Bravúr a németek ellen

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2004.08.20. 18:53
Címkék
A németek nem is tagadták: az olimpiai bajnoki címért jöttek. Kiváló felépítésű, rutinos játékosok, összeszokott csapat, az Európa-bajnoki cím védői. Ők vártak a sérülések által megtizedelt magyar kézilabda-válogatottra. Mocsai Tamás lábközépcsont-törése miatt értelemszerűen nem is lett nevezve, Harsányi orrtöréssel ücsörgött a kispadon és Lendvay sem épült fel húzódásából a mérkőzésre. A papírforma nem sok jót ígért, persze kit érdekelnek az előjelek - mondtuk mi - ha van egy Pérez Carlosunk, egy Nagy Lacink, egy Fazekas Nándink és a többiek. Egytől egyig kiváló játékosok, nekik kellett megmutatni, hogy képesek a csodára.
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Iváncsikék bravúrgyőzelme (fotó: Reuters)
Skaliczki László Laluska Balázst állította a jobb szélre Harsányi helyére, a fiatal szegedi átlövő nem is vallott szégyent ezen a poszton. Na, de ne szaladjunk ennyire előre. Jól kezdtünk, partiban voltunk a németekkel, 4-4-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Aztán jött Pérez, majd Nagy Laci is csöngetett kétszer, a 11. percben máris 7-4, ide! De nem sokáig, a 14. percben már egál, 7-7. És innen szokott jönni az a forgatókönyv, hogy a lendületben lévő gárda elhúz a másiktól. No, a már emlegetett Laluska Balázs most tett róla, hogy ne így legyen, ha már odaállította a kapitány, be is dobta második gólját.

Magyarország-Németország
30-29 (17-14)

Faliró csarnok, 6000 néző, V: Jensen, Boye (dán)
Magyarország: Fazekas - Laluska 4, Nagy 11, Mezei 1, Díaz 3, Pérez 5, Pásztor 1, Iváncsik 2, Császár 1/1, Gál 2, Ilyés
Németország: Fritz - Kehrmann 7, Schwarzer 2, Zerbe, Petersen, Stephan 3/1, Kretzschmar 8/2, Hens 4, Baur 2/1, Zeitz 3, Immel, Ramota (kapus)

Hétméteresek: 5/1, ill. 6/4
Kiállítások: 8, ill. 12 perc
Hens, Nagy Laci, Császár hetesből, Nagy Laci: sorolhatjuk a gólszerzőket, rövid számolás után ez bizony 11-8, megint hárommal megyünk. Jó érzés, főleg, hogy sikerült is állandósítani a 2-3 gólos előnyünket egészen a 26. percig. Mielőtt megijednénk, nem jöttek fel a németek négy perccel a félidő vége előtt, hanem mi mentünk el néggyel. Laluska volt, ez volt a harmadik gólja, 16-12 nekünk! Baur után még Nagy Laci is bevágott egyet - ez volt a hatodik neki -, aztán a lehető legrosszabbkor Mezeit kiszórták a dán bírók. Ennek ellenére Iváncsik ziccerbe került, de a kapufa ezúttal a németekkel volt, Kretzschmart pedig nem tudtuk megtartani, bekígyózott a védelmen keresztül. Labda a magyar kapuban, 17-14. Itt az előny, jöhet a pihenő.

A második félidőre is egy lelkes, harapós magyar gárda jött ki az öltözőből, látszott a fiúkon, hogy most megmutatják mi tudnak. Az ellenfél kezdte a játékot, Fazekas meg a "bravúrkodást". Nem védett rosszul az első fél órában sem, de amit a második játékrészben produkált, az szenzációs volt. Védett ziccert, átlövést, szélső löketet és büntetőt is, mindig éppen amit kellett! Állandósult a három-négy gólos előny, Nagy Laci és Fazekas volt a két kulcsfigura a magyar csapatban, de persze mindenki keményen odatette magát, igazi csapatként küzdöttek a fiúk.

Egy baj volt csak: öttel nem tudtunk elmenni, pedig volt rá számtalan lehetőség. Nem baj, csak a végén legyen meg az egy közte! Aztán elkezdett melegedni a helyzet. 24-20-ról feljöttek a németek 24-22-re a 48. percben, de Iváncsik és Mezei tett róla, hogy ne legyen forró a helyzet. És, hol volt még a vége… Néggyel megyünk, persze megcsinálnak egy kínai figurát, nem semmi, de még messze vannak (27-24). Három az előny az 56. percben is, de Kretzschmar ellóg a szélen és ő 100-ból 99-szer be is vágja az ilyen helyzeteket. De most nem vágja, mert Fazekas Nándi áll a kapuban. Bravó, Nándi!

Még egy jó hajrá, fiúk, aztán jöhet az ünneplés. Még van három perc... Jön Kehrmann, 29-27, Laluska ziccert hibáz, Schwarzer lő, 29-28, csak nehogy gond legyen. Nincs gond. Iváncsik robban, be is lövi, kettő ide, van még 55 másodperc. Kehrmann rutinos, öreg róka, gyorsan ragaszt is egyet a szélről, mi jöhetünk.

Meg kell lennie, már alig van hátra idő. Iváncsik villan a szélen, kapufa, Díaz lekapja a levegőből és rutinosan elesik. Persze lökték, szabaddobás, még négy másodperc, ezt már nem lehet elveszíteni. Nagy Laci fel is tartja a labdát, nincs ember, aki azzal még bármit is kezdene. Lefut a négy pillanat, nyertünk! Megvertük az Európa-bajnokot! És, vajon mi lett volna akkor, hogy ha még a négy kihagyott büntetőt is bedobjuk?


Szavazás

Elégedett férfi kéziseink olimpiai 4. helyével?

---- Skaliczki László: "Nagyon örülök, hogy az otthoni ünnepnapon sikerült szép perceket szereznünk a magyar szurkolóknak. Akik ezen a mérkőzésen pályára léptek, mindannyian igyekeztek a maximumot nyújtani mind egyénileg, mind csapatként. Külön szeretnék kiemelni két kiemelkedő teljesítményt, a kapuban Fazekas, a mezőnyben pedig Nagy szenzációsat produkált. Erre azért is szükség volt, mert a németek remekül megoldották Pérez semlegesítését. Ugyancsak nagyon jól játszott Díaz, aki a támadásoknál ezúttal nagyszerűen irányított, és Mezei, akinek a védőmunkája volt elsőrangú. Az egész csapat a maximumot nyújtotta, s elkerültük, hogy olyan hullámvölgybe kerüljünk, mint a franciák elleni mérkőzés második félidejében. Akaraterős, dinamikus, gyors játékkal sikerül győznünk."
Heiner Brand: "A magyar csapat nagyon jó teljesítményt nyújtott. Hogy hol hibáztunk? Nem volt elég határozott a védekezésünk, sokat rontottunk elöl és nem bírtunk a magyar kapussal sem, aki szenzációs napot fogott ki. Nem történt tragédia, ugyanis messze még a torna vége, a helyosztókon kell a fontos meccseket megnyerni."
Nagy László: "Boldog vagyok, hogy ezúttal az én játékomnak is köszönhető a győzelem. Ezen a mérkőzésen sikerült kijönnöm a gödörből, s bár azt nem ígérem, hogy ettől kezdve minden találkozón tizenegy gólt dobok, de remélem, hogy a továbbiakban inkább ezt az arcomat láthatják a szurkolók."
Fazekas Nándor: "Elsősorban annak köszönhetjük a győzelmet, hogy elhittük, megverhetjük az Európa-bajnokot. A közönség fantasztikus volt. A folytatásra jó előjelnek tartom, hogy Nagynak sikerült kikászálódnia a gödörből, szenzációsan játszott. Az önbizalmunknak nagyon jót tett ez a győzelem, ha a németeket legyőztük, akkor bárki ellen lehet esélyünk ezen az olimpián."
Laluska Balázs: "A fantasztikus hangulatú mecscsen Nagy világklasszis teljesítményt nyújtott. Egyre jobban kezd összeállni a csapatunk." ---- Tizenkét emberrel!

Óriási, szenzációs siker az Európa-bajnok legyőzése! Ahogy már korábban is gondoltuk, roppant fontos volt Nagy László jó teljesítménye, ugyanakkor észre kellett venni, hogy védekezésben és támadásban egyaránt egymást múlták felül a fiúk. Fazekas játékát mindenképpen ki kell emelni, mert bravúrosan védett, többször átsegítette társait a holtpontokon. Pérez, Díaz, Laluska... És folytathatnám a sort a csapat többi tagjának a felsorolásával, mert valamennyi játékosunk hozzátett valamit a kiemelkedő eredményhez. Ráadásul csak tizenketten voltak, heteseket is kihagytak, mégis végig vezetve érték el a diadalt, ami önbizalmat adhat a folytatásra. Skaliczki kapitány remek taktikát választott. A németek magas védőfalát sok keresztmozgással szétszedték a fiúk, és a réseken betörtek, vagy átlőttek. Ez nem volt könnyű, hiszen az Európa-bajnok és vébé-ezüstérmes csapat világklasszisok sokaságából áll. A németek eddig a görögök, az egyiptomiak és a brazilok ellen nem nagyon izzadtak meg a két-két pontért, vagyis ez volt az első jelentős erőpróbájuk Athénban. Erre a mieink jobban felkészültek, mint ők.


Kovács Péter (vb-ezüstérmes, olimpiai negyedik, BEK-győztes, világválogatott, az évszázad magyar kézilabdázója)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik