Jól sikerült a bemutatkozás

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2002.09.15. 21:04
Címkék
Több szempontból is a debütálás jegyében rendezték a Matáv SopronBékéscsaba mérkőzést: egyrészt e találkozón ült első alkalommal a házigazda együttes kispadján Komjáti András, másrészt a korábbi szakvezetőnek, Bognár Györgynek szintén ez a meccs jelentette a bemutatkozást. Ô az ügyvezető igazgatói széket örökölte a klubbal közös megegyezés után szerződést bontó Klement Tibortól. S persze maga a párharc is újdonságot jelentett, hiszen a két gárda az élvonalban még nem találkozott egymással.
Az alsóbb osztályban azonban négyszer is megütköztek a felek, és akkor háromszor a soproniak örülhettek, ezért a hazai szimpatizánsok a "ha most nem nyerünk, akkor vajon mikor” hangulatban várhatták a kezdést. Mert bizony a Sopron eddig korántsem vitézkedett, s a korábban szerzett három gólja is igencsak kevésnek mondható. Komjátinak tehát mindenekelőtt a támadójátékban kellett kifundálnia valamit. A kezdeti percekben úgy tetszett, ez sikerült is, tudniillik a Sopron agresszív letámadással igyekezett hibázásra kényszeríteni ellenfelét, amelynek kezdő tizenegyében végül is Keresztúri András nem kapott lehetőséget. A csabaiak játékmestere azért nem léphetett pályára, mert a hétközi kupameccset hosszabbítással játszotta végig, a cipője pedig feltörte a lábát, komoly fájdalmakat, gyulladást okozva.
Aztán a 8. perc táján jött a derült égből a villámcsapás – igaz, nem a pályán. Az addig ragyogó nap a felhők mögé bújt, és egy pillanat alatt a monszunokat idéző esőzés kezdődött. Ekkortájt alakult ki az első igazán nagy helyzet is, ám a vendégek csatára, Valentin Miculescu rossz megoldást választott. Nem úgy a két Tóth a másik oldalon: István előkészített, Mihály pedig beköszönt. A Matáv-vezetés után az idő is kiderült, a soproni drukkerek mégsem lehettek felhőtlenül boldogok, mivel csapatuk nem sokáig tudta tartani az eredményt. A lelátóról jogosnak tűnő tizenegyest köve-tően ismét nagyobb fokozatra kapcsolt a Komjáti-legénység, és ennek az lett az eredménye, hogy a Tóth Mihály vezette gárda mind többször és többször jutott el riválisa büntetőterületéig. Ahol aztán kisvártatva Csiszár Ákos esett el (persze nem magától). A folytatásban egyre magabiztosabb lett a Sopron, és a félidő vége felé közeledvén egyre-másra alakította ki lehetőségei, de az utolsó passzok nem akartak összejönni.
Annak ellenére, hogy fölényben játszott a Matáv, a vendégek korántsem csak asszisztáltak a rivális játékosainak; keményen küzdöttek, hajtottak, ám eközben is megmaradt csapatrészeik között az összhang. Így aztán az első félidő végeztével azt konstatálhattuk, jó kis mérkőzés zajlik Sopronban.

A cserecsatár Sira István (balra) a hosszabbításban kicselezte Gabala Krisztiánt, és a békéscsabaiak hálójába lôtte a labdát
A cserecsatár Sira István (balra) a hosszabbításban kicselezte Gabala Krisztiánt, és a békéscsabaiak hálójába lôtte a labdát
A cserecsatár Sira István (balra) a hosszabbításban kicselezte Gabala Krisztiánt, és a békéscsabaiak hálójába lôtte a labdát
A második 45 perc úgy kezdődött, mint az első: agresszív labdaszerzés után minél kevesebb húzásból igyekeztek támadásaikat befejezni a soproniak. És nem is sokon múlt, hogy növeljék előnyüket: a házigazda együttes első góljában főszerepet játszó Tóthék ismét megvillantak, de ez a lehetőség kimaradt, mivel Mihály éppenhogy a léc fölé fejelt. Ám ez a támadás is azt mutatta, hogy a hátralévő időben nem bekkel a hazai csapat. A Békéscsabáról ekkortájt azt lehetett megállapítani, hogy nagyon hiányzik Keresztúri, aki képes lenne megtartani a labdát, a csabai védők, illetőleg a középpályások erejét ugyanis felemésztette az elhárítás. Negyedórának kellett eltelnie, mire a lila-fehérek úgy-ahogy megnyugodtak, és ki tudták hozni térfelükről a hosszú percekig ott pattogó labdát. De amint kijöttek, meg sem álltak a túloldalig. A 65. perc táján – amikor ismét ömleni kezdett az eső, igaz, közben ragyogott a nap is – gyors egymásutánban három szögletrúgással riogatták Farkas Balázs kapust. A Békéscsaba kispadján Garamvölgyi Lajos alighanem bosszankodott is amiatt, hogy az egyik lehetőségüket legalább nem használták ki játékosai, hiszen a vendégeken mindinkább a fáradtság jelei mutatkoztak meg. A passzok egyre pontatlanabbak lettek, a csabaiak fokozatosan tűntek el a mezőnyben, és várták, hátha a társ csinál valamit.
Így aztán már a félidő derekán biztosra lehetett venni, amennyiben nem javul fel jelentősen a vendéggárda, akkor idegenbeli ötödik vereségét szenvedi el. Pedig, ha erőnlétileg jobban bírja a Békéscsaba, a széleken a soproni védelem mögé kerülve keresnivalója lehetett volna, hiszen a soproni szélsőjátékosok nemegyszer vérszemet kaptak, és mentek, mentek előre. Igaz, tehették.
A rendes játékidő letelte után a csabaiak még megpróbálták a lehetetlent, így hátsó alakzatuk kinyílt, a csereként beállt Sira István pedig betalált. A bajnokság utolsó és utolsó előtti helyezettjének találkozóján ezúttal a mérkőzés előtt még utolsó Matáv játszott jobban. A Sopron tehát megszakította idei nyeretlenségi sorozatát, a Békéscsaba ellenben tovább zuhan a kiesés felé. Ne felejtsük, eddigi három pontját a szintén ezer sebből vérző Kispest ellenében szerezte.


Percről percre

6. perc: Szeverényi végzett el bedobást a jobb oldalról. Miculescuig hajította a labdát, aki a kaputól 13 méterre megcsúsztatta azt, Megyesi pedig tíz méterről, jobbal lőtt, Farkas azonban nagyszerű vetődéssel védett.
14. perc: Szeverényi fejelte előre a labdát Miculescuhoz, a román csatár csinált egy cselt, az őt megtámadó Tóth András pedig elcsúszott. Miculescu csinált még cselt, ekkor a kirohanó Farkast fektette el, aztán ballal, középről kapura emelt, ám Szabados kétségbeesve az alapvonalon túlra vágta a labdát.
16. perc: Somogyi végzett el bedobást a bal oldalon. Tóth Istvánhoz hajította a labdát, ő pedig egyből, ballal az ötösön helyezkedő Tóth Mihályhoz ívelt. A soproniak házi gólkirálya egyből, ballal, laposan, a későn mozduló Fekete mellett a kapu közepébe pofozta a labdát.
1–0
18. perc: Tóth Mihály csípte el Valentényi átadását követően a labdát, középen maga elé tette, majd ballal, 19 méterről centikkel csavarta azt a bal kapufa mellé.
22. perc: Szilveszter dobta be a labdát a bal oldalról, Fehér Zsolt megcsúsztatta, Gavrilovics pedig kapásból próbálta kapura rúgni, ám kísérlete nem sikerült. Kassai játékvezető szerint azért nem, mert Tóth András a csatár mezébe kapaszkodott, a bíró ezért a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Megyesi végezte el, és ballal, higgadtan, a jobbra mozduló Farkas mellett a bal alsó sarokba rúgta a labdát.
1–1
26. perc: Csiszár Somogyitól kapott labdát a kaputól tíz méterre, Grujics azonban fölöslegesen fellökte a középpályást. A játékvezető ezúttal is habozás nélkül a tizenegyespontra tetette a labdát. Somogyi végezte el a büntetőt ballal, és a békéscsabai kapust becsapva a kapu jobb alsó sarkába helyezte a labdát.
2–1
41. perc: Tiber ugratta ki középen Tóth Mihályt, Fekete azonban jól mozdult ki a kapujából, és merész vetődéssel elütötte a labdát a soproni csatár elől.
51. perc: Tóth István adott be nagyszerűen balról, Tóth Mihály magasra felugorva Gabala és Udvari közül centikkel fejelte a labdát a kapu fölé.
61. perc: Cseke végzett el szögletet a bal oldalról, élesen, nagy erővel keresztbe lőtte a labdát a kapu előtt. Miculescu csupán centikkel maradt le a labdáról a bal kapufánál.
69. perc: Sira kényszerítőzött Tóth Mihállyal a vendégek tizenhatosa előtt. A visszakapott labdán tolt egyet a cserecsatár, majd jobbal alig lőtte azt a jobb kapufa mellé.
71. perc: Szilveszter hozta helyzetbe Csekét középen, a középpályás azonban a tizenhatoson belül hosszan tette maga elé a labdát, így a vetődő Farkas Balázs hárítani tudott.
92. perc: Pintér a saját térfelének közepéről jobbról indította a jobböszszekötő helyén előretörő Tóth Mihályt. A támadó, miután felnézett, a balösszekötő helyén kilépő Sirához passzolt. A soproni csatár csinált egy cselt befelé, elfektette Gabalát, majd középről 15 méterről látványos mozdulattal, jobb belsővel a vetődő Fekete mellett a kapu bal alsó sarkába csavarta a labdát.
3–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik