Kibulizták magukat a horvátok

BÁLINT ANDRÁS, LIPCSEI ÁRPÁDBÁLINT ANDRÁS, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2005.10.12. 01:39
Címkék
Napjaink horvát hőse. Egy országot tett boldoggá a góljával. Ha Darijo Srna pokolra nem is küldte a svédeket, annyit szombaton sikerült "elintéznie", hogy Horvátország sorozatban harmadszor is jelen legyen a labdarúgó-világbajnokságon. Mindenesetre hősünk a skandinávokat nem először szomorította el: egy éve Göteborgban szabadrúgásból, négy napja Zágrábban pedig büntetőből vette be Andreas Isaksson kapuját, eldöntve az összecsapást.
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott
Egy kis lazítás – Dado Prso Budapesten nagyokat nyújtózhatott

– Nyolcgólos a válogatottban – a Budapestre érkező honfitársai között Bosko Balabannal és Dado Prsóval holtversenyben csúcstartó. Szombaton a Makszimirben is csak önnek termett babér. Szerda estig kitart a lendület?
– Nem elképzelhetetlen, mindenesetre alapesetben Bosko Balabannak, Dado Prsnak vagy Ivan Klasnicnak sokkal jobbak a kilátásai a gólszerzésre – szerénykedett egy mosoly kíséretében az ukrán bajnok Sahtar Doneck légiósa.

– Dado Prso nem játszik.
– Ezt nem tudom…

– Horvátország négy napja ünnepel, felteszem, önök sem vonták ki magukat a fiesztából.
– A kapitány megvendégelt minket, a barátnőkkel, feleségekkel és a barátainkkal közös buli is megvolt.

– Ilyen körülmények közepette komolyan lehet venni az utolsó selejtezőt? Önöknek mindegy – nekünk is…
– Megfordult a fejemben, elég lenne a döntetlen is, de győzni jöttünk Magyarországra. Sőt, ahogy ön mondta, mindegy, hogy mi lesz az eredmény, így is, úgy is Németországban vagyunk! Csakhogy a kép némileg összetettebb. Egy éve, a selejtező tekintélyes részében emberelőnyben játszva legyőztük az önök válogatottját, most bebizonyíthatjuk, hogy a komplett csapattal szemben is jobbak vagyunk. Nem mellesleg: élen állunk a csoportban, ami kötelezettségekkel jár.

– Például illik tekintettel lenni az ezerhatszáz vendégdrukkerre!
– Pontosan.

– Nem adtak új becenevet önnek? "A svédek végzete", "A könyörtelen", vagy ilyesmi… Végtére is az ön két gólja hat pontot hozott a konyhára a legfőbb riválissal szemben.
– A becenévről annyit: nem tudok róla. Ami a svédek elleni fellépéseinket illeti, mind a két összecsapáson jól futballoztunk, az erőnlétünkkel és a koncentrációt illetően sem volt gondunk, igaz, ha telt ház előtt mutathatja be tudását az ember, az mindig dob a teljesítményen. Gólt lőttem Svédországban, és odahaza is, ami persze csodálatos ajándék a sorstól, ám a szemem előtt minden egyes esetben a három pont megszerzése lebegett. Csak ez számít.

– Azért ez a "páros" alighanem karrierje legfontosabb "duplája"!
– Vitán felül.

– Piciny, ötmilliós ország az önöké, amely a függetlenné válása, és a délszláv háború befejezése óta csak egyszer maradt le a labdarúgás nagy ünnepeiről, a világbajnokságokról. Ön miben látja a titok nyitját?
– Az elszántságunkban. Abban, hogy a legjobb horvát labdarúgók a hazainál erősebb bajnokságokban szerepelnek, hogy a horvát szakemberek messze földön híresek. Ami a jelen válogatottját illeti: összetartóak vagyunk. Számos sokra hivatott labdarúgó jó csapatot alkot, ez a tétel velünk ismét bebizonyosodott. ---- A már biztos világbajnoki résztvevő horvát válogatott Dado Prso nélkül is esélyese az újpesti vb-selejtezőnek. A térdsérüléssel bajlódó csatár eljött Budapestre, de a szerdai szerepvállalását kizártnak tartják a horvát újságírók.
"Nem tudom, hogy pályára léphetek-e a magyarok ellen" – mondta csöppet mogorván Dado Prso, aki szombaton a 92. percig szerepelt a svédek elleni zágrábi selejtezőn, noha pokoli fájdalmak gyötörték – Egyértelmű a célunk, nem szeretnénk veszíteni, pontszerzés esetén ugyanis csoportelsők maradunk."

A Rangers légiósa a tavaly szeptemberi horvát–magyar selejtezőn eredményes volt, ő szerezte az első gólt a 3–0-s hazai sikerrel zárult selejtezőn: "Nem indulhatunk ki abból az eredményből. Biztos vagyok benne, kemény mérkőzést játszunk a selejtezők zárásaként."

Dado Prso kalandos pályafutást mondhat magáénak, hiszen sokáig csak a közvetlen hozzátartozók és barátok ismerték a nevét – futballistaként. A nagycsapatok hívására hiába váró Dado Prso idővel besokallt, s két bőrönddel felszerelkezve meg sem állt Franciaországig. Előbb a második ligás FC Rouenben, majd a negyedosztályú(!) San Raphaelben futballozott – igaz, második francia állomáshelye utóbb a féktelen, alkoholgőzös, cigarettafüstös, átbilliárdozott éjszakákról vált emlékezetessé. Mivel a fociból lassan már abszintra sem telt, autószerelőként "kamatoztatta" a képességeit… Mint a mesében, a lejtő alján aztán rámosolygott a szerencse: a San Raphael soraiban, a Monaco elleni felkészülési meccsen az elkallódott gyémánton megakadt Jean Tigana szeme, s két évre Korzikára, az Ajaccióhoz irányították.

Az igazán nagy dobást mégis az AS Monaco tartogatta a támadó számára. Neve akkor lett egy csapásra Európa-szerte ismert, amidőn 2003 őszén négy gólt rúgott a Deportivo La Coruna elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccsen. Akkor már túl volt a válogatottbeli (pillanatnyilag 24 mérkőzés per 8 gól a mutatója) debütáláson, 2003. március 29-én a belgák elleni 4–0-s siker jelentette az "első bált". Tavaly nyáron Dado Prso a Glasgow Rangershez igazolt, s a klubcsere óta is bérelt helye van a horvát együttesben. ---- Felelevenítjük az eddigi selejtezőket, és valamennyit értékeltük, hogy szerintünk tudása hány százalékát nyújtotta azon a meccsen a csapat.

Horvátország (idegenben, 0–3): Huszti Szabolcs kiállítása miatt súlyos vereség lett a vége. 30%

Izland (otthon, 3–2): A vendégek megszerezték a vezetést, ám nagy keservesen sikerült fordítani. 50%

Svédország (i, 0–3): Az egyetlen helyzetünk kimaradt, ugyanakkor nagy védelmi hibákból a svédek rúgták a gólokat. 25%

Málta (i, 2–0): Végig mezőnyfölényben futballozott a válogatott, helyzeteket is sikerült kialakítania. 55%

Bulgária (o, 1–1): Az első félidőben igen rosszul játszott a magyar csapat, a másodikban viszont feljavult, a végén sikerült egyenlíteni. 60%

Izland (i, 3–2): Az izlandiak szerezték meg a vezetést, de a szünet után most is jobban futballozott a csapatunk. 60%

Málta (o, 4–0): Végre egy sima, nagy gólkülönbségű siker. 70%

Svédország (o, 0–1): Fura paradoxon: ekkor játszott a legjobban a magyar válogatott, mégis ezen a meccsen végképp elbuktunk. 80%

Bulgária (i, 0–2): Elképesztően halovány teljesítményt nyújtott a tökéletesen felforgatott együttes. 20%

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik