Egressy Gábor szép jubileuma

A mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁNA mérkőzésről tudósított: KECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2002.09.22. 20:20
Címkék
A béke és a barátság szigete volt vasárnap délután Zalaegerszeg. A Győr elleni mérkőzés kezdő rúgását egy zalaegerszegi hölgy és egy győri fiatalember végezte el – szó szerint kéz a kézben. A hazai rendezők ezzel kívántak tiltakozni a múlt heti Újpest–Ferencváros és a Videoton–Győr mérkőzéseken történt rendbontások ellen. Ennél nagyobb öröm is érte a zalaiakat, hiszen Gyimesi Endre polgármester a kezdő sípszó előtt adta a város Pro Urbe-díját a ZTE FC elnökének, Lang Józsefnek.
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
Csupa boldog zalaegerszegi játékos: Egressy Gábor (balra), aki Vincze Ottóhoz hasonlóan góllal ünnepelt a Gyôr elleni meccsen (Fotó: Unger Tamás)
A hangosbeszélő a díjátadás során felsorolta, hogy kik is nyerték a kék-fehérek első bajnoki címét. Tanulságos volt a lista, mivel vasárnap egy egész más Zalaegerszeg lépett pályára, hiszen az aranyérmesek közül hiányzott Kenesei Krisztián, Nagy Lajos, Szamosi Tamás, Molnár Balázs, Babati Ferenc, akik mindannyian sérültek, valamint a piros lapja miatt eltiltását töltő Csóka Zsolt sem játszhatott a Győr ellen. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a kapus Szasa Ilics sérülése miatt nem léphetett pályára, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy alaposan fel kellett forgatni a hazai együttest. A kezdőcsapatban pályára lépett Urbán Flórián, akinek minden lelkierejét össze kellett szednie ahhoz, hogy koncentrálni tudjon, hiszen péntek éjjel elhunyt az édesapja, ám ennek ellenére a lelkesedéséről és nagy akarásáról ismert labdarúgó mindenképpen játszani akart.

A másik oldalon a győriek érthető önbizalommal kezdték a mérkőzést, hiszen eddig minden várakozáson felül szerepeltek a bajnokságban, erre a találkozóra is nyugodtan készülhettek fel, mígnem a kezdést követően máris volt okuk az idegeskedésre, hiszen az első pillanattól kezdve a hazaiak voltak aktívabbak. Elsősorban a bal oldal volt acélos, ahol Egressy Gábor sűrűn zavarba hozta a vendégvédőket. A ZTE sokkal gyorsabban, pörgősebben futballozott, mint a vendégek, s elsősorban Radu Sabót kell dicsérni, aki a támadásból és a védekezésből is kivette részét, csúszott-mászott. Ugyancsak aktív volt Radoslav Král, aki sokszor megelőzte a vendégek játékosait, és egyből támadásokat indított. Míg a hazai oldalon a mezőnyjátékosokat kellett dicsérni, addig a győriek közül a kapus Sebők Zsolt volt a legjobb, sokáig úgy tűnt, nem lehet neki gólt lőni, ám a 36. percben Vincze Ottó kihasználta a lehetőségét, vezetéshez juttatva ezzel csapatát. A gól után nem sokat változott a játék, bár a győriek több szögletet értek el, mint addig, nem voltak veszélyesek Turi Géza kapujára.
Az 55. percben aztán Egressy Gábor tökéletessé tette jubileumát és a 250. élvonalbeli mérkőzésén gólt szerzett. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés, mivel a győriek egyáltalán nem jelentettek veszélyt a ZTE kapujára. Egészen a 70. percig kellett várni arra, hogy az addig egy helyben ázó Turi Gézának játékba kelljen avatkoznia. A kapusnak a mérkőzésen kétszer kellett bemutatnia tudását, mindkét alkalommal szabadrúgásból találták el a kapuját, de mindanynyiszor biztosan hárított. Ez is mutatja, hogy a győri csapatjáték nem működött túl jól ezen a délutánon. Akcióból egyáltalán nem voltak veszélyesek a vendégek a kapura. A ZTE viszont a fordulás után már a jobb oldalon is veszélyes volt, Faragó István jól mozgott ezen a szélen, de több kiváló egyéni teljesítmény akadt a kék-fehéreknél, gondolhatunk Darko Ljubojevicsre, vagy éppen Urbán Flóriánra.

Fény és árnyék

Fél ház volt Zalaegerszegen. Gyaníthatóan csak azért, mert a stadion egyik felét már lebontották. A fennmaradó állóhelyeken – a zalai stadionban jelen pillanatban összesen tizenöt(!) ülôhely van – mintegy hatezer nézô buzdította lelkesen a csapatokat. Kijelenthetjük hát, hogy Egerszegen bármi történhet, kaphat alapos verést a csapat, akkor is sokan mennek ki a stadionba, hiszen nem felejtik el a bajnoki címet és a Manchester United budapesti legyôzését.


Figyelni kellene a részletekre is. Különösen akkor, ha egy tragikus esemény kapcsán emlékezünk meg valakirôl. A mérkôzést egyperces gyászszünet vezette fel Urbán Flórián édesapjának emlékére, aki péntek éjjel elhunyt. Szinte hihetetlen volt, miközben játékosok és nézôk lehorgasztott fejjel álltak a pályán, a hangszórókból halkan ugyan, de ütemes diszkózene szólt. Szóval… Talán figyelni kellene a részletekre is.
A győrieknek ezen a délutánon viszont csak egy kapusuk volt, tegyük hozzá, ez sem kis dolog, mert Sebők Zsolt többször mentette meg góltól csapatát. A Zalaegerszeg bebizonyította, hogy fel lehet állni a padlóról és a csütörtöki zágrábi UEFA-kupa-mérkőzés valóban csak kisiklás volt (igaz, az katasztrofális), és korai leírni azt az együttest, amely valószínűleg ezzel a győzelemmel megkezdte a felzárkózást az élmezőnyhöz.
A jó rajtot vevő győrieket most csak a lelkesedésükért és az akarásukért lehetett dicsérni.

Mestermérleg

Ezen a találkozón a legfontosabb a győzelem volt. Minden játékosunkat dicséret illeti, mert túl tudták tenni magukat a csütörtöki fájó kudarcon. Sikerünk jogosságához, azt hiszem, nem férhet kétség.
Simon Antal a ZTE vezetőedzője

Az első félidőben tompán játszottunk. A folytatásban már nagy energiákat mozgósítottunk, ám a gólt rossz pillanatban kaptuk, és ezután már érződött, hogy nem vagyunk képesek a szépítésre és pontszerzésre.
Tamási Zsolt a Győr vezetőedzője


Percről percre

5. perc: A bal oldalon Král jó labdát adott Egressynek, a csatár az alapvonalig verekedte magát, de estében éles szögből leadott lövését Sebők védte.
15. perc: Faragó ívelt be jobbról középre labdát, Sabo hat méterre a kaputól üresen maradt, a bal alsó sarok irányába fejelt, de Böjte szögletre tisztázott.
17. perc: Kocsárdi adott be pontosan a jobb oldalról, Sabo hét méterről fejelhetett, Sebők pedig igazolta, hogy jó formában van, mert nagy bravúrral szögletre ütötte a kapu bal oldalába tartó labdát.
21. perc: Ljubojevics, Sabo, Faragó háromszögelés után az utóbbi játékos lőtte a kapu mellé a labdát.
25. perc: Hucika buktatta Ljubojevicset 21 méterre az ETO kapujától. A szabadrúgáshoz letett labdát Urbán óriási erővel lőtte kapura, de Sebők reflexmozdulattal tisztázott.
29. perc: Egressy a balösszekötő helyén betört a győriek 16-osán belülre, Böjte végig fogta a mezét az egerszegi csatárnak, aki mintegy tíz méterre a kaputól elesett – Arany játékvezető pedig elegánsan továbbot intett.
35. perc: Szanyó jobb oldali szögletét követően Semeník hét méterről a jobb alsó sarok irányába fejelte a labdát, Urbán pedig kivágta a mezőnybe.
36. perc: Vincze Ottó középen Ljubojeviccsel kényszerítőzött, azt követően kibújt Böjte és Lakos között, majd mintegy nyolc méterről ballal, ügyes mozdulattal a kapu közepébe emelte a labdát.
1–0
43. perc: Egressy a jobb oldalról ballal remekül kanyarította középre a labdát, Ljubojevics hét méterről fejelhetett, de célt tévesztett, s a labda a jobb kapufa mellett suhant el.
47. perc: A nagy erőket mozgósító ETO játékmestere, Szanyó a jobb oldalról ívelt be szögletet. A nagy kapkodásban mindkét együttes játékosai egymással voltak elfoglalva, közben a labda a tizenhatoson álló Németh elé pattant, aki nagy erővel a jobb felső saroknál a felső lécet találta telibe a labdával.
55. perc: Faragó a jobb oldalon ügyeskedett. Jól látta meg, hogy Peric elfeledkezett a középen érkező Egressyről, jobbal nagyszerűen ívelt középre, Egressy pedig 11 méterről, fejjel a jobb alsó sarokba juttatta a labdát.
2–0
79. perc: Faragóval gyűlt meg a baja az ETO bal oldali védelmének. A csatár addig cselezgetett, amíg lövőhelyzetbe került. Bal lábbal a bal felső sarkot vette célba, de Sebők a helyén volt.
83. perc: Hucika adta középre a labdát, a vendégcsatárok elől azonban Budisa estében, centiméterekkel a léc fölé vágta a labdát, így szöglet lett a helyzetből.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik