Gera Zoltán felhőfejesével győzött a West Brom

KEMENCZKY ZOLTÁN, IZSÁNYI SZABOLCSKEMENCZKY ZOLTÁN, IZSÁNYI SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2005.04.03. 19:39
Címkék
Gera Zoltán szerezte az egyetlen gólt a West Bromwich Albion-Everton mérkőzésen az angol labdarúgó élvonal (Premier League) 31. fordulójában. A negyedik helyezett liverpooli együttes legyőzésével a kiesés ellen küzdő birminghami gárda tovább javított pozícióján, hiszen megelőzte a Crystal Palace-t (Király Gábor és Torghelle Sándor csapatát), és a 18. helyre lépett előre.
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött
Az akrobatának sem utolsó Gera Zoltán végig nagyon elszántan küzdött

Angol első osztályú labdarúgó-bajnokság, 31. forduló:

West Bromwich Albion-Everton
1-0 (0-0)

Birmingham, 26 805 néző. Vezette: G. Poll.
Gólszerző: Gera (63.)
West Brom: Hoult - Albrechtsen (Scimeca, 89.), Gaardsoe, Clement, Robinson - Gera, Wallwork, Richardson (Moore, 86.), Greening - Campbell, Horsfield.
Everton: Martyn - Hibbert, Stubbs (Watson, 85.), Weir, Pistone (Yobo, 45.) - Osman, Carsley (Ferguson, 75.), Arteta, Cahill - Kilbane, Bent.
Ha így folytatja tovább Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion, akkor elérheti célját: kiharcolhatja a bentmaradást az angol Premiershipben. Nem is olyan régen a birminghami csíkosok még az utolsó helyen szerénykedtek, a mai, Everton elleni bravúros győzelmük után viszont pontszámban már beérték a még a túlélést jelentő 17. helyen álló Southamptont, s csak rosszabb gólkülönbségükkel szorulnak a kikötővárosiak mögé.

A Bajnokok Ligája-részvételre ácsingózó Everton elleni, ma délutáni győzelem különösen figyelemre méltó teljesítmény volt Bryan Robson vezetőedző csapatától, s külön öröm, hogy a mérkőzés egyetlen gólját a magyar válogatottban a csapatkapitányi karszalagot viselő Gera Zoltán szerezte. A szélső középpályást játszó, ám keresztben is sokat mozgó játékosnak ez volt az ötödik bajnoki gólja a West Brom színeiben.

Gera Zoltánnak ez volt az ötödik gólja a West Brom színeiben
Gera Zoltánnak ez volt az ötödik gólja a West Brom színeiben
Gera Zoltánnak ez volt az ötödik gólja a West Brom színeiben
A döntő momentum története: a 63. percben Greening kapott labdát a bal szélen, forgolódott egy kicsit, majd ballal középre csavart, ahol a lendületből érkező magyar játékos ugrott a legmagasabbra, és tíz méterről úgy fejelt Nigel Martyn kapujába, hogy a labda a földről felpattanva került a bal sarokba (1-0).

A gól után rendkívül izgalmas félórát láthatott a The Hawthorns közönsége, több gólhelyzet alakult ki mindkét oldalon.

A 70. percben Gera csapattársa, a dán Albrectsen kapufát rúgott, majd nem sokkal a találkozó vége előtt Gera másodszor is gólt szerezhetett volna, eldöntve ezzel a találkozót, de Horsfield átadását belerúgta Martynba, avagy felfogható úgy is, hogy a liverpooli kapus védett nagy bravúrral.

A lényeg szempontjából azonban végül mindez nem játszott döntő szerepet, Graham Poll játékvezető hármas sípszavának elhangzásakor ugyanis még mindig 1-0-s West Brom-előnyt mutatott az eredményjelző, így ez maradt a végeredmény.

A West Bromwich utóbbi négy mérkőzéséből hármat megnyert, és pontszámban beérte a Southampton csapatát, amely a 17., még bentmaradást jelentő helyen áll.

Gera egyébként a mai teljesítményével az összes tekintélyes szigetországi internetes portálon a címlapra került, és a mérkőzést közvetítő Sky Sport őt választotta meg a meccs legjobbjának.

"Természetesen nagyon boldog vagyok amiatt, hogy egy ilyen fontos mérkőzésen éppen az én gólommal sikerült győznünk, és a Sky Sports is engem választott a meccs emberének. Ennek ellenére azonban úgy érzem, hogy ezen a napon nem ment annyira a játék, ahogyan én szerettem volna - mondta a Nemzeti Sport Online-nak Gera Zoltán. - Sokkal inkább a csapat érdeme ez a siker, mint az enyém, és ezt el is mondtam mindenkinek az öltözőben, miután nyilatkoztam a televíziónak."

"Persze, a győztes gól növeli a teljesítményem értékét, de akkor lennék maradéktalanul elégedett magammal, ha a másik nagy helyzetemet is berúgtam volna a mérkőzés végén, illetve ha védekezésben jobban oldom meg azt a feladatot, amit az edzőnk rám bízott. Az utóbbi zicceremnél talán nem jó megoldást választottam, mindenesetre így, hogy az egyetlen gólom is elég volt a győzelemhez, nem bánt annyira, mint hogyha pontok múlottak volna azon, berúgom-e vagy sem."

"Noha már két tucat bajnoki találkozón túl vagyok, ez volt az a meccs, amelyen a legjobban elfáradtam. Lehet, hogy valamilyen betegség bujkál bennem, ugyanis fájdalmat éreztem a torkomban és a mellkasomban. Ez az utolsó húsz percben már annyira zavart, hogy többször kértem cserét, de azt mondták, játszam végig a kilencven percet."

"Eddig az öt gólomból kettő született fejesből, mindkettővel megnyertük a meccset. Az angol bajnokságban sokat jelentenek a fejjel szerzett gólok, nagyon örülök neki."

"Egyébként úgy érzem, a West Brom egyre jobban játszik, egyre szervezettebben futballozunk, egyre egységesebbek vagyunk. Ez abból is látszik, hogy újabban az erős csapatok sem nagyon tudnak velünk mit kezdeni."

Végül íme, ezekkel a szavakkal méltatta a magyar játékos teljesítményét Bryan Robson, a West Bromwich vezetőedzője:

"Zoltán félelmetes a levegőben, Jonathan (Greening) pedig nagy labdát adott. Az a játékos, aki mellett ezt a fejest bemutatta - Joseph Yobóról van szó -, remek atléta, de Zoltán magasabbra ugrott nála, utána pedig nagy erővel tudott kapura fejelni. Remekül csinálta. Ő is nagyon atlétikus játékos, és nagyon fontos gólt szerzett."

A Sky weboldalán a szurkolók a 22 órás helyzet szerint 9,4-re értékelték a teljesítményét a tízes skálán. Ez persze nem annak a bizonyítéka, hogy világklasszis produkciót nyújtott, azt azonban mindenképpen jelzi, hogy csapata legjobbja volt, illetve azt is, mennyire szeretik őt a West Brom és angol futball szimpatizánsai. ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik