás, míg a Magyar Kupában a Vasas ellen pórul jártak a XIX. kerületiek, nem kis mértékben ugyanis éppen a pocsolyákban elakadt labdák okozták a Dolcetti-gárda vesztét (1–3).

Meccsmérleg:
2004–20051–2
2002–20031–3
2001–20022–0
2001–20021–1
2000–20010–0
---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik