Nehezen, de hozta a kötelezőt a válogatott

Vágólapra másolva!
2012.10.12. 20:21
null
Hajnal győztes gólt szerzett (Fotó: Reuters)<br />
Címkék
A magyar labdarúgó-válogatott harmadik világbajnoki selejtezőjén a két vereséggel rajtoló Észtország vendége volt. Az unalmas első félidő után a másodikat Hajnal Tamás góljával nyitottuk, majd pár helyzet kihagyása miatt a végén izgulhattunk a győzelemért, de nem engedte már ki kezéből a három pontot Egervári Sándor legénysége.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Az andorrai siker és a hollandok elleni kellemetlenül súlyos hazai kudarc után ismét sorsfordító mérkőzés előtt állt Egervári Sándor legénysége, hiszen nyilvánvaló volt: ha nem nyer a magyar válogatott Észtországban, már a világbajnoki selejtezők elején kiiratkozik a továbbjutásra esélyesek közül. Ha egyáltalán oda tartozott korábban, és nem csupán a szokásosnál is nagyobbra fújt kincstári optimizmusunk miatt nem lát(t)unk tisztán és reálisan. „Egy tallinni győzelem azt jelentené, hogy nemcsak a nagyvilág, mi magunk is komolyan vehetjük saját magunkat, esélyeinket” – foglaltuk össze várakozásainkat a találkozó előtt.

Szövetségi kapitányunk részint a sérülések miatt, részint a siker érdekében több helyen változtatott a hollandok elleni kezdőcsapaton: a bal oldali védő Kádár Tamás lett, mellette Mészáros Norbert kapott lehetőséget, a középpályára pedig bekerült a jó formában lévő Koltai Tamás. Kidőlt Egervári egyik bizalmi embere, Koman Vladimir is – nála többször (22) senki sem szerepelt kapitánysága alatt a címeres mezben –, helyette Hajnal Tamás lett a karmester. Mögötte ismét Korcsmár Zsolt feladata lett a vízhordás (Varga József visszatért a védelem jobb oldalára), míg mellette Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs bevetése azt jelentette: nem a védekezésre helyezi a hangsúlyt nemzeti csapatunk.

RÉGI „CSIBÉSZEK”

Az észtek kezdőjében két régi ismerőst is felfedezhettünk: Sander Puri a Lombardban, Tarmo Kink a Győrben légióskodott – ott, ahol a kispados Jarmo Ahjupera ma is keresi kenyerét.

Ennek megfelelően az első kapura is veszélyes megmozdulás a magyarok nevéhez fűződött: Dzsudzsák távoli lövése kipattant Sergei Pareiko öléből, de nem a tizenegyespontnál ólálkodó Szalai Ádám elé, hanem az előtte helyezkedő védőhöz, Igor Morozovhoz. Nem sokkal később Koltai Tamás már csakis saját magát hibáztathatta, mi pedig nem győztünk csodálkozni, hogyan tudott a győri fiú három lépésről, tiszta helyzetből a kapu mellé fejelni...

A 11. percben megvillant a házigazda is, Henrik Ojamaa egy jó sprint után kisodródott helyzetből a kapu mellé lőtt. Ezt követően átvették az irányítást az észtek, de helyzetbe nem tudtak kerülni, a magyar támadásokat pedig sokszor csírájában elfojtották a technikai hibák. A 27. percben egymás után három jó magyar passzt is láthattunk, majd az akció végén Koltai lőtt nem sokkal a jobb alsó mellé 14 méterről.

Jellemző jelenet a mérkőzésről (Fotó: sport.delfi.ee)
Jellemző jelenet a mérkőzésről (Fotó: sport.delfi.ee)
MONDJUK MEG ŐSZINTÉN...

Nagy tét és vb-esély ide vagy oda, az első félidő „felejtendőre” sikeredett.

Mivel a találkozót az észtek is sorsdöntőként aposztrofálták, a hangulat igen feszült volt a gyepen a hideg és sűrű eső ellenére is, Dzsudzsák és Konstantin Vassiljev például kakaskodásért kapott sárga lapot. Vassiljev balszélsőnk karja után hálónkat is veszélyeztette volna, de Varga egy csodálatos becsúszással mentett előle, majd egy kacskára sikeredett Koltai-kapáslövést (bedobással jöhettek utána az észtek) követően a Juhász Roland mellől ellépő Ojamaa lőtt közelről csúnyán kapunk mellé.

A szünet után álomszerűen kezdett a magyar csapat: pár másodperccel a kezdés HAJNAL TAMÁS 22-ről jobban okosan tekert a bal sarokba. 0–1

HAJNAL SZEREZTE MEG A VEZETÉST A MAGYAROKNAK

A karmester emlékezetessé tette 50. válogatottbeli szereplését...

Megzökkentette kissé az észteket a kapott gól, de az 55. percben egy kontránál gólhelyzetbe kerültek, ám Korcsmár remek ütemben érkezett vissza Puri túl szélesre sikeredett cseléhez. A magyar fiú megsérült a mentésnél, Elek Ákos váltotta fel nemsokára, az észt kontrákat pedig egy magyar, de Szalai nagy helyzetben hibázott.

PAPÍRFORMA?

Az észt keret összértéke 11 millió euró, ennél Dzsudzsák egymaga többet ér.

A hajrára fordulva Dzsudzsák eldönthette volna a mérkőzést, Gera keresztlabdája után megcsinálta szokásos visszacselét a tizenhatosnál, de ezúttal a hosszú sarok mellé tekert, majd Gera elől mentett az ötösön az utolsó pillanatban Morozov. Egervári Gera helyett beküldte Szabics Imrét, tehát nem ült rá az eredményre veszélyes módon válogatottunk, Koltait pedig Gyurcsó Ádám váltotta.

Rájuk ezúttal sem lehetett panasz (Fotó: sport.delfi.ee)
Rájuk ezúttal sem lehetett panasz (Fotó: sport.delfi.ee)

Az utolsó percekben mégis Bogdán Ádám lett a főszereplő: előbb kivédte Andres Oper ötösről megeresztett, nem túl pontos lövését, majd parádés ütemben lépett ki Mészáros nagy hibája után. A 90. percben Szalai újabb elképesztő helyzetet pazarolt el, azonban ez is belefért, nem engedte már ki kezéből a három pontot Egervári Sándor legénysége.

Hozta a kötelező győzelmet a válogatott, de védelmünk ezúttal is jelentkezett néhány hajmeresztő megoldással, és ezúttal is kihagytuk helyzeteink zömét. A győzelemnek azonban örülnünk kell, fontos három ponttal gazdagodott a válogatott, ám ahogyan a hollandok elleni mérkőzést is zártunk, most is csak azt mondhatjuk: a következő találkozón ennél sokkal-sokkal több kell...

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
„BORZASZTÓAN SZERETÜNK NYERNI, FŐLEG IDEGENBEN!”

JUHÁSZ ROLANDOT MEGLEPTE AZ ÉSZTEK DEFENZÍV JÁTÉKA
SZABICS IMRE ÉS KÁDÁR TAMÁS ÉRTÉKELT

VB 2014
D-CSOPORT, 3. FORDULÓ
ÉSZTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–1
Tallinn, A. Le Coq Arena, 3500 néző. Vezeti: Liani (izraeli)
ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Sisov, Rähn, Morozov, Kruglov – Puri (Mosnikov, 69.), Vassiljev, Lindpere, Kink (Vunk, 87.) – Ojamaa (Purje, 52.), Oper. Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
Kispad: Kotenko (k.), Londak (k.), Bärengrub, Klavan, Teniste, Ahjupera, Neemelo, Dmitrijev
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Varga J., Juhász R., Mészáros N., Kádár T. – Korcsmár (Elek Á., 62.) – Koltai (Gyurcsó, 84.), Gera (Szabics, 79.), Hajnal, Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Egervári Sándor
Kispad: Király (k.), Megyeri (k.), Lipták, Pintér Á., Takács Á., Vanczák, Pátkai, Szakály P., Németh K.
Gólszerző: Hajnal (46.)
VB 2014, D-CSOPORT
Október 12.
Törökország–Románia 0–1
Hollandia–Andorra 3–0
Október 16.
Andorra–Észtország
Magyarország–Törökország
Románia–Hollandia
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 3 3 9–1 +8 9
2. Románia 3 3 7–0 +7 9
3. MAGYARORSZÁG 3 2 1 7–4 +3 6
4. Törökország 3 1 2 3–3 0 3
5. Észtország 3 3 0–6 –6 0
6. Andorra 3 3 0–12 –12 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik