THURY GÁBOR
2022.09.23 23:58 Frissítve: 2022.09.24 00:25

Valami csoda! – Thury Gábor jegyzete


AMIKOR SZOBOSZLAI DOMINIK a labdarúgó Nemzetek Ligája lipcsei német–magyar mérkőzésének 12. percében, a magyar térfélen az oldalvonal mellett megpróbált kötényt adni, kiderült, válogatottunk az A-liga 3. csoportjában nem csupán az utolsó hely elkerüléséért játszik... Nem sokkal később az RB Leipzig középpályásának szöglete után Szalai Ádám sarokkal helyezte a labdát a kapuba. A válogatottságtól való búcsúját szerdán bejelentő csatár kapcsán csütörtöki számunk széljegyzetében kollégám, Kamler János azt írta, ha a futballnak van istene, megajándékozza még valami csodával. Nos, a gólja csodaszámba ment.

 
Lipcsei csoda(gól): megvertük idegenben a németeket is!
Szalai Ádám: Büszke vagyok, hogy apukaként gólt tudtam szerezni
Marco Rossi: Az olaszok elleni fináléval tehetjük fel a koronát
Szoboszlai Dominik: Ez elképesztő, ilyen csak a mesében van

Az viszont nem csoda, hogy Marco Rossi a csapat alakítása során mindig megtalálta a megfelelő embert – nos, ez most sem történt másképp, hiszen a szövetségi kapitány a sérült Sallai Roland helyén a még a Bp. Honvédból jól ismert, a Philadelphia együttesében remeklő Gazdag Dánielt játszatta – ez még akkor is jó választás, ha a futballista önmagához képest szürkébben teljesített péntek este.

A holland első osztályú AZ-t erősítő bal oldali védő, Kerkez Milos pedig úgy futballozott első meccsén a nemzeti csapatban, mintha legalábbis 20-szoros válogatott lenne. Az ugyancsak nemrég „felfedezett”, jelenleg sérült Nagy Zsolt helyén. Jól fogalmazott egy kommentelő az összeállítással kapcsolatban: „Rossi kitette a placcra, amink van.” Kitette.

A németek viszont nem tették ki az ablakba, amit közönségüktől kaptak: a szünetben hatalmas füttykoncert kísérte az öltözőbe a hazaiakat.

Ami magyar szempontból a legszembeötlőbb volt, az a lélektani fölény, amivel a mieink építették akcióikat, az első félidőben a mentálisan általában roppant erős németek szinte tehetetlenek voltak.

Mégis, a második játékrész első negyedórájában – talán tudat alatt – mintha túlértékeltük volna helyzetünket, aminek következményeként ránk jött az ellenfél, szerencsére játékából hiányzott a dinamika.

Mindemellett az olasz–angol meccs állásának ismeretében biztossá vált, hogy válogatottunk nem eshet ki az A-ligából. Ha a sorozat előtt tippelni kellett volna a bennmaradásra, azt mondom, ehhez valami csoda kell.

Most talán az lenne csoda, ha nem nyernénk meg a csoportot. Hétfőn az olaszok ellen a döntetlen is elég – ha nem jön be, akkor is az elitben maradunk.

Hittük volna?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.10.02 10:10:09

Magyar válogatott nemzetisport.hu

1932: Hugo Meisl csapata az Üllői úton is jobb volt, de a játékosok megmagyarázták…

2022.10.01 09:40:58

Magyar válogatott nemzetisport.hu

„Ritkán vagyok elégedett, de amit eddig a nemzeti csapat tagjaként megéltem, az fantasztikus.”

2022.09.29 22:54:47

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Ha a bizalom és a megbecsülés kölcsönös, a legnehezebb helyzeteket is lehet kezelni.

2022.09.29 22:16:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

2022.09.29 22:03:07

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az adott ország anyanyelvén beszéljen.