Kuranyi: német sztár vönöcki gyökerekkel

PATAKI GYULAPATAKI GYULA
Vágólapra másolva!
2004.09.22. 16:54
Címkék
Manapság már egyértelműen Kevin Kuranyi a német válogatott első számú gólfelelőse, a 22 éves csatársztár nemrég Bécsben hintett egy hármast az osztrákoknak válogatott meccsen, majd az UEFA-kupában az Újpest hálóját is megrezegtette egyszer. Fájó, hogy egy vétlen becsúszást követően súlyos sérülést szenvedett. A játékos soha nem tagadta, hogy magyar vér is csörgedezik az ereiben, mi több, állítólag több rokona a mai napig Magyarországon él.
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kuranyi nagyapja Vönöckről származott
Kitartó keresésünknek meg is lett az eredménye, hiszen Kevin több rokonát is sikerült meglelnünk. Kevin Kuranyi nagyapja, Kurányi Kálmán a Vas megyei Vönöckön született, sokáig ott is élt, mígnem vándorbotot fogott a kezébe, s meg sem állt Stuttgartig. De innen adjuk át a szót Kálmán unokaöccsének, vagyis Kevin unokanagybátyjának, Kurányi Tibornak.
- Korábban azt hallottam, hogy Kevin nagyapja itt él a mai napig Magyarországon - kezd bele a 76 éves férfi -, sajnos azonban már nyolc éve meghalt. Kurányi Kálmán gabonakereskedőként dolgozott Vönöckön, ám a második világháború vége előtt kevéssel a feleségével együtt (aki Kemenesmagasiból származott) elhagyta az országot, és Stuttgartban telepedett le. Egyébként az édesanyja itt van eltemetve Vönöckön. Kálmán első felesége egy balesetben meghalt, ő aztán újra nősült, fia, Kevin apja, Kont is Stuttgartban él, még Kálmán is ott van eltemetve.
- Miután külföldre távozott Kurányi Kálmán, önök mennyire tartották vele a kapcsolatot?
- Nem olyan idők jártak akkoriban, hogy mi gyakran találkozhattunk volna, így a szálak egyre vékonyodtak. Később hivatalosak voltunk Kont esküvőjére is, bár arra nem tudtunk elmenni, erről a mai napig őrzöm a meghívót. Az idők folyamán egyébként Kont többször is meglátogatott minket Vönöckön.
- Kevinnel mennyire tartják a kapcsolatot, illetve figyelemmel követik-e a pályafutását, az életét?
- Természetesen szorítottunk neki, izgulunk érte, hogy minél jobb eredményt érjen el, egyébként is nagyon jó futballistának tartom. Nagyon sajnálatos, hogy ilyen súlyos sérülést szenvedett. De megmondom őszintén, nem is próbáltuk vele felvenni a kapcsolatot, miként ő sem próbált megkeresni minket. Az Újpest elleni meccsükre sem tudtam kimenni, mivel nyugdíjas vagyok, már nehezen mozdulok itthonról, meg messze is volt.

Nem Kurányi Tibor a legközelebbi rokona azonban Kevin Kuranyinak, hiszen mint megtudtuk, Veszprémben él Kurányi Kálmán Irma nevű húga, Kevin nagy-nagynénje, ő is készségesen válaszolt a kérdéseinkre.
- Természetesen ismerem Kevint, korábban többször is találkoztunk, amikor még élt a bátyám, sőt, Kálmán özvegyével - aki szintén Stuttgartban él - ma is tartom a kapcsolatot, rendszeresen beszélünk egymással, ő egyébként édesapja révén szintén magyar, tőle értesülök arról, hogy mi van Kevinnel. Kálmánnal, miután elhagyta az országot, elszakadtunk egymástól, azt tudtuk róla, hogy akárcsak itthon, kint is gabonakereskedőként dolgozott. Most amikor itt volt, nem tudtunk találkozni, mivel Pesten szállt meg, a meccsére sem tudtunk kimenni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik