Világraszóló siker: megvertük az angolokat a Puskás Arénában!

Vágólapra másolva!
2022.06.04. 17:40
A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 1–0-ra megverte 35 ezer magyar gyerek előtt a régóta veretlen Angliát!
Ki hitte volna?! (Fotó: Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Ki hitte volna?! (Fotó: Szabó Miklós) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 3. CSOPORT
1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–ANGLIA 1–0 (0–0)
Budapest,
Puskás Aréna, 38 500 néző. Vezette: Artur Dias (portugál)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, W. Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á. (Styles 82.), Schäfer, Nagy Zs. (Vécsei, 88.) – Sallai R. (Kleinheisler, 71.), Szoboszlai (Fiola, 82.) – Szalai Á. (Ádám, 88.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ANGLIA: Pickford – Walker (Stones, 62.), Maguire, Coady (K. Phillips, 80.) – Alexander-Arnold (R. James, 62.), Rice, Bellingham, Justin (Saka, a szünetben) – Bowen, Kane, Mount (Grealish, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Szoboszlai (66. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Különleges, varázslatos hangulat fogadta a magyar válogatottat szombat délután a Puskás Arénában. Ahogy manapság mondani szokás: a cukiságfaktort „kimaxolta” ez a mérkőzés, mert szavakkal szinte lehetetlen leírni azt a túláradó boldogságot, csontig hatoló sikolyt, ahogy a kisiskolások üdvözölték Gulácsi Pétert, Nagy Ádámot és a többi pályára kocogó magyar játékost. Jordan Pickford az angol válogatott kapusa is kiintegetett a kissrácoknak, a mosolya arról árulkodott, ilyen hangulatú meccsen talán még soha nem vett részt – az biztos szokatlan lehetett neki is, hogy az ellenfél szurkolói integetnek neki.

A gyűlölet nem pálya! – az aréna második szintjét szinte beterítette a hatalmas transzparens amelyen az ismert szlogen állt, és valóban jó volt azt érezni, hogy a tribünön ülő kisiskolásokban tényleg nincs egy csepp gyűlölet sem, ők csak szurkolni akarnak a magyar válogatottnak. Az ismert sportkommentátor, Matuz Krisztián volt ezúttal is a helyi műsorközlő, ő többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az eltévedt, elkószált gyerekeket hová kell vinni – alapos előkészület vezette fel tehát a mérkőzést.

A srácok az iskolájuk vagy a futballcsapatuk egyenpólójában voltak, így könnyen azonosítani lehetett őket. Érkeztek Sarkadról, itt voltak az Eötvös Suli tanulói, a Gloriett, a BVSC, a Szernye FC diákjai, az egyik sarokban a kék pólósok, egy szektorral arrébb fehér pólóban, máshol zöld trikóban ültek kisebb-nagyobb csoportok – de mindenhol azt lehetett látni, hogy a srácok izgatottan várják a mérkőzést. Azt a mérkőzést, amelyen az angol válogatott két újoncot avatott, Jarrod Bowent és James Justint, de Harry Kane, vagy a BL-döntőben látott liverpooli Trent Alexander-Arnold révén világsztárok is voltak az aréna gyepszőnyegén. Marco Rossi viszont kihagyta az ellenfelet talán legjobban ismerő Callum Stylest, az előzetes hírekkel ellentétben bekerült a védelembe Willi Orbán, a jobb oldalon Loic Nego és Fiola Attila, a két fehérvári közül előbbire szavazott az olasz szakember.

Amikor a csapatok kifutottak a pályára bemelegítésre, megszólaltak a trombiták és a dudák.

Sallai Roland lövését Jordan Pickford csak másodszorra tudta megfogni, ez volt az első momentum a mérkőzésen, harsány gyereksikoly kísérte a próbálkozást, a másik oldalon Harry Kane próbálta a hosszú sarokba csavarni a labdát, de csak a reklámtáblát találta el. Lehetett érezni, hogy az angolok rendkívül labdabiztosak, ám a 12. percben mégis a magyar csapat vezetett rendkívül látványos támadást: Nagy Ádám ballal fantasztikus keresztlabdát adott, Loic Nego kapásból középre passzolt, Szoboszlai Dominik kötényt adott az angol kapusnak, de érkezett Conor Coady, aki a gólvonal előtt utolérte és oldalra rúgta a labdát – nagyszerű találattól megfosztva így a magyar válogatottat. Ezzel együtt jó volt látni a támadást, teljesen tudatosnak, begyakoroltnak tűnt, és tényleg kevés hiányzott ahhoz, hogy góllal záruljon, ez az akció megérdemelte volna.

Válaszképpen az angolok több szögletrúgást harcoltak ki. Conor Coady a magyar kapu előtt is feltűnt, de Trent Alexander-Arnold beívelését követően közelről a kapu fölé fejelt. Ahogy a szövetségi kapitány remélte, egységes, jól szervezett volt a mieink csapatjátéka, ennek köszönhetően többször is labdát szereztünk a pálya középső zónájában. Az egyik ilyen szituációnál Szoboszlai Dominik nagyszerűen szöktette a bal oldalon felfutó Nagy Zsoltot, a Puskás Akadémia játékosa nagy erővel lőtt, Jordan Pickford szögletre mentett. A következő labdaszerzésnél Szalai Ádám a kezdőkörből célozta meg az angol kaput, bizony meg is lepte a tizenegyespontnál nézelődő Jordan Pickfordot, ám néhány centit tévedett – szenzációs észrevétel volt, az ötlet, és a kivitelezés is gólt érdemelt volna.

Az első félidőben úgy tűnt, a hosszú bajnoki és BL-idény nagyon kimerítette Trent Alexander-Arnoldot, mert az első félidő közepén három egymást követő szöglete is katasztrofálisan sikerült – persze, ezt nem nagyon bánták a magyar védők, de furcsa volt látni, hogy a világ legjobbjai között emlegetett játékosok milyen hajmeresztő hibákat képesek elkövetni. Jól játszott a válogatott, több veszélyes gólszerzési kísérletet is feljegyezhettünk, így a gól nélküli eredmény az első félidőben az angol válogatottra nézve volt hízelgő.

A szünetben Gareth Southgate cserélt, a pályára küldött Bukayo Saka azonnal megvillant, végigvezette a labdát a magyar térfélen, de Gulácsi Péter lábbal védett. Ennek ellenére a második félidőt a magyar csapat kezdte jobban, a játékrész elején még az is előfordult, hogy Gulácsi Pétert leszámítva mindenki az angol tizenhatos előterében helyezkedett – azt kellett megállapítanunk, hogy a csapat bizony beszorította ellenfelét a kapuja elé.

Köszönhető volt ez annak, hogy a pálya középső részén Nagy Ádám és Schäfer András a labdaszerzéseket követően nem hátra vagy oldalra, hanem előre indult meg, egyre többször passzolgattak a mieink az ellenfél térfelén. Teljesen egyenrangú ellenfélnek bizonyultunk, sőt, a mérkőzés tempóját is mi diktáltuk. Az sem volt meglepő, hogy Anglia hármas cserére szánta el magát – szerencsére, mert egyikük, James Reece röviddel a pályára küldése után felborította Nagy Zsoltot és a játékvezető a tizenegyespontra mutatott. Szoboszlai Dominik állt a labda mögé és határozott mozdulattal a jobb alsó sarokba küldte. 1–0!

Dobhártyarepesztő sikoly rázta meg a Puskás Aréna falait, a gyerekek üvöltöttek, kiabáltak, szinte nem hittek a szemüknek, hogy a magyar csapat megszerezte a vezetést. Pedig ez volt a valóság, és a játék képének is teljesen megfelelt a vezetés. A büntetőhöz kellett Nagy Ádám kitűnő keresztlabdája is, s mert nem ez volt az első a mérkőzés során, külön dicséret jár az olasz Pisa légiósának. A találatot követően az angol válogatott megpróbált sebességet váltani, a játék átterelődött a mieink térfelére, de a Marco Rossi irányította csapat egységesen, fegyelmezetten és nagy szívvel védekezett. Az öt védő, ahogy kell, egy vonalban próbálta lezárni a területet, előttük három középpályás követte a labda útját, a két csatár is hátrament bekkelni, ha a helyzet úgy kívánta. A csereként beállt Kleinheisler László növelhette volna az előnyt, a cserejátékos lövése után Jordan Pickford Schäfer András elé tolta a labdát, ám az Union Berlin játékosa nem találta el az üres kaput – nem akármilyen helyzet maradt kihasználatlanul.

Attól lehetett tartani, hogy az angolok mindent egy lapra feltéve rohamozni kezdenek és kapujához szegezik a válogatottunkat, de nem ez történt! A csapat jól védekezett, megbecsülte, ha tehette megtartotta a labdát, és szinte hihetetlen, de különösebb probléma nélkül őrizte megszerzett előnyét és nem várt győzelemmel kezdte a Nemzetek Ligája-sorozatot.

A lefújást követően a stadionban helyet foglaló gyerekek őrületes ünneplésbe kezdtek, már csak miattuk is megérte ilyen teljesítményt nyújtania a válogatottnak, hiszen a játékosok feledhetetlen élményhez segítették a srácokat (is)! S ugyanígy nagyszerű tett, hogy a legendás Aranycsapat világraszóló bravúrjai (1953: 6:3, 1954: 7:1) után, az 1962-es vb-csoportkörös 2:1-es sikert követően – azaz hatvan esztendő elteltével – a magyar válogatott újra legyőzte Angliát. Ráadásul tétmeccsen!

SZOBOSZLAI DOMINIK EZÉRT VÁLLALTA EL A BÜNTETŐT

SZALAI ÁDÁM: ÉLETEM GÓLJA LETT VOLNA, LESZ EGY ÁLMATLAN ÉJSZAKÁM MIATTA

SALLAI ÉS SZALAI ATTILA ÉRTÉKELÉSE

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén:
Olaszország–Németország 1–1

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 1 1 1–0 +1 3
2. Németország 1 1 1–1 0 1
3. Olaszország 1 1 1–1 0 1
4. Anglia 1 1 0–1 –1 0

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00: MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0

Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik