Adriano megúszta a gikszert

GALAMBOS PÉTER, KORMANIK ZSOLTGALAMBOS PÉTER, KORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2006.03.16. 01:53
Címkék
Adriano mellérúgott büntetője ellenére az Inter a visszavágón Dejan Sztankovics góljával legyőzte az Ajaxot, így nagyobb izgalom nélkül bejutott a BL negyeddöntőjébe. A legjobb nyolc mezőnyének harmadik olasz résztvevője legközelebb a Villarreallal csap össze.
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát
Reuters ? Max Rossi
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát
Reuters ? Max Rossi
Adrianónak (elöl) több lehetôsége is volt, mégsem tudta befogni az örökrangsorban Sandro Mazzolát

Nemrégiben bátorkodtunk megemlíteni, hogy a világbajnoki címvédésre készülő brazil válogatott, legyen bármilyen erős a nevek alapján, jelenleg egyetlen jó passzban lévő klasszis csatárt sem tud felmutatni. Erre a selecao kezdő tizenegyébe való bekerülésre a legnagyobb eséllyel pályázó két ék, mintha csak minket akarna igazolni, néhány napon belül kihagyott egy-egy fontos tizenegyest. Ronaldo járt rosszabbul, a Real Madrid Valencia elleni bajnokija ugyanis a hiba után 0–0 maradt, Adrianót azonban megmentette a csapattársa (Sztankovics nagyszerű mozdulattal csavart a hosszú sarokba).

Nem állítjuk persze, hogy a büntetőrúgás lenne egy futballista pillanatnyi formájának tökéletesen megbízható lakmuszpapírja – David Beckham tudna erről bővebben mesélni –, de szerfölött beszédes volt, milyen gyengén gurított Ronaldo, és milyen pontatlanul Adriano. Igaz, utóbbi nem játszott rosszul az Ajax ellen, gyakran került helyzetbe, időnként trükközésre is futotta tőle, de a kapu előtt semmi sem sikerült neki, egy ízben ziccerből lőtt fölé. Érdekes, hogy a Serie A-ban éppen a hét végén szakadt meg a rossz sorozata (zsinórban hét góltalan mérkőzés után talált be a Sampdoria hálójába), de a BL-ben továbbra sem tudott kimászni a gödörből.

Adrianónak nagy szerencséje, hogy az őt nagyra tartó Roberto Mancini az Inter vezetőedzője – a fiatal tréner most sem bírálta játékosát az elpuskázott lehetőségek miatt.
„Adriano jól játszott, bár nem annyira, mint legutóbb, a Sampdoria ellen. Azt hiszem, a tizenegyes elrontása nagyban befolyásolta a teljesítményét. Ha berúgja, a későbbiekben biztosan más Adrianót láttunk volna. Összességében örültem neki, hogy sok helyzetet alakítottunk ki, de a legfontosabb a továbbjutás” – értékelt Mancini.

A brazil egyébként azért is sajnálhatja a bakit, mert 24 éves fejjel beérhette volna Sandro Mazzolát a vonatkozó klubranglistán. A hatvanas évek legendás Inter-támadója milánói pályafutása során 16 gólt szerzett a legrangosabb európai kupában, Adriano ettől eggyel marad el. A most zajló BL-idény góllövőlistáján sem áll rosszul, négy találatával a hatodik, de a nyolccal vezető milanos, az ukrán Andrij Sevcsenko befogására már nemigen van esélye.
Ezt persze aligha bánja majd, ha a kék-feketék beverekszik magukat az elődöntőbe. Útjukban az abszolút BL-újonchoz mérten (is) remek produkciót nyújtó Villarreal áll: a 22 ezres spanyol kisváros kedvencei még veretlenek a sorozatban.

„És akkor mi van, ha még nem kaptak ki? Minden széria megszakad egyszer. Az a lényeg, hogy ne becsüljük le őket, ahogy a hollandokat” – jegyezte meg a Villarrealról Sztankovics, arra utalva, hogy az amszterdami odavágón az Ajax nagyon meglepte őt és társait. Mancini szintén azonnal figyelmeztette tanítványait, nem szabad elhinniük, hogy favoritként lépnek majd pályára, különben a Liverpool sorsára juthatnak.

INTERNAZIONALE (olasz) - AJAX (holland) 1–0 (0–0)
Milánó, V: Fröjdfeldt (svéd). G: Sztankovics (57.)
INTERNAZIONALE: Toldo – J. Zanetti, Materazzi, Samuel, Wome – Figo, Cambiasso, Verón (C. Zanetti, 74.), Sztankovics – Adriano, Martins (Recoba, 84.)
AJAX: Stekelenburg –Trabelszi, Vermaelen, Maduro, Bukari – Pienaar, Lindenbergh, Juanfran – Rosales (Babel, 72.), Huntelaar, Rosenberg (Hariszteasz, 74.)
Továbbjutott: az Internazionale, 3–2-vel



Az újlatin fölény nyomában

A BEK dicső hőskorát idézi az újlatin országok klubjainak idei nyomulása. Futballtörténeti alapvetés az ötvenes évek második felének kiváló Real Madridja, ám az első öt kiírást letaroló madridiakon kívül a Benfica, a Milan és az Inter is nyert BEK-et, mielőtt Európa más országaiból érkező kluboknak ez megadatott volna.
A skót Celtic törte meg az újlatin uralmat 1967-ben, hogy aztán 1970-től kizárólag holland, német és angol klubok nyerjenek az első számú európai kupában – egészen 1985-ig, a Heysel-tragédia árnyékában elkönyvelt szomorú Juventus-diadalig. Azóta ismét inkább a délieknek áll a zászló, ezt tükrözi a BEK-győzelmek örökmérlegének pillanatnyi állása is (26–24).

Ami a negyeddöntőt illeti, a BL-ben még sohasem volt olyan nagy az újlatin fölény, mint az idén (az Arsenal az egyetlen kakukktojás a nyolcban), ám a jelenség nem előzmény nélküli. Táblázatunk a Bajnokok Ligája 1997–98-as kiszélesítése, azaz a legerősebb nemzeti bajnokságok második (később harmadik és negyedik) helyezettjeinek beengedése óta megrendezett negyeddöntők adatait tartalmazza.

Újlatin klubok a BL-negyeddöntőben
2005–2006 7 (3 olasz, 3 spanyol, 1 francia)
2004–2005 4 (3 olasz, 1 francia)
2003–2004 6 (2 francia, 2 spanyol, 1 olasz, 1 portugál)
2002–2003 6 (3 olasz, 3 spanyol)
2001–2002 3 (3 spanyol)
2000–2001 3 (3 spanyol)
1999–2000 5 (3 spanyol, 1 olasz, 1 portugál)
1998–1999 3 (2 olasz, 1 spanyol)
1997–1998 3 (1 francia, 1 olasz, 1 spanyol)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik