Horváth Ferenc gólja döntött

KECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁNKECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2002.08.29. 22:40
Címkék
Ha Feröeren a viharos erejű szél, a csípős hideg és az eső zavarta az Újpestet, akkor a Megyeri úton az éjszakai sötét, a villanyfény és a nyár végi kellemes meleg lehetett furcsa a vendégeknek. A szigeteken ugyanis nemcsak hideg van, hanem szinte mindig világos is, így az este tízkor kezdődő mérkőzéseken sincs szükség világításra. Valószínűleg nem a körülmények miatt, de Kurt Mörköre játékos-edző kezdőcsapatában feljegyezhettünk néhány változást a két héttel ezelőtti együtteshez képest: a középpályán Jan Andreasen, a csatársorban Simun Jönsen jutott szóhoz. Az újpestieknél a Győr elleni mérkőzés utolsó pillanatában óriásit hibázó Posza Zsolt ezúttal még a cserék közé sem került. Kimaradt a keretből Radek Sloncík is, a légiósnak kiújult a térdsérülése. Kifuthatott viszont a pályára Simek Péter, aki a Győr elleni produkciójával győzte meg Szabó Andrást arról, hogy helye van a legjobb újpesti játékosok között.
Amikor a csapatok kifutottak a pályára, újabb érdekességgel szembesülhettünk; a hazaiakat a mérkőzés előtt a megszokott, ám nemzetközi találkozókon tiltott Himnusz helyett vastaps fogadta. A hangulat tehát adott volt, és mindenki azt várta, hogy ez majd feldobja a lila-fehéreket. Ám az újpestiek nem úgy kezdték a találkozót, ahogy azt a hazai drukkerek remélték. Nem voltak veszélyes rohamaik, pedig úgy tűnt, a vendégek tartanak a liláktól. A feröeriek az első minutumtól kezdve húzták az időt. Aztán Ove Nysted hozta a szívbajt a hazaiakra, amikor az ötösről sarkalt Vlaszák Géza kapujára. Szerencsére a labdában annyi erő volt, mint egy nyár végi szédelgő szúnyogban, így elmaradt a nagyobb baj. A huszadik percben harsant fel az először zajosabb füttykoncert. Valljuk meg, érthető volt a szurkolók elégedetlensége, hiszen az Újpest ekkor még veszélytelen volt a kapura, és mezőnyben sem tudta felülmúlni riválisát, hiszen a feröeriek – csakúgy, mint két hete – ezúttal is lelkesen futballoztak. Az első hazai kapura lövésre a 27. percig kellett várni, ez aztán meg is hozta a hazaiak támadókedvét. Beszorították a klaksvíkiakat, és gyors egymásutánban négy szögletet is kiharcolt a lila-fehér gárda.

Horváth Ferencre (középen) ugyan néha ketten is vigyáztak, a támadónak mégis sikerült megszereznie a gyôztes találatot
Horváth Ferencre (középen) ugyan néha ketten is vigyáztak, a támadónak mégis sikerült megszereznie a gyôztes találatot
Horváth Ferencre (középen) ugyan néha ketten is vigyáztak, a támadónak mégis sikerült megszereznie a gyôztes találatot
A fölény tehát fél óra elteltével már megvolt, és egymás után alakultak ki az újpesti helyzetek, ám a gól csak a félidő hajrájában jött össze. Ahogy az várható volt, Horváth Ferenc találata után meg is zavarodtak a vendégek, s ezek után már csak azzal törődtek, hogy a lefújásig minél messzebb rúgdalják el a kaputól a labdát.
A második félidőre a feröeri játékosok akár négykézláb is kijöhettek volna, és akkor sem lepődtünk volna meg, ha mind a tizenegyen lefekszenek a kezdőkörbe, ezzel is húzva az időt. A vendégek ugyanis azzal a céllal érkeztek a folytatásra, hogy tartják ezt az 1–0-s eredményt, hiszen emiatt nem veszik fejüket otthon. Sőt talán titkon még büszkék is lesznek rá.
Az Újpest, amikor játékban volt a labda, kapujához szorította a Klaksvíkot, ám mindhiába, hiszen nem sikerült újabb gólt szereznie, a támadások befejezésébe mindig csúszott egy-egy hiba. Próbálkoztak a lila-fehérek a széleken és középen is, ám a vendégek állták a sarat, és tegyük hozzá, nem kevésszer szerencséjük is volt. Az mindvégig világos volt a második játékrészben, hogy a lilák nem elégedettek az egygólos különbséggel, küzdöttek, hajtottak, ám talán a koncentrálással volt némi hiba.
Érdekes, hogy a hajráig egyik együttes sem cserélt, pedig lett volna rá oka mindkét szakvezetőnek. Molnár Lászlónak – aki ezen a találkozón mivel nem MLSZ- vagy ligarendezvényről volt szó, és az UEFA nem törődik a végzettséggel, leülhetett a kispadra – meggyűlt a baja a játékvezetőkkel is. A szakember igen vehemensen hajtotta támadásba csapatát, és ez sokszor nem tetszett a játékvezetőknek, többször intették őt nyugalomra.
Az Újpest csütörtöki győzelmével továbbjutott az UEFA-kupa selejtezőjéből, és bekerült a legjobb 96 közé, azaz feljutott a sorozat főtáblájára. Ennél sokkal több pozitívumot azonban nem állapíthatunk meg a két mérkőzésről. Az újpestieknek egy döntetlen és egy győzelem elég volt a továbblépéshez, ám az is biztos, hogy a következő körben ez a játék már nem lesz elég a sikerhez. Ám egyelőre a szeptember végi mérkőzéssel ne foglalkozzunk, a lényeg, hogy a lilák várhatják a pénteki sorsolást.
Az Újpest 3–2-es összesítéssel jutott az UEFA-kupában a főtáblára.

Mestermérleg

Szabó András az Újpest vezetőedzője:
Görcsösen akartuk a gyôzelmet, sajnos ez meg is látszott a játékunkon. Ezen az estén igazából csak a továbbjutásnak örülhetünk, semmi más pozitívum nincs a mérkôzésben.
Kurt Mörköre a Kí Klasvík játékos-edzője:
Sok labdát veszítettünk, ennek ellenére megvolt a lehetôségünk arra, hogy egyenlítsünk. Sajnos nem sikerült, de így is elégedettek lehetünk. Az Újpestnek sok sikert kívánok a továbbiakban.
Percről percre
9. perc: Nysted nem bízott semmit a véletlenre, már a meccs ezen periódusában jó két és fél percig nézegette a labdát, mielőtt a félpályánál megítélt szabadrúgásból az újpesti kapu elé ívelte volna. A gondosság majdnem meghozta az eredményt, hiszen a J. Jönsen által lefejelt labdáról az ötösre robbanó R. Elttör csak pár centivel maradt le. Majdnem érdekesen kezdődött…
16. perc: A. Mörköre forgatta meg a jobb oldalon Juhárt, lapos középre adása után az ötösön álló Nysted sarkazni próbált, ám az erőtlen labdát Vlaszák könnyedén felszedhette.
22. perc: Juhár a félpályáról adta haza a labdát – a felharsanó össznépi füttykoncert nemcsak ezt a megmozdulást, hanem a csapat addigi teljesítményét díjazta…
28. perc: Végre valami! Farkas nem vacakolt, 20 méterről kapura suhintotta a labdát, de M. Jönsen szép mozdulattal szögletre mentett.
31. perc: Rósa szöglete után Tamási ollózhatott öt méterről, de a kapuba tartó labdát Danielsen kifejelte. Éppen Kovács elé, aki kapura stukkolt, és bár a védő már nem ért oda, ezúttal Jönsen kapus nyomta a léc fölé a labdát.
33. perc: J. Jönsen végezhetett el egy szabadrúgást tíz méterre az alapvonaltól, a bal oldalról. Becsülettel kapura is tekerte a labdát a bent sűrűsödő embertömeg felett, és Vlaszák csak a körme hegyével tudta azt kipiszkálni a bal vinkliből.
37. perc: Farkas ívelte Kovács felé a labdát, aki a tizenegyespontnál átfejelte azt Horváth elé, a csatár berobbant, mint Anettka az esti főműsoridőben, és négy méterről jobbal a kapu közepébe lőtt.
1–0
39. perc: Beindult az Újpest (mondjuk, éppen ideje volt…): Kovács 12 méterről trafálta telibe M. Jönsent, majd Kunzo próbálkozott valamivel messzebbről, de a kapus megint védett.
57. perc: Hogy történjen végre valami, arról Kovács Zoltán gondoskodott: a csatár elhúzott a bal szélen, lövőhelyzetbe került, ám mivel kicsit hosszan tolta meg a labdát, így hét méterről már csak a kivetődő Jönsenbe pofozhatta azt.
60. perc: Tchur tűnt fel a bal oldalon, éles szögből, 15 méterről lőtt is, de a labda jóval a jobb kapufa mellett suhant el.
65. perc: Simek egy lecsorgó labdát a jobbösszekötő helyéről küldött kapura, és bár az irányzék jó volt, kevéssel a bal kapufa mellett ment el a labda.
85. perc: Farkas gurított vissza Móri elé, aki 19 méterről megcélozta a jobb felső sarkot, de M. Jönsen kapus szépen a léc fölé tolta a labdát.
86. perc: Kovács meghúzta a bal oldalt, ismét közel került a kapuhoz, de a szöget jól záró vendégkapuson már nem tudta átpörgetni a labdát.
88. perc: Hogy ezt miként úszta meg az Újpest… Andreasen egy jobb oldali szabadrúgásból kanyarította a kapu elé a labdát, ami Vlaszákon átment, így Vattelstad a csaknem üres kapura fejelhetett, de Tamási a gólvonalról kikanalazta a labdát. Igaz, éppen Andreasen elé, aki megint kapura fejelt, ám a labda centiméterekkel elkerülte a háló bal oldalát.


UEFA-kupa
Djurgarden (svéd)–Shamrock (ír) 2–0 (Wowoah 19., Chanko 23.), továbbjutott: a Djurgarden, 5–1-gyel; GI Götu (feröeri)–Hajduk Split (horvát) 0–8 (Erceg 9., 15., 78., Andric 24., 34., Pletikosa 45. – 11-esből, Carevic 46., 90.), tj: a Hajduk Split, 11–0-val; Göteborg (svéd)–Zimbru (moldovai) 2–2 (Rosenkvist 29., 39., ill. Gvazava 34., Cebotari 36.), tj: a Zimbru, 5–3-mal; National Bucuresti (román)–FK Tirana (albán) 2–2 (Ilie 30., Radu 60., ill. Merkoci 8., Zaccanti 68.), tj: a National, 3–2-vel; CSZKA Szófia (bolgár)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 1–0 (Szakiri 67.), tj: a CSZKA Szófia, 5–1-gyel; Servette (svájci)–Szpartak Jereván (örmény) 3–0 (Diogo 36., 43., Frei 75.), tj: a Servette, 5–0-val; ÍBV (izlandi)–AIK (svéd) 1–3 (Thorvaldsson 3., ill. Rubarkh 10., D. Hoch 45., 70.), tj: az AIK, 5–1-gyel; Lugano (svájci)–Ventspils (lett) 1–0 (Andreoli 55.), tj: a Ventspils, 3–1-gyel; Grevenmacher (luxemburgi)–Anorthoszisz (ciprusi) 2–0 (Kandu 34., Albrecht 87.), továbbjutott: az Anorthoszisz, 3–2-vel; Crvena zvezda (jugoszláv)–Kajrat Almati (kazah) 3–0 (Gvozdenovics 18., Pjanovics 45., Krivokapics 73.), tj: a Crvena zvezda, 5–0-val; Partizani (albán)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 1–4 (Brachini 35., ill. Afek 28., Balili 73., 84., Udi 87.), tj: a Hapoel Tel-Aviv, 5–1-gyel; Mouscron (belga)–Fylkir (izlandi) 3–1 (Dugardein 6., Bakadal 44., Grégoire 56., ill. Asbjörnsson 45.), tj: a Mouscron, 4–2-vel; Siroki Brijeg (bosnyák)–Senec (szlovák) 3–0 (Ercseg 14., Hrgovics 48., 71.), tj: a Siroki Brijeg, 5–1-gyel; Suduva (litván)–Brann (norvég) 3–2 (Radzinevieius 3., 29., 39., ill. Nhleko 13., 44.), tj: a Suduva, 6–4-gyel; Livingston (skót)–Vaduz (liechtensteini) 0–0, tj: a Livingston, 1–1-gyel, idegenben lőtt góllal; Belaszica (macedón)–Leixoes (portugál) 1–2 (Baldovaile 79., ill. Brito 34., Nené 73.), tj: a Leixoes, 4–3-mal. A többi találkozó lapzártánk után fejeződött be. A főtábla 1. fordulójának sorsolását pénteken tartják.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik