Orbán sérült, Szalai Attila és Nagy Ádám nincs játékban – válogatott gondok

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.10.02. 14:01
null
Willi Orbán sérüléssel bajlódik (Fotó: Dömötör Csaba)
A keddi kerethirdetés, illetve az októberi, Szerbia és Litvánia elleni Eb-selejtezők előtt Marco Rossi szövetségi kapitánynak több poszt betöltésének kérdése is fejtörést okozhat. Összeállításunkban végigvesszük az összes csapathírt, a jó és rossz híreket egyaránt... 

 

KAPUS – GULÁCSI ÚJRA JÁTSZOTT, ITT CSAK JÓ HÍR VAN

Talán a kapusposzt az egyetlen jelenleg a válogatottban, amely miatt egy kicsit sem kell aggódnia Marco Rossi szövetségi kapitánynak az októberi Eb-selejtezők előtt. Bár a bajnokságban kevés munkát adnak az ellenfelek a Ferencváros kapusának, Dibusz Dénesnek, ám meccsenként egy-egy nagy védéssel azért jelzi, hogy továbbra is jó formában van, ráadásul nemzetközi meccseken is bizonyíthat, a héten éppen Firenzében, a Fiorentina vendégeként. Azon a találkozón pedig biztosan lesz dolga bőven...

Ráadásul egy év kihagyás után múlt héten az RB Leipzig Wehen ellen 3–2-re megnyert kupameccsén újra pályára lépett Gulácsi Péter, aki tehát újra bevethető a keresztszalag-szakadása után.

VÉDELEM – VAN BAJ CSŐSTÜL

Rossz hírek. A szerbek elleni hazai Eb-selejtező előtt a védelem megfelelő összeállítása jelentheti a legnagyobb kihívást a szakmai stáb számára. Azt ugye már a csehek elleni, 1–1-es felkészülési meccs óta tudjuk, hogy Willi Orbán (RB Leipzig) sérülés miatt nem lesz bevethető. Olvasóinknak szavazásra is bocsátottuk, hogy ki pótolja Orbánt és múlt heti cikkünkben ki is veséztük részletesen a szóba jöhető lehetőségeket. Olvasóinknál és elemzésünkben is az jött ki, hogy jó eséllyel Lang Ádám kerül majd a védelem közepére, Orbán pozíciójába, és a tavaly óta állandósult Lang, Orbán, Szalai Attila hármashoz képest Lang helyére, jobb oldali belső védőnek kerül be a csapatba egy „új” ember, jó eséllyel Fiola Attila vagy esetleg Botka Endre.

Igen ám, de a védelmet érintő rossz hírek nem érnek véget Orbán sérülésénél. Kulcsfontosságú lenne, hogy a mások mellett várhatóan Alekszandar Mitroviccsal és Dusan Tadiccsal támadó szerbekkel (és akkor még a Juve-csatárt, Dusan Vlahovicsot nem is említettük, de lágyéksérv miatt az ő játéka erősen kérdéses) olyan védők vegyék fel a harcot, akik folyamatosan játékban vannak. Igen ám, de Szalai Attila egyelőre nem fér be új csapata, a német élvonalbeli Hoffenheim kezdőjébe a Kevin Vogt, John Anthony Brooks, Ozan Kabak védelmi trió mellett, a legutóbbi három meccset a kispadról nézte végig. Kérdés, hogy a Dortmund elleni múlt heti, hazai vereség után esetleg változtat-e a csapaton Pellegrino Matarazzo vezetőedző.

Aztán az sem éppen a legjobb előjel, hogy az Orbán helyettesének kiszemelt Lang Ádám a ciprusi Omonia legutóbbi bajnoki meccsét, a Doxa ellen 3–1-re megnyert találkozót ugyancsak a kispadról nézte végig. Igaz, hogy előtte három mérkőzést is végigjátszott, viszont az eddigi hat bajnoki fordulóból háromszor nem játszott, az Európa-konferencialigából már kiesett az Omonia, tehát ott biztosan nem növelheti a játékpercei számát (az Ekl-ben csapata mind a négy nyári selejtezőjét végigjátszotta). A jobb oldali szárnyvédő pozíciójában pedig az előző két válogatott meccsen kezdő Loic Nego adhat még okot az aggodalomra, ugyanis sérüléssel bajlódott, két bajnokit kihagyott, legutóbb pedig csak hat percre állt be a francia élvonalban a Lille-től 2–0-s vereséget szenvedő Le Havre-ba.

Jó hírek. A sok rossz után lássunk némi jót is! A nyári sérülését követően a Ferencvárosba visszatért és már négy meccsen is pályára lépett Botka Endre, aki jobb oldali belső védőben és jobb oldali szárnyvédőben is alternatívát jelenthet Rossi számára, de néhány meccsre azért még szüksége van, hogy igazán formába lendülhessen a két hónapos kihagyás után. Kedvező fejlemény, hogy rendeződött a helyzete a legutóbbi keretből még kimaradó Bolla Bendegúznak, aki a svájci Servette-hez került kölcsönbe, melyben öt tétmeccsen játszott már, adott egy gólpasszt is a legutóbbi fordulóban, így várhatóan a válogatottba is visszatérhet. Jó hír az is, hogy Kerkez Milos továbbra is alapembernek számít az angol élvonalbeli Bournemouthban, augusztus hónap legjobbjának is megválasztották csapata szurkolói.

A KÖZÉPPÁLYÁNK SEM FENÉKIG TEJFÖL...

Rossz hírek. Sajnos ahhoz már hozzászokhattunk ebben az évben, hogy Schäfer András (Union Berlin) sérülés miatt nem állhat a válogatott rendelkezésére és az elmúlt egy évben Kleinheisler László (Panathinaikosz) is csak három meccsen lépett pályára a nemzeti csapatban. A szeptemberi Eb-selejtezők idején is sérült volt, és azóta ugyan már nevezték a meccskeretbe, de pályára még nem lépett, így aligha tud vele számolni Rossi.

Akivel biztosan számol majd a poszton az Nagy Ádám, csakhogy az olasz másodosztályú Pisa középpályása nyolc forduló alatt csak két bajnokin játszott a klubjában, a másodikon kiállították, azóta nem szerepelt a Serie B-ben.Callum Stylesszal kapcsolatban pedig az a nagy kérdés, hogy angol harmadosztályú mérkőzéseken mennyire lehet felkészülni a sorsdöntő Eb-selejtezőkre. A Barnsley középpályása ugyan játékban van, szeptember végén két gólt is szerzett, de azért a szerbek ellen nagyobb nyomás alatt kell majd teljesítenie, mint a League One-ban.

Belső középpályásként Vécsei Bálint jelenthetne még választási lehetőséget, de csak nemrég szerződött a japán Vissel Kobéba, melyben 22 percet játszott eddig, ez nem valószínű, hogy elegendő lesz a válogatott meghívóhoz.

Jó hírek. Ugyanakkor a 14-szeres válogatott Sigér Dávid számára a Ferencvárosban ebben az idényben játszott 15 tétmeccs (illetve az azokon elért három gól) és remek teljesítmény már elegendő lehet ahhoz, hogy több mint két év szünet után ismét a nemzeti csapatban szerepelhessen. A 32 éves középpályás Máté Csaba után Dejan Sztankovicsnál is alapembernek számít az FTC-ben (éppen a nyáron távozott Vécsei posztján), a szakember elmondta, Sigér a meghosszabbított keze a pályán – ezek után már az lenne meglepőbb, ha nem kerülne vissza a válogatott keretébe.

A középpályássorban az elmúlt egy hónap talán legfontosabb fejleménye azonban Szoboszlai Dominikhoz fűződik, aki a Liverpoolban az eddigi két gólján túl azt is megmutatta, hogy a Lipcsében betöltött feladatához képest jóval mélyebben, védekezőbb szerepben is képes kimagasló teljesítményre. Erről már Marco Rossi is említést tett szeptemberben, és ennek, illetve a fent ecsetelt problémák ismeretében, ha nem is egy teljes meccsen át, de akár Szoboszlai is jelenthet megoldást szűrőben, már csak azért is, mert fizikai adottságokban is abszolút fel tudja venni a versenyt a nem éppen kis növésű szerbekkel.

A TÁMADÓSORBAN VANNAK BIZTATÓ JELEK

Rossz hír. Elöl a rossz hír az, hogy sok variálási lehetősége továbbra sincs Marco Rossinak, már csak azért sem, mert Ádám Martin továbbra is hol játszik, hol nem a dél-koreai Ulszanban, legutóbb például csak négy perc jutott neki a bajnokságban. Ugyanakkor előtte pedig bajnokion gólpasszt adott, az ázsiai BL-ben, a thaiföldi Pathum United ellen három gólt is szerzett. Németh András a bokasérülése után ugyan újra játszik a Hamburgban, a Német Kupában már gólpasszt is adott, de a bajnokságban egyelőre csak epizódszerep jut neki, hat mérkőzésen 63 percet játszott.

Jó hír. Az viszont jó előjel, hogy az egy hónapja sérülés miatt hiányzó Gazdag Dániel újra bevethető az amerikai Philadelphia Unionban, szeptemberben három gólt is szerzett. Újra elkapta a fonalat a német élvonalbeli Freiburgban Sallai Roland is, aki nyolc tétmeccsen három gólt és két gólpasszt ért el, múlt héten edzője, Christian Streich is külön megdicsérte magyar játékosát.

Az első számú gólfelelős pedig a Ferencváros után most már a válogatottban is Varga Barnabás lehet, aki klubjában 16 tétmeccsen 16 gólnál és hét gólpassznál tart ebben az idényben és ugye már a nemzeti csapatban is betalált kétszer, legutóbb éppen a szerbeknek, Belgrádban. Ha pedig már a Ferencváros szóba került, említsük meg, hogy előbb-utóbb biztos eljön az ideje az idényben 13 tétmérkőzésen már öt gólnál és négy gólpassznál járó, 18 éves Lisztes Krisztiánnak is.

Hogy már most vagy még várnia kell Rossi meghívójára, az kedden 13 órakor kiderül – akkor hirdet keretet Marco Rossi szövetségi kapitány az októberi Eb-selejtezőkre.

EZ VOLT A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SZEPTEMBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK:
Demjén Patrik(MTK Budapest),Dibusz Dénes(Ferencvárosi TC),Gulácsi Péter(RB Leipzig – Németország),Szappanos Péter(Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond(Parma – Olaszország),Fiola Attila(Fehérvár FC),Lang Ádám(Omonia – Ciprus),Mocsi Attila(Rizespor – Törökország),Willi Orbán(RB Leipzig – Németország),Szalai Attila (Hoffenheim – Németország),Szalai Gábor(Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Kalmár Zsolt(Fehérvár FC),Kata Mihály(MTK Budapest),Kerkez Milos(AFC Bournemouth – Anglia),Nagy Ádám(Pisa – Olaszország),Loic Nego(Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles(Barnsley – Anglia),Szuhodovszki Soma(Kecskeméti TE)
TÁMADÓK:Ádám Martin(Ulszan Hyundai – Dél-Korea),Csoboth Kevin(Újpest FC),Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE),Sallai Roland(SC Freiburg – Németország),Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia),Varga Barnabás(Ferencváros)

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
G-CSOPORT
6. FORDULÓ

Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia
Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

7. FORDULÓ
Október 17., kedd
Litvánia–Magyarország
Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik