Kritizálták, mert gólokat lőtt

BUDAI MIKLÓSBUDAI MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.01.16. 21:13
Címkék
Talán az olasz Christian Vieri játéka emlékeztet a mai futballisták közül legjobban Deák Ferencére. Az egykori háromszoros gólkirály, a válogatott középcsatára 1922. január 16-án, azaz 83 éve született, és csaknem hat éve nincs már köztünk.
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
Deák Ferenc: a nemzet gólkirálya
A kapusok és a védők rémálmában gyakran tűnt fel a csatár, amint minden ellenállást leküzdve tör a kapu felé, és bombaerős lövéssel talál a hálóba. Iszonyatos erejével, védővel a nyakán is képes volt leghíresebb produkcióját tökéletesen kivitelezni. Nem testesítette meg a modern csatár prototípusát, meg sem próbált védekezni, viszont ha megkapta a labdát, nem akárhogyan fejezte be az akciót. Többször kapott olyan elmarasztaló kritikát, amely szerint "…Deák Ferenc a három gólján kívül nem csinált semmit".
A Szentlőrincben lett első osztályú játékos, a háború miatt csak 1945-ben. A Pest környéki kiscsapatban lőtt góljaitól vált ismertté, az 1945-46-os hosszú bajnokságban 66 találattal végzett a mesterlövészek versenyében az élen. Teljesítménye ugyan abszolút csúcs, de mivel a bajnokság átszervezése miatt a csapatok az átlagosnál több mérkőzést játszottak, nem ez a rekord. A következő idényben már "normál" körülmények között 48 alkalommal volt eredményes. A korszak nagy csapatai versenyt futottak érte, de német, francia és osztrák kérői is voltak. A Ferencváros nyert, 1947 nyarától az Üllői úti publikum ünnepelt futballistája volt. A Ferencvárossal nyerte egyetlen bajnoki címét az 1948-49-es idényben, amikor 59 találattal lett harmadszor gólkirály. Ez a produkciója a manapság is érvényes országos rekord, és alighanem örökös is.
Deák Ferenc a válogatottban csak 1946 októberében mutatkozhatott be, és három évvel később már el is búcsúzott. Mindössze húsz alkalommal futballozott a nemzeti együttesben, és káprázatos gólátlagot produkált, 29-szer talált a kapuba. Első alkalommal a duplájával nyert a válogatott az osztrákok ellen, az utolsón is kettőt vágott a svédeknek. Bohém természete, könnyed életfelfogása nem testesítette meg a szocialista sportolót, és 1950-ben az utóbbi fontosabb volt a gólok számánál. A kommunista diktatúra nagyon is jelen volt a labdarúgásban, olyannyira, hogy 1950 nyarán a Ferencvárost ÉDOSZ-ra "keresztelték át", és a ragyogó csatársorát szétszedték. Deák Ferenc Újpestre került, ahol még nagyon jó szezonokat töltött, rangadókat nyert góljaival csapata, de a régi gólerősségét már nem közelítette meg. Az NB I-ben összesen 303 gólt szerzett, de azonkívül is sokat tett a magyar labdarúgásért.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik