A világbajnok után az Európa-bajnokot is legyőzte a magyar válogatott

2008.05.24. 21:00
Remekül tartotta magát a magyar válogatott az első félidőben: a 47. szövetségi kapitány, Erwin Koeman bemutatkozó mérkőzésén az görög válogatott komoly helyzet nélkül jutott vezetéshez a szünet előtti percben, a másodikban aztán már jobban ment az összpontosítás és a csatárok nélkül felálló magyar válogatott negyedóra alatt elintézte a hivatalban lévő Európa-bajnokot.
A magyar labdarúgás történelmében Erwin Koeman a 47. szövetségi kapitány, és a harmadik a külföldiek között, bemutatkozására a hivatalban lévő és a két hét múlva Európa-bajnoki címe megvédésére készülő Görögország labdarúgói ellen került sor.

A magyar csapatban az előzetesen megadott összeállításhoz képest egy változás adódott: Priskin Tamás megsérült, aki helyett és helyére Huszti Szabolcs került, így Koeman első hivatalos mérkőzésén csatár nélkül állt ki a magyar válogatott.

Az igazi gólvágó hiányát azonban nem igazán lehetett észrevenni a csapat játékán: a mieink rendkívül harcosan, a kapitány által többször hangoztatott gyors, rövidpasszos játékot megvalósítva egész jól játszottak az első félidőben.

A rövidpasszos játékból a nemzeti csapatba két év után visszatérő Dárdai Pál nem feltétlenül vette ki a részét, nagy kérdés, hogy Dzsudzsáknak adott 60 méteres keresztlabdáiért miféle büntetést kap a holland szakembertől, mindenesetre a Hertha középpályása válogatottunk egyik legjobbja volt az első félidőben.

A 45. percben azonban rá kellett ébrednünk, hogy hiába a tetszetős játék elöl, ha hátul igencsak bizonytalanok a védők: Amanatidisz a védelem hatékony asszisztenciája mellett az első görög helyzetből gólt szerzett.

A szünetben minden bizonnyal a helyzetkihasználás fontosságáról tarthatott kiselőadást a válogatott öltözőjében Erwin Koeman, hiszen a második játékrész első percében máris sikerült az egyenlítés: Dzsudzsák remek lövése kötött ki a görög kapuban – a PSV balszélsője első válogatottbeli gólját szerezte.

Az egyenlítés lendületet adott a mieinknek, olyannyira, hogy a magyar válogatott elképesztő tempóban kezdett focizni, odaszögezte a görögöket saját kapujuk elé. A nagy nyomásnak meg is lett eredménye végül: Juhász szép fejese után három perccel Vadócz belsőzése is gólt ért.

A hátralévő félórában sem ült nyugodtan az előnyén a magyar csapat, Hajnal Tamás távoli lövésekkel riogatott, és Huszti Szabolcs beadásai is veszélyesek voltak, miközben a görögök alig jelentettek veszélyt Fülöp Márton kapujára.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy az utolsó percekben újoncot avatott a magyar válogatott, pályára lépett Koltai Tamás is, valamint azt is meg kell említeni, hogy a holland Blom bíró nem volt éppen feladatai magaslatán, hiszen több a görög tizenhatoson belül történt büntetőgyanús helyzetnél is néma maradt a sípja.

A találkozó 3–2-es végeredményét a csereként beküldött Liberopolusz állította be a rendes játékidő utolsó percében, amivel bizony kissé elrontotta a már a csapat ünneplésére készülő szurkolók örömét.

Erwin Koeman tehát győzelemmel mutatkozott be a magyar válogatott kispadján, ráadásul a nemzeti tizenegy az olaszok tavalyi legyőzése után, a regnáló Európa-bajnok elverése után ismét nem hivatalos világbajnoknak mondhatja magát.

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS


Helyszín: Puskás Ferenc-stadion
Nézőszám: 7000
Játékvezetők:Blom
Asszisztensek: Simons, Geutjes – mindhárom holland

A KEZDŐCSAPATOK
MAGYARORSZÁG GÖRÖGORSZÁG
Fülöp Nikopolidisz
Szélesi Szeitaridisz
Juhász Roland Kirjakosz
Vanczák Dellasz
Lőw Ancasz
Dárdai Baszinasz
Vadócz Toroszidisz
Gera Kacuranisz
Hajnal Gekasz
Huszti Szabolcs Hariszteasz
Dzsudzsák Amanatidisz
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Erwin Koeman Otto Rehhagel

Gólszerző(k): Dzsudzsák (46.), Juhász (59.), Vadócz (62.) ill. Amanaditisz (45.), Liberopolusz (90.)
Csere: Hajnal helyett Orosz (82.), Gera helyett Koltai (88.) ill. Nikopolidisz helyett Halkiasz (23.), Amanatidisz helyett Szamarasz (46.), Gekasz helyett Jannakopulosz (46.), Dellasz helyett Pacacoglu (67.), Baszinasz helyett Liberopolusz (78.)
Sárga lap: Hajnal (45.), ill. Kacuranisz (45.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik