Újra balettozott a Bayern

Vágólapra másolva!
2003.02.15. 21:44
Címkék
Átmeneti gyengélkedést követően  11 hazai pályán a Hamburg ellen  magára talált a Bayern München, és egy félidős futballgálával újabb lépést tett trónja visszafoglalása felé.
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
Claudio Pizarro szerint a mezôny legfeljebb csak távcsôvel tudja figyelni az élen száguldó Bayern Münchent (Fotó: Reuters/Michael Dalder)
A bajor sztárgárda a városi rangadón az első 45 percet még átaludta az 1860 München ellen, a fordulás után azonban oktatófilmbe illő produkcióval 5–0-ra megverte a nemzetközi kupaindulásra hajtó riválisát. A listavezető mellett a címvédő Borussia Dortmund is gólzáporos győzelmet aratott (4–1), méghozzá a VfL Bochum elleni, Ruhr-vidéki presztízsmeccsen. Az élmezőnybe tartozó csapatok közül a Schalke (2–0 a VfB Stuttgart ellen) és a Hamburg (2–0 a Wolfsburg ellen) is győzelemmel zárta a játéknapot, míg a Stuttgart, valamint a Bochum mellett a Werder Bremen is pont nélkül maradt, miután kikapott a tavasszal eleddig csak vesztő Nürnbergtől. A hátsó régiókban egyre nagyobb bajba kerül a Bayer Leverkusen, amely kikapott otthon a Hansa Rostocktól, és ezzel alighanem állás nélkülivé tette edzőjét, Klaus Toppmöllert.
Persze a 21. forduló elsősorban a müncheni belharc miatt volt érdekes, semleges, illetve a Bayern-ellenes drukkerek nagyon bíztak abban, hogy a jó formában lévő, legutóbb a Werdert idegenben elpáholó "oroszlánok” megállítják a kilenc mérkőzés óta veretlen éllovast. Negyvenöt percen keresztül úgy tűnt, van esély a meglepetésre, a pályaválasztók "partiban” voltak a Hitzfeld-társulattal, a fordulás után aztán jött a henger.
A Bayern a kora őszi önmagát idézte, amikor először kapta meg a "Fehér balett” becenevet. Ötletes, folyamatos volt a "vendégek” játéka, különösen az első gól után. A vezető gól még pontrúgásból született meg – Scholl 30 méterről szabadrúgásból csavart a kapufa segítségével a jobb felső sarokba –, utána viszont jöttek a szebbnél szebb akciók. Scholl Pizarro kiugratását követően emelt a hálóba, Lizarazu Zé Roberto beadását követően fejelt (!) a hálóba – az előtte lévő akció során az 1860 játékosai hosszú ideig "nyomoztak” a labda után –, Pizarro elegánsan passzolt a hálóba, majd Deisler magánszámát zárta le Scholl egy közeli paszszolással. "Nagyon örülök, elsősorban Mehmet miatt, aki csodálatosan játszott ezen a délutánon” – hangzott Ottmar Hitzfeld értékelése.

Bundesliga 1.
21. forduló: Hamburg–Wolfsburg 2–0 (Cardoso 39., Benjamin 90.), 1860 München–Bayern München 0–5 (Scholl 58., 69., 80., Lizarazu 72., Pizarro 79.), Nürnberg–Werder Bremen 1–0 (L. Müller 41.), Bayer Leverkusen–Hansa Rostock 1–2 (Babic 38., ill. Salou 35., 41.), Borussia Dortmund–VfL Bochum 4–1 (Reina 33., Koller 43., Frings 45., 68. – mindkettôt 11-esbôl, ill. Buckley 8.), Schalke–VfB Stuttgart 2–0 (É. Mpenza 4., Hajto 45.), Arminia Bielefeld–Kaiserslautern 1–1 (Reinhardt 35., ill. Lokvenc 27.). Az Energie Cottbus–Hannover és a Mönchengladbach–Hertha BSC mérkôzést vasárnap játsszák.

Következik (február 22–23-án): Werder Bremen–Energie Cottbus, Bayern München– Nürnberg, Wolfsburg–1860 München, Kaiserslautern–Hamburg, Hansa Rostock–VfL Bochum, Hannover–Bayer Leverkusen, Schalke–Borussia Dortmund, Hertha BSC–Arminia Bielefeld, VfB Stuttgart– Mönchengladbach

Bundesliga 2.
21. forduló: Lübeck–Freiburg 2–0 (Zandi 51., Kunze 89.), Braunschweig–St. Pauli 0–1 (Spoelder 32. – öngól), Duisburg–Karlsruhe 2–0 (Voss 18., Bönig 43.). Az Alemannia Aachen–Burghausen, az Ahlen– Greuther Fürth, a Mainz–Oberhausen és a Trier–Waldhof Mannheim mérkôzést vasárnap, az Eintracht Frankfurt–1. FC Köln találkozót hétfôn (Tv: DSF, 20.15) játsszák, míg az Union Berlin–Reutlingen összecsapást elhalasztották.
Az élcsoport: 1. 1. FC Köln 43 pont (19 mérk.), 2. Eintracht Frankfurt 38 (30–15, 20), 3. Freiburg 38 (32–19), 4. Mainz 36

Lipcsében sorsolnak

VILÁGBAJNOKSÁG. Franz Beckenbauer, a 2006-os világbajnokság szervezôbizottságának elnöke bejelentette, hogy a 32-es fôtábla csoportmérkôzéseinek sorsolását 2005. december 9-én vagy 10-én tartják meg, méghozzá Lipcsében.
A Borussia még nehezebben lendült bele, mint a Bayern, tekintve hogy a címvédő a 8. percben hátrányba került a Bochum ellen. A Lehmann hibájából – a kapus nem zárta össze a lábát Buckley éles szögből leadott lövésénél – megszületett találatot követően fél óráig még szédelgett a BVB, aztán a szünetre megnyugtató, kétgólos előnyre tett szert. A fordulás után Frings még egy büntetőt értékesített, így végül a megérdemeltnél talán nagyobb különbséggel diadalmaskodott a hazai együttes. "Picit csalóka az eredmény, higgyék el, nem volt egyszerű nulla egyről talpra állnunk, mert a Bochum remekül kontrázott” – vélte Matthias Sammer, a Borussia edzője.
A sárga-feketék ezzel a sikerrel némi lélegzethez jutottak a második helyen, tekintve hogy a mögöttük lévő VfB Stuttgart elszenvedte az első vereségét 2003-ban. A Schalke gyorsan éreztette a "svábokkal”, hogy sok jóra nem számíthatnak Gelsenkirchenben, hiszen Agali hátratett labdáját Émile Mpenza már a 4. percben a hálóba továbbította. Egy hete a csatár az 59. másodpercben vette be a Hertha hálóját, akkor azonban a hazai gárda fordítani tudott, ezúttal azonban a VfB erőtlennek bizonyult. Mi több, az első félidő hajrájában Hajto még egyszer megadásra kényszerítette az egyébként zseniális dolgokat produkáló Hildebrandot, és végképp eldöntötte a három pont sorsát.
A Hamburg is igyekszik lépést tartani a nagyokkal, Kurt Jara alakulata immár tizenegy meccses veretlenségi sorozattal büszkélkedhet. A Wolfsburg ellen Cardoso remek ívű fejessel szerezte meg a vezetést az akkor már emberelőnyben játszó HSV-nak (Robson Ponte kiállítása rossz döntés volt, tekintve hogy először nem ő, hanem Hollerbach ütött, csak azt nem vette észre a bíró), majd a végén Benjamin is betalált, és máris szövögethetik a nagy terveket (UEFA-kupa) az Elba partján. "Nagyon fontos győzelmet arattunk, hiszen egy közvetlen vetélytársunkkal szemben kerültünk lépéselőnybe” – nyilatkozta a lefújás után Jara.
Leverkusenben viszont egyre nagyobbak a gondok, tekintve hogy a csapat a negyedik tavaszi bajnokiját is elbukta, a negyedik olyat, amelyen Klaus Toppmöller állása volt a tét. A tavaly még ezüstérmek garmadáját (Bundesliga, Német Kupa, Bajnokok Ligája) nyerő együttes ezúttal a középszerű Hansa Rostocktól kapott ki a BayArenában, és ha a Mönchengladbach vasárnap pontot szerez a Hertha ellen, akkor kiesőhelyre csúszik vissza.
Toppmöller leverkuseni karrierje legfontosabb összecsapásaként aposztrofálta a szombatit, és csapata ennek megfelelően kezdett. Csakhogy a helyzetek megint kimaradtak, és jött az ilyenkor szokásos büntetés. Salou a 35. percben Lantz passzából a hálóba vágta a labdát, és karrierje ötvenedik Bundesliga-góljával nehéz helyzetbe hozta a Bayert. Azonban a "gyógyszergyáriak” ekkor még nem roppantak össze, Babic révén szinte postafordultával feleltek, és úgy tűnt, helyreállhat a világ rendje. De csak néhány percig… A hazai védelem ugyanis a 41. percben "hangosan szurkolt”, amint Salou megtáncoltatta Ramelow-t, majd a hálóba lőtt.
A 2–1-es vereség után mindenki arra volt kíváncsi, mi lesz Toppmöllerrel. Reiner Calmund menedzser hivatalos hangon annyit közölt, a döntés még nem született meg, egyelőre "Toppi” a csapat edzője, de ez bármikor megváltozhat a közeljövőben. "Ha rajtam múlik, szombaton nem születik semmiféle megoldás. Alszunk egyet az esetre, lehiggadunk, mindent átgondolunk, és talán vasárnap döntünk a folytatásról” – nyilatkozta Calmund.

Ismét kudarcot vallott a Werder Bremen

Négy idei bajnoki meccsén egyetlen pontot szerzett csak a Werder Bremen. A zöld-fehérek a harmadik helyen kezdték a tavaszt, mostanában azonban Lisztes Krisztián együttese lassan, de biztosan halad lefelé a tabellán. A Werder szombaton a 2003-ban csak vereséget gyűjtő Nürnberghez látogatott, és Szabics Imre leendő csapata nyert. Lisztes – aki eddig alig-alig kapott lehetőséget – a 73. percben (csapattársa, Markus Daun kiállítását követően) léphetett pályára, de nem tudott együttesén segíteni. Adódik a kérdés: van-e összefüggés a Werder mélyrepülése és Lisztes cserepadra ültetése között. Lisztes rögvest rávágta: "Van!”, később azonban komolyan is válaszolt.
"Nem tudom, mennyi az összefüggés, de álszerénység lenne azt kijelenteni, hogy semennyi – mondta Lisztes. – Az ősszel jól ment a játék nekem is, a csapatnak is, összeálltunk, elértük a dobogót, most mégis váltott, az erdmények viszont nem jönnek. Úgy tervezem, vasárnap megkérdezem az edzőt, Thomas Schaafot, megbántottam-e valamivel, mert számomra érthetetlen a mellőzés. Igaz, most Johan Micoud besárgult, többen sérültek, szóval, a Cottbus elleni következő bajnokin csaknem biztosan kezdő leszek. Ha akkor sem rak be, amikor jóformán nincs több játékos… De erre gondolni sem merek. Azt gondolom, velem jobb a csapat, mint nélkülem, és az eredmények a legkevésbé sem igazolják az edzőt. Hiába kezdtünk most is jobban, kimaradtak a helyzetek, és bár a Nürnberg kimondottan idegesen játszott, szép lassan feljött, átvette az irányítást, és elfogultság nélkül mondhatom, elkerülhető, mi több, buta góllal vezetést szerzett. Egy szabadrúgásnál a mieink vitatkoztak, a hazaiak gyorsan elvégezték, és éles szögből kapura lőttek. Kapusunk, Pascal Borel beadásra számított, és a hálóba ütötte a labdát. Kevesebb, mint húsz percet kaptam, de még tízen is egyenlíthettünk volna, Aílton szemben állt a kapussal, de hibázott. Néhány hete még a Bajnokok Ligájáról beszéltek a városban és a klubban, úgy fest, ez egy kicsit még messze van tőlünk.”
Az állás
1. Bayern München21145 245–1547
2. Borussia Dortmund21116 435–1739
3. VfB Stuttgart21106 533–2636
4. Schalke21 98 429–2135
5. Werder Bremen21104 737–3334
6. Hamburg21 96 627–2633
7. 1860 München21 94 831–3231
8. VfL Bochum21 85 837–3629
9. Hertha BSC20 85 726–2529
10. Hansa Rostock21 76 824–2527
11. Wolfsburg20 821023–2626
12. Arminia Bielefeld21 67 824–2925
13. Nürnberg21 731127–3424
14. Hannover20 65 929–3723
15. Bayer Leverkusen21 551126–3620
16. Mönchengladbach19 541020–2419
17. Kaiserslautern21 461123–3318
18. Energie Cottbus20 451118–3917
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik