Ivántól rettegtek a fehérváriak

Vágólapra másolva!
2005.11.03. 01:44
Címkék
FERENCVÁROS-ALBA VOLÁN-FEVITA 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
Káposztásmegyer, 500 néző. V: Kovács B., Abonyi, Gebei
FERENCVÁROS: FEDOR – Dunai, Dobos, SÁNDOR (1), Szilassy, OSCARSSON 1, Székely Mádai, Hajdú (1), HOFFMANN (1), Jánosi 1, Feil, Serdült, Rudvan, Krisztu, Kaszala, Bálint, Rencz, Bontovics, Szappanos, Major, Petres. Edző: Szabó István
ALBA VOLÁN: Budai – Kangyal, Sille, Rajz, Ocskay, Palkovics, Ennaffati, Fodor, Majoross, Simon, Vaszjunyin, Kiss G., Svasznek, Borostyán, Tőkési, Ondrejcik, Buril, Holéczy. Edző: Pat Cortina
Kiállítások: 6, ill. 10 perc

Hol van már a tavalyi hó? S hol van már a tavalyi hóesés, amikor a Fradi–Újpest (nosztalgia) örökrangadón telt ház előtt lépett jégre a két fővárosi csapat a Kisstadionban? A zöld-fehérek soraiban az előző évadban még Rob Niedermayer és Jason Strudwick villanyozta fel a többieket, szárnyalt az FTC, megszorongatta, megverte a Volánt, a Dunaújvárost. Azóta sok minden változott. A svéd-magyar Patrick Urban és a Németországból hazatérő Bukta András után anyagi okok miatt immáron harmadik edzőjénél tart a fővárosi gárda, ami sehogyan sem tekinthető jó előjelnek. A Fradi új trénere, Szabó István az UTE elleni 3–8-cal mutatkozott be, a csapat pedig négy bajnoki meccs után pont nélküliként a tabella alsó felében keresgélte önmagát a Volán elleni mérkőzést megelőzően. Efféle gondolatok keringtek a hokirajongók agyában, vagyis szinte mindenki elkönyvelte, hogy a zöld-fehérek ezúttal nem tudják meglepni a bajnoki címvédő Alba Volánt.

Igaz, a fehérváriak soraiból továbbra is hiányzik Kovács Csaba, Csibi József, Milos Palovcik és immáron Gröschl Tamás, valamint Kövér Gábor is.
A találkozó enyhe Volán-fölénnyel kezdődik, annál nagyobb a meglepetés, hogy a Fradi szerzi meg a vezetést. Jánosi Csaba ugrik ki egyedül, hátulról faragják, s míg a közönség kiállítást reklamál, ő felpattan, megkerüli a kaput, elcseni az indítani szándékozó Budai Krisztiántól a korongot, majd beüti az üres kapuba.
Bátran támad és szervezetten védekezik a Ferencváros, igaz, az első emberelőnyös helyzete finoman szólva nem sikerül: fel sem állnak a játékosok passzolgatni, sőt egy tilos felszabadítás is becsúszik – mindez emberfórban.

Zömében a bajnokcsapat játszik fölényben, a Fradi öt az öt ellen is kilődözi a védekező harmadból a korongot, de Hoffmann Attila és Peter Oscarsson villanásai azért életveszélyesek.

A második harmadban még nagyobbá válik a Volán fölénye. Rajz Attila találja magát ordító helyzetben, majd Ocskay Gábor bombáz, Simon Csaba, Majoross Gergely, Kiss Gábor is egyenlíthetne. Ám a hazaiak 25 éves szlovák kapusa, Ivan Fedor elképesztő formában véd: sorra fogja ki a százszázalékos ziccereket is, akad olyan akció, amikor egymás után háromszor is kitornázza a pakkot a kapu torkából. Ocskayék egymás után alakítják ki a gólhelyzeteket, Fedor azonban mintha befalazta volna ketrecét. Az első két harmad után még mindig az esélytelenebbnek tartott FTC-nél az előny, a fehérváriak pedig egyre idegesebbek.

A harmadik játékrészben egy perc tíz másodperc alatt újabb három hatalmas helyzetben kell Ivan Fedornak bravúrral előrukkolnia. Meddig lehet ezt az iszonyú nyomást bírni a legapróbb hiba nélkül? A Volán rohamai fokozatosan enyhülnek, nincs már tűz, elképzelés a támadásaiban, görcsösen "akar", miközben a zöld-fehérek szívvel-lélekkel védik egygólos előnyüket. Cortina időt kér, 55 másodperccel a vége előtt lehozza Budait, de az utolsó elkeseredett kísérletek is hiábavalók. Kegyelemdöfésként Oscarsson egy másodperccel a vége előtt félpályáról, nagy ívben beemeli a korongot az üres kapuba. Zöld-fehér örömünnep. A Volán, DAC, UTE hármas versenyfutása az alapszakasz első két helyéért érdekes fordulatot vett. A Fradi ellen elhullajtott három pont még nagyon hiányozhat a fehérváriaknak. Vagy lehet, hogy ezután a Ferencvárossal is számolni kell?

Mestermérleg
Szabó István: – Az elmúlt három hétben nagy munkát végeztünk. A fiúk túltették magukat súlyos anyagi gondjainkon, szívvel-lélekkel küzdöttek, vetődtek, csúsztak-másztak a jégen, aminek meg is lett az eredménye.
Pat Cortina: – A rengeteg sérültet már-már kezdjük megszokni, ám az adminisztrációs gondok miatt hiányzó újabb három játékos nélkül már nem tudtuk megoldani a helyzetet. Gürcöltünk, akartunk, de valójában csak erőlködtünk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik