<u>EZ VOLT JANUÁR</u>

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.02.01. 16:34
Címkék
Sportkedvelők, figyelem! Észrevették Önök is, hogy a naptárban vége az év első hónapjának? Mi nehezen hiszünk a szemünknek, hiszen szinte most koccintottunk itt a szerkesztőségben a kollégákkal az új esztendőre. De az "időkerék" pörög, bizony 31 nap már letelt a 365-ből. De még milyen 31 nap! Bővelkedett sporteseményekben, izgalmakban és nem maradtak el a magyar sikerek sem. Örömünk mégsem lehet felhőtlen, január 19-én ugyanis a magyar sport egyik nagy egyénisége tragikusan fiatalon távozott közülünk. Lapozzuk fel együtt január krónikáját!
Dakar 2005: magyar invázió

Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a szilveszteri kábulatból egy igazi sportrajongó motorzúgásra ébred. Igaz nem a szomszéd jóvoltából, hanem csak a televízióból, elindul ugyanis a világ egyik legkeményebb kalandja, a Dakar-rali. Az útvonal persze mindig változik, a lényeg, hogy egyre több honfitársunk is érzi magában a vágyat a sivatagi száguldásra, egyre több magyar egységnek lehet szurkolni. Az idén hihetetlen teljesítménnyel rukkolt elő a példásan összetartó magyar Dakar-különítmény, egy motorosunk kivételével (Hermann Henrik korábbi sérülése miatt adta fel a versenyt) minden egység célba ért. Az autósok között a Palik László, Darázsi Gábor kettős 18., a motorosoknál Varga Ákos 27., míg a kamionoknál a Darázsi, Tagai, Szalai trió a 16. helyen zárt. A böhöm nagy járgánnyal közlekedő vidám fiúkhoz fűződik egy másik sporttörténelmi tett is, negyedikek lettek a Kajesz-Tambakunda közötti szakaszon. És még mondják, hogy a Dakaron a nem gyári egységeknél halmozottan érvényesül a coubertini elv, mely szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos…

Fabrizio Meoni: a tragikus utolsó Dakar-rali

A "sivatagi futam" krónikájába sajnos idén is került fekete oldal, egy korábbi kétszeres győztes motoros, az utolsó Dakarján induló Fabrizio Meoni a sivatagban lelte halálát. Rajta kívül a spanyol José Manuel Pérez, két belga segítő motoros és egy szenegáli kislány lett az idei rali áldozata.

Hogyan tovább Baumgartner Zsolt?

Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
Kattintson a képre!
A Dakar-rali értékelése a hónap végére szép lassan lecsengett, de a technikai sportok kedvelőinek egy percig sem kell unatkozniuk, múlt hétvégén elindult a rali-vb sorozat, valamint első és eleddig egyetlen Formula-1-es pilótánk, Baumgartner Zsolt jövőéjért is izgulhatunk. Az F-1 világ nagyjai közben már tesztelnek, sorban mutatják be az új autókat, a királykategóriában március 6-án villan fel a zöld lámpa Ausztráliában. ---- No, de térjünk vissza egy kicsit január elsejéhez. Önök tudják, hogy az Angliában játszó focisták és a Dakar-pilóták mellett kik köszöntik még kölyökpezsgővel az új évet? Azok, akik télen repülnek. Persze mindezt nem géppel, hanem egy sánc segítségével teszik a világ legjobb síugrói, január elsején, a híres négysáncverseny második állomásán, Garmisch-Partenkirchenben. A finnek büszkesége, Janne Ahonen nyerte a sorozatot, de a Grand Slam (mind a négy verseny megnyerése) nem jött össze neki. Azóta nincs is igazán formában, ennek ellenére biztosan vezet a Világkupában. A többi téli Világkupában sem tétlenkednek, sőt a hónap utolsó napjaiban Olaszországban megkezdődött az alpesí sí-vliágbajnokság is.

Jégkorong: mozgalmas évkezdet Volán-bravúrral

Ha átcsúszunk a hóról a jégre, először is lengessük meg a kalapunkat. Az Alba Volán jégkorong-csapatának jár az elismerés, harmadik helyen végeztek a Kontinentális-kupa döntőjében, legyőzve az NHL-es klasszisokkal felálló Milano Vipers gárdáját. Egyáltalán nem mellesleg, a torna rendezése is példaértékű volt. Ha hihetünk a híreknek, hamarosan a Volán-játékosok a hazai bajnokságban is farkasszemet nézhetnek NHL-múlttal rendelkező klasszisokkal, Niedermayer és Strudwick ugyanis a Ferencvároshoz igazol(t). Hogy ők kikorcsolyáznak-e a Kisstadion jegére, azt meglátjuk, de az már bizonyos, hogy a dunaújvárosi játékosok ott lesznek a februári szupertornán, a vezetőség Magyarországon meglehetősen érdekes elgondolása ellenére.

Műkorcsolya: Júlia lemaradt a dobogóról

A jégen több babér nem termett számunkra, a vasárnap zárult műkorcsolya Európa-bajnokságon a címvédő Sebestyén Júlia leszorult a dobogóról. A Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtánckettős viszont teljesítette az előzetes terveket, ők a tizedik helyen zártak. Dicséret illeti rövid pályás gyorskorcsolyázóinkat is, akik az Eb-n és a Téli Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is remekeltek. ---- Kézilabdával fejeződött be a 2004-es esztendő (Magyarországon női Európa-bajnokságot rendeztek), s jóformában kézilabdával indul, hiszen januárban elkezdődött a tunéziai férfi kézilabda-világbajnokság is. Kiváló csapatok, fantasztikus játék, kiemelkedő egyéniségek, egy dolog hiányzik csak: a norvégok elleni selejtezőn elbukó Skaliczki-legénység. Az a csapat, amelyik a vb-kvalifikáció után három hónappal negyedik lett az athéni olimpián… Persze azért ők sem maradtak tétlenek, az alaposan megfiatalított férfi válogatott magabiztosan húzta be az Európa-bajnoki előselejtezőket, esetenként parádés játékkal szórakoztatva a dabasi és balatonfüredi közönséget.
A lányok ezalatt a bajnokságban és a nemzetközi kupákban küzdenek, a szövetség vezetői pedig keresik a megfelelő kapitányt, Mocsai Lajos és Kiss Szilárd utódát, a posztra a Ferencváros edzőjének, Németh Andrásnak van a legnagyobb esélye.

Bárki is lesz azonban az új kapitány, egyvalaki most már örökre hiányozni fog a válogatotból: a közelmúlt legjobb magyar beállósa, Kulcsár Anita január 19-én tragikus közlekedési balesetben életét vesztette. Halála nemcsak a kézilabdás társadalmat, hanem - nyugodtan mondhatjuk - az egész országot megrázta. Temetésén, Győrben több ezer ember vett részt, az internetes fórumokon pedig szintén sok ezer fájdalmas hozzászólás jelezte: a 28 évesen eltávozott játékos hatalmas űrt hagyott maga mögött.

Kosárlabda: Iványival szárnyal a Pécs

Az olasz La Gazzetta dello Sport által a kontinens második legjobb női kosárlabdázójának választott Iványi Dalma vezetésével egymás után a nyolcadik győzelmét aratta a Pécs együttese a női Euroliga B-csoportjában, még a régi mumust, a francia Bourges csapatát is húsz ponttal verte meg a félelmetes Lauber Dezső Sportcsarnokban.
Ezzel szemben sajnálatos, hogy a Szolnoki MÁV-Coop SE a csődhelyzet elkerülése miatt tetszhalott állapotba került, és végigjátssza ugyan a csoportmeccseit az Euroligában, illetve befejezi a bajnokságot, ám utána fiatal játékosokkal kezdi majd újra a nulláról.

Úszás: lesz Európa-bajnokság vagy nem lesz?

Hosszú huzavona után a Fővárosi Közgyűlés egyetlen szavazatnak köszönhetően megadta a tulajdonosi engedélyt arra, hogy a 2006-os úszó-, műúszó, műugró- és hosszútávúszó-Európa-bajnokság fő helyszíne a Margitsziget lehessen. Ezek után elképzelhető, hogy talán mégis elkészül majd a kibővített Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a megfelelő időben, ellenkező esetben Budapest úgy járhat az Eb-vel, mint Montreal az idei világbajnoksággal: a nemzetközi szövetség (FINA) egyszerűen elvette a rendezés jogát a kanadai metropolisztól. ---- Futballista fiaink a teremben vitézkedtek, közülük is a fővárosi kék-fehérek igyekeztek a legjobban, hiszen a budapesti selejtező után a debreceni hatos döntőt is megnyerte az MTK gárdája. A nagy pályán bajnok Ferencváros már a selejtezőben, a címvédő hazai pályán szereplő Debrecen a legjobb négy között búcsúzott. Utóbbi szurkolóit vigasztalhatja az, hogy a Rabah Madjert idéző Kerekes Zsombor-gólt élőben láthatták. Valljuk be, Magyarországon ritkaság az ilyen szép megmozdulás…

A háttérben nagy a mozgolódás

A hazai fociéletben a zöld műgyep mellett is akadtak érdekes történések, vendégül láttuk Michel Platinit, az egyik magyar idol, Mészöly Kálmán összekapott a német idolként magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäusszal, látványos kibékülés lett a vége. A Szieben László vezette liga tévéközvetítési manőverei is borzolták a kedélyeket, míg a Fehérvár-saga lassan hosszabb lesz, mint az egykoron nagy sikerrel vetített "Megveszem ezt a nőt" című mexikói filmsorozat.
Egy kis programajánló az érdeklődőknek: február 28-án MLSZ-elnökválasztás következik, utána pedig jöhet a felkészülés a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére, a kontinenstornára a horvátokkal együtt pályázik a magyar szövetség.

Király, Torghelle: tovább, tovább?

Közben szép csendesen folyik a felkészülés a tavaszi bajnoki menetelésre, a Fradi Erdélyben készült, a többiek itthon. Mozog az átigazolási piac is, a bő válogatott keret tagjai közül Tóth Balázs Törökországba, Pető Zoltán Belgiumba szerződött, Waltner Róbert pedig a Vasasban folytatja. Külföldön szereplő légiósaink is kapósak, a hírek szerint Torghellét az AS Roma, Király Gábort pedig az Arsenal vinné. Reméljük viszi is, minél hamarabb.

Fehér Miklós egy éve nincs közöttünk

Emlékeztünk is az év első hónapjában, Nyilasi Tibor január 18-án volt 50 esztendős, ezúton is köszöntjük őt a jeles alkalomból. Sajnos, fájdalmas emlékeink is voltak, január 25-én volt egy éve, hogy elveszítettük fiatal válogatott futballistánkat, Fehér Miklóst.

Külföldi foci: edzők és egy bíró a középpontban

A külföldi topligákban - esetenként szünet nélkül - már megkezdődtek a tavaszi küzdelmek is, a Real Madrid brazil mágussal erősített, Wanderley Luxemburgo próbálja felrázni a kissé elkényelmesedett galaktikusokat, akik közben a kupából meglehetősen kellemetlen módon pottyantak ki. Németországban napokig bizonyos Robert Hoyzer bérelte ki a címlapokat, ám a nevezett fiatalember nem egy új tehetség, aki ontaná a gólokat. Mondják, tehetség volt ő is síppal a szájában, amíg el nem kezdett tippmixelni a saját meccseire… Angliában miközben az Arsenal (Arsene Wenger) és a Manchester United (Alex Ferguson) szakvezetője egymással volt elfoglalva, a Chelsea elszaladt, az Abramovics-gárda előnye immár tíz pont az ágyúsokkal szemben a bajnoki tabellán. ---- Esett már szó fehér felületen űzött sportágakról, de az igazi fehér sportágról még nem, pedig a teniszezők is hamar elkezdték az évet. Január 17. és 30. között zajlott az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság Melbourne-ben. A férfiaknál Szafin meglepte Federert, Serena visszatért, a mi szívünket viszont Szávay Ágnes dobogtatta meg, aki a junior lányok között egyesben és párosban is második lett..

Sakk: Lékó Péter frissen kezdte az évet

Szellemileg is frissek voltunk 2005 első hónapjában, Lékó Péter veretlenül nyerte a hollandiai sakk szupertornát, az ősszel a magyar nagymester ellen a világbajnoki címét megvédő Kramnyik csak hetedik lett. Polgár Judit bravúrosan tért vissza a bábukhoz babája születése után, egy év szünetet követően egyből negyedik hellyel "melegített be" az idei évre.

És, hogy mit tartogat számunkra a február?

Előre csak a legfontosabb eseményeket lehet tudni, lesz barátságos válogatott focimeccs Szaúd-Arábia és Wales ellen a bolgárok elleni vb-selejtező főpróbájaként, MLSZ-elnökválasztás, folytatódik a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa 2004-2005-ös szezonja, világsztárokat láthatunk az Aréna jegén a korongozók Pannon GSM tornáján, Erdei Zsolt vb-címmérkőzésen lép szorítóba a jó ismerős, argentin Hernán Garay ellen, Lékó Péter pedig Linaresben újra végigverheti a világot.

Ezen kívül megállás nélkül pörög a hazai férfi és női kézilabda, kosárlabda és vízilabda-bajnokság, és ezen sportágak európai kupaküzdelmei, de nem lesz szünet az európai labdarúgó topligákban és a tengerentúlon az NBA-ben sem.

Sőt, ha már az amerikai sportoknál tartunk, az egyikben (NFL) bajnokot avatnak február 6-án, míg a másikban (NHL) eldől, hogy egyáltalán elkezdődik-e a 2004-2005-ös szezon. A tervezéshez segítségül kínáljuk a Nemzeti Sport februári versenynaptárát, reméljük mindenki megtalálja benne a kedvére való sporteseményt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik