Ismét Illés Béla villant meg

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.11.15. 23:48
Címkék
Noha az MTK Hungária mérkőzéseire a magyar labdarúgás újkorában már-már megszokott módon  bár ezt sem megszokni, sem elfogadni nem lehet  alig néhány tucatnyian kíváncsiak, megdöbbentő képet festett a Hidegkuti-stadion Megyebíró János játékvezető kezdő sípszavának elhangzásakor. Fölmerült az emberben: ha efféle jelentőségű mérkőzésre ily kevesen kíváncsiak, mi lesz akkor, amikor nem a tabella második helyét elfoglaló Győr vendégeskedik a kék-fehérek otthonában. Rangadó 2002 őszén!
Pedig ezúttal az előjelek azt sejtették, legalábbis érdekes találkozóra van kilátás: a péntekig 32 pontot gyűjtött Egervári Sándor trenírozta egylet legutóbb a 10. fordulóban szenvedett vereséget (Sopronban 2–3), míg a kisalföldi gárda még régebben hagyta el pont nélkül a pályát (szeptember 27-én a Ferencváros ellenében odahaza maradt alul: 1–2).
Az első negyedóra nem is igazolta a távolmaradókat, tudniillik ez idő alatt mindkét oldalon akadt helyzet, ráadásul a csapatokon érződött: bizony győzni akarnak. Hogy az első félidei szakmai penzumot letudjuk, el kell mondani: a kék-fehér gárda főként Molnár Zoltán előremerészkedéseivel igyekezett létszámfölényt kialakítani a középpályán, Illés Béla pedig a két ék, Ferenczi István és Daniel Rednic mögül mélységből próbált a kapu előterébe érkezni. Külön mondatban illik szólni Zavadszky Gáborról, már csak azért is, mert a hazai hetes ismét jól futballozott a jobb oldalon, igazolva, hogy Gellei Imre nem véletlenül hívta be a válogatottba.
Ami a győriek játékát illeti: Tamási Zsolt úgy szervezte meg az ETO futballját, hogy a biztos védekezésből minél gyorsabb kontratámadásokkal veszélyeztessék Hajdu Attila kapuját. Ez oly jól sikerült, hogy egy efféle villámakció végén, ha Darko Peric lába nem remeg meg, könnyedén gólt szerezhettek volna a zöld-fehérek. Igaz, azon nyomban Zavadszky is hasonló ziccerbe került, és hogy a szünetig nem esett gól, az leginkább Goran Jovanovicsnak köszönhető, aki megzavarta a lövés pillanatában a középpályást. És Igor Nicsenkónak.
A csatár az első félidő végén egy remek csellel tökéletes lehetőséget teremtett magának, és bár a bal sarok ugyanolyan üres volt, mint a jobb (gyaníthatóan a középen álló Hajdu is felkészült már lélekben a középkezdésre), a jelenlévők nem hittek a szemüknek, amikor látták: Nicsenko lövése után a labda végül a kapu mellé ment.
A térfélcsere után ott folytatódott a játék, ahol korábban abbamaradt, már amennyiben ismét annál a kapunál alakult ki rögvest helyzet, ahol Nicsenko az első negyvenöt perc végén hibázott –ezúttal Ferenczi fejelt mellé. A támadás kapcsán érdemes kissé elidézni a vendéglátók legagilisabb játékosánál, a román származású Daniel Rednicnél, aki ezúttal is remekül ívelt középre.
Illés Béla sokszor eltűnt, de amikor igazán kellett, megrázta magát, és fontos gólt lôtt
Illés Béla sokszor eltűnt, de amikor igazán kellett, megrázta magát, és fontos gólt lôtt
Illés Béla sokszor eltűnt, de amikor igazán kellett, megrázta magát, és fontos gólt lôtt
A huszonnégy éves játékos rendre jól húzott el a bal oldalon, minden megmozdulásán érződött: képzett labdarúgó. Ezzel a meghatározással egyébként alighanem a győri tréner, Tamási Zsolt is egyetért, hiszen a csereként beküldött Regedei Csaba legfőbb feladataként azt kapta, hogy valamiképpen állítsa meg Rednicet. Egervári Sándornak erre az volt a válasza, hogy az ugyancsak csereként beállt Czvitkovics Péter mind többször cserélt helyet a román légióssal.
Később egyre jobban érződött a vendéglátókon, el akarják dönteni a mecscset, és egyre jobban kapujuk előterébe szorították a zöld-fehéreket. Ezzel persze nagyobb terület maradt a győriek támadói előtt, nem volt hát rossz gondolat Tamásitól, hogy Nicsenko helyére a villámléptű Herczeg Miklóst küldte be, legalábbis a csere jogosságát támasztotta alá az az eset, amikor a támadó lövését csak üggyel-bajjal tudta hárítani Hajdu.
Amikor Ferenczi megmutatta, ő is képes akkora helyzetben hibázni, mint Nicsenko (vajon melyik volt nagyobb lehetőség?), sokan úgy vélték: itt ezen a meccsen nem esik gól.
Fény és árnyék

+++Két hónapja működik az MTK Hungária labdarúgócsapatának hivatalos honlapja. Az interneten a www.mtkhungaria.hu címen elérhetô oldalon rengeteg érdekesség olvasható az együttesrôl és a játékosokról. Van is sikere az újságnak: az üzemelése óta több mint kilencvenezer látogatót regisztráltak, és ez annak tükrében különösen elismerésre méltó, hogy a Hidegkuti-stadion lelátóin általában igencsak kevés szurkoló foglal helyet.

---A Hidegkuti-stadionban igazán nem panaszkodhatnak a vendégek. A rendezôk mindig gondosan ügyelnek a részletekre. Pénteken este azonban kis figyelmetlenség csúszott a szervezésbe. A fôtribün díszes lelátója mögött kialakított, minden igényt kielégítô elzárt VIP-páholy bejáratát elfelejtették idôben kinyitni a rendezôk. Emiatt a páholyba igyekvô gyôri vezetôk, valamint a VIP-helyekre jegygyel rendelkezôk csupán a mérkôzés kezdete elôtt huszonöt perccel foglalhatták el ülôhelyeiket.
És még többen voltak ezen a véleményen, amikor Illés Béla első, igazán rá jellemző megmozdulása nyomán Sebők Zsoltnak kellett óriási bravúrt bemutatni.
Szóval, úgy festett, a gól nem és nem akar összejönni.
Mígnem aztán az örökifjú MTK-támadó csak kilőtte a felső sarkot. A díszpáholyban helyet foglaló Katzenbach Imre, a Tápiószecső megfigyelőként jelenlévő trénere – mint ismeretes, a Magyar Kupában az MTK az NB III-as gárdával meccsel – újfent konstatálhatta, hogy a Hungária körúton szimplán csak Bélának nevezett futballista, bármit is csináljon hetven percig, bármikor képes eldönteni a mérkőzést. A hazai vezetés után az lett a legfőbb kérdés, hogy a Győr képes-e változtatni és minden mindegy alapon rohamozni, csakhogy Böjte Attila bődületeset hibázott – ebből lett a tizenegyes, úgyhogy végérvényesen el is dőlt a meccs.
A semleges néző bánhatja, mert az utolsó öt perc nem akármilyen izgalmakat ígérhetett volna. Az MTK mindenesetre megérdemelten győzött, és tovább növelte előnyét – legalábbis a Győr előtt.

Percről percre

4. perc: Szanyó cselezgetett a bal oldalon, majd a tőle beljebb helyezkedő Németh Norbert elé tolta a labdát. A bal oldali középpályás jobb lábbal, 15 méterről kapura lőtt, balszerencséjére a labda a felső kapufát súrolva került az alapvonalon túlra.
5. perc: Illés vitte fel a labdát nagy lendülettel a balösszekötő helyén. Rávezette a vendégvédőkre, aztán pedig az akciót kísérő Rednic elé passzolt. A bal oldali középpályás éles szögből, 14 méterről egyből lőtt, a labda azonban a bal kapufa töve mellett hagyta el a játékteret.
31. perc: Németh Norbert nagy lendülettel vitte fel középen a labdát. A hazai tizenhatos előtt balra passzolt Szanyóhoz, aki csinált egy cselt, majd jobbal a túlsó oldalon, üresen érkező Perichez továbbított. A jobb oldali középpályás oda rúghatta volna a labdát, ahova akarja, ám ő hanyag eleganciával a kapu fölé emelt.
34. perc: Illés ment el a bal oldalon, az alapvonalnál járt, amikor jól látta, hogy Zavadszky középen egyedül érkezik. Visszagurított a társ elé, Za-vadszky pedig jobbal csúnyán kapu fölé lőtt. Nem mentség a középpályás számára, hogy mire lövésre lendült a lába, addigra a kétségbeesve menteni igyekvő Jovanovics is szorongatta.
45. perc: Csodás akciót vezetett az ETO, mégsem született gól. Szanyó indította remek ütemben Pericet a jobb oldalon. A középpályás középre emelt, Weitner visszafejelte a labdát az érkező Németh Norbert elé. Már a középpályás is lőhetett volna, ám ő a kapunak háttal álló Nicsenkóhoz paszszolt. Az ukrán csatár egy remek csellel becsapta Szmiljanicsot és Komlósit, a talpával húzta el a labdát, így a kapu felé fordult, és már csak a dermedten álló Hajdúval állt szembem, ám tíz méterről, jobbal a jobb kapufa mellé lőtte a labdát…
69. perc: Németh Norbert ugratta ki Herczeget a balösszekötő helyén, a cserecsatár a hazai tizenhatos sarkánál csinált egy cselt befelé, majd jobbal lőtt, Hajdu bravúrral a jobb alsó sarok előtt kaparintotta meg a labdát.
70. perc: Zavadszky nagyszerűen ment el a jobb oldalon, jól adott középre, Ferenczi ballal, hét méterről kapura lőtt, Sebők azonban kiütötte a labdát.
74. perc: Ferenczi fejelte le a labdát Illés elé, a hazaiak kedvence 17 méterről jobbal hatalmas lövést küldött kapura, Sebők a levegőben úszva beleütött a labdába, amely a bal kapufa tövéről pattant az alapvonalon túlra.
76. perc: Rednic tört előre a bal oldalon, nagyszerűen ívelt középre, Zavadszky magasan felugorva tíz méterről a kapura fejelte a labdát, ám Sebők parádés mozdulattal a mezőnybe ütötte azt.
77. perc: Zavadszky emelt középen Illéshez, a hazaiak tízese mellel maga elé tette a labdát, majd várt egy ütemet, így a menteni igyekvő Böjtét megzavarta, aztán jobb belsővel a kapu közepébe, a léc alá lőtt. 1–0
86. perc: Czvitkovics ugratta ki középen Andronicot, Böjte azonban lefülelte az átadást, de mégis hibázott, mert röviden tolta haza a labdát, így aztán Andronic lecsapott rá, s a kétségbeesett győri védő már csak visszahúzni tudta az MTK játékosát. Megyebíró természetesen egyből a 11-es pontra mutatott és teljes joggal kiállította Böjtét. A büntetőt Ferenczi végezte el, s jobb lábbal nagy erővel a kapu bal oldalába lőtte a labdát. 2–0

Mestermérleg

Egervári Sándor az MTK vezetőedzője
Az első félidőben szervezetten védekezett és remekül kontrázott a Győr. Fordulás után felpörögtek játékosaim, és a szerkezeti váltásnak köszönhetően fölülkerekedtünk. Ezért mindenképpen megérdemeltük a győzelmet.

Tamási Zsolt a Győr vezetőedzője
Hetven percig megvalósítottuk mindazt, amit elterveztünk, aztán viszont középpályásaim közül többen elfáradtak, és az ő helyükre nem tudtam minőségi játékosokat becserélni. Saját amatőrségünk miatt veszítettünk, hiszen olyan ziccerekben hibáztunk, amelyekből gólt, gólokat kellett volna szerezni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik