Futballisták jönnek-mennek

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2005.01.02. 17:33
Címkék
Megbolydult az élet Angliában. Január elsejétől harmincegyedikéig újra lehet igazolni, és ezt a csapatok ki is használják, hiszen a Premier League erőltetett menetében egy-egy játékos jó formája akár a bentmaradást, vagy a bajnoki cím sorsát is eldöntheti.
Bár még csak két napja lehet igazolni, a Newcastle United nagyon aktív volt az átigazolási piacon, hiszen már két védőt igazolt, egyrészt a Chelsea-ben a tartalékok keserű kenyerét evő nigériai Celestine Babayarót (képünkön), valamint a Rangers francia védőjét, Jean-Alain Boumsongot. Szintén érkezhet még a spanyol Fernando Morientes, akit több klub is szívesen leigazolna. A Szarkák kölcsönvennék még a Chelsea-től Joe Cole-t is, ám a válogatott középpályás az utóbbi időben többször eredményes volt, így nem valószínű, hogy José Mourinho megválna tőle.

Liverpoolban már évek óta ábrándoznak egy bajnoki cím után, de ez - a jelenlegi állás szerint - idén is csak álom marad, hiszen Rafael Benitez együttese - bár egy komoly vérfrissítésen keresztülment - még mindig nem az "igazi" Liverpool: bár vannak remek, figyelemfelkeltő eredményeik, az igazi kiugrás még várat magára. Ennek egyik oka, hogy csatárposzton szegényes a kínálat, bár ez inkább a sok sérülés miatt van: Milan Baros és Djibril Cissé többet volt sérült, mint egészséges, és Harry Kewellre, valamint Vladimir Smicerre sem lehetett mindig számítani, így a két fiatalra, Florent Simana-Pongolle-ra és Neil Mellorra várt a góllövés, ám a rutin hiányában a két játékos kevesebbszer volt eredményes, mint amit elvártak tőlük. Nem véletlen, hogy az Anfield Road-on inkább csatárokat keresnek: Fernando Morientes ügye már régóta húzódik, a Real Madridban csak epizódszerepet kapó támadó szívesen folytatná Angliában, ahol a Newcastle is nagy örömmel látná soraiban. Szintén jelezte érkezési szándékát Pablo Aimar, aki nagyon jól kijött Benitezzel, viszont rossz viszonyban van jelenlegi klubja vezetőedzőjével, Claudio Ranierivel... Érkezhet még Nicolas Anelka is, aki korábban már szerepelt Liverpoolban, valószínűleg távozik a svájci Henchoz és a horvát Biscan.

A téli átigazolási szezon egyik legnagyobb slágere James Beattie. Aktuális klubja, a Southampton rosszul szerepel a bajnokságban, ráadásul komoly anyagi gondokkal küzd, ezért könnnyen lehet, hogy megválik legnagyobb értékétől. A korábban a Blackburn Roversben szereplő csatárért az Aston Villa és az Everton küzd, döntés a jövő héten várható. A liverpooliak egyébként a Rangers védőjét, Michael Ballt is megkörnyékezték.

Meglehet, hogy a Birmingham is elveszti egyik legjobbját, a walesi fenegyereket, Robbie Savage-et, aki Blackburn felé kacsingat. Távozásával megbomolhat az utóbbi időben újra magára találó Birmingham City középpályássorának stabilitása, de a Blackburnnek komoly erősítés lehetne, hiszen a skót középpályás, Barry Ferguson állítólag újra a Glasgow Rangers játékosa lesz. Természetesen igazolni is szeretnének, valószínűleg a Burnley gólerős csatára, Robert Blake érkezik, míg az albán származású finn csatár, Njazi Kuqi már alá is írt az együtteshez.

A Blackburn Savage mellett tárgyalásban áll a Parma ausztrál származású középpályásával, Vincenzo Grellával, aki erősítés lehet Mark Hughes együttesének.

A nagy klubok sem akarnak lemaradni a piacon, José Mourinho Chelsea-je szinte az egész ősszel harcban állt a Betis remek szélsőjéért, Joaquínért (képünkön), de hiába ajánlott fel érte kisebb vagyont Roman Abramovics, a spanyol futballista valószínűleg marad hazájában.

A Manchester Unitednél az elmúlt fél év kapuskereséssel telt el, és bár a kiegyensúlyozatlan formát mutató Tim Howardot jól helyettesítette Roy Carroll, az északír hálóőr nem akarja meghosszabbítani lejáró szerződését, így új kapus érkezése várható, aki vagy Carlo Cudicini (Chelsea), vagy Mark Schwarzer (Middlesbrough) lehet. A védelemből távozhat az amerikai Spector, akit a Blackburn venne kölcsön.

Cudicinire egyébként az Arsenal is szemet vetett, hiszen Lehmann hosszú idő után kimaradt a kezdőből, ő valószínűleg a tavaszt már a Mönchengladbachban kezdheti, míg a spanyol Manuel Almuniának talán még nincs elég rutinja egy ilyen hosszú meneteléshez. Igaz, korábban Cudicini kijelentette, hogy ő továbbra is a Chelsea-ben szeretne futballozni, így akár Antti Niemi (Southampton), valamint Edwin van der Sar (Fulham) is érkezhet. Az Arsenalhoz egyébként a Sevilla remek játékosa, Sergio Ramos is érkezhet, akit honfitársa, Reyes ajánlott be Arséne Wengernél. Távozhat viszont a brazil Edu, akire a Real Madrid vetett szemet.

Az utóbbi időben gyengén szereplő Bolton Wanderers csapatától távozott Les Ferdinand, aki londoni illetőségű révén elég hosszúnak találta a helikopterezést a főváros és Bolton között, ezért inkább a londoni Queen's Park Rangershez igazolt.

Torghelle Sándor is nehéz helyzetbe kerülhet, hiszen két új támadó érkezése várható a Crystal Palace-hoz: Marlon Harewood és Bobby Zamora is megfordult már a Premier League-ben, előbbi a Nottinghamben, utóbbi a Tottenhamben, de lehet, hogy Andy Johnson Liverpoolba távozik.

Az idén várakozáson szereplő Middlesbrough elvesztheti kiváló kapusát, Mark Schwarzert, ám érkezhet az egykori Everton-középpályás, a ghánai válogatott Alex Nyarko.

A Norwich együttesétől távozhat a kapus Green, de a Leicester valószínűleg érkezik a gólerős balszélső, Scowcroft. A Tottenham szeretné leigazolni a Fulham kiválóságát Steed Malbranque-ot, míg a Southamptonban folytathatja a Charlton balszélsője, Paul Konchesky.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik