Az erdélyi árvák boldogsága

C. G., S. G.C. G., S. G.
Vágólapra másolva!
2004.06.17. 22:33
Címkék
Valahol Erdély mélyén, Csíkszeredától 28 kilométerre éldegél méla szegénységben egy kis falu, Csíkszentdomokos. Az ember lekanyarodik az egyik sárral borított mellékutcába, majd kiköt egy ütött-kopott iskola udvarán. A tornaterem padlója kopott, a kézilabdakapuk hálói foszlányokban lógnak, a hodály négy sarkában cserépkályha áll  no itt, a jó isten háta megett, az egyik cserépkályha mellett találtam rá Buzánszky Jenőre, Várhidi Pál társaságában.
Ezt azért meg kell magyarázni.
Mert mit is keres az Aranycsapat legendás játékosa és az Újpestet egykoron egekbe röpítő mester itt, a Fogarasi-havasok tövében, 700 kilométerre Magyarországtól, megannyi vadul futballozó székely fiatalúr társaságában?
Nos, Buzánszky Jenő megannyi nagyságunkkal egyetemben tagja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének, pontosabban a szervezet sport tagozatának. A szolgálat alapvető tevékenysége a hazai és határon túli gyerkőcök sorsának javítása – elsősorban gyógyítása –, ám az egész egyesület megalapítója, dr. Edvi Péter néhány éve gondolt egyet, és elhívott élménybeszámolóra néhány olimpiai bajnokot arra az egy hétre, amelyet orvos barátaival Csíkszeredán tölt a helyi kórházban. Buzánszky Jenő három éve egyszer csak közölte: elég a mesélgetésből, ő beszél, a gyerekek ülnek, növesztik a feneküket, ahelyett, hogy futballoznának. Szerveztek hát egy tornát, amely most, a harmadik esztendőben immáron másfél ezer helyi tizenévest mozgatott meg, s a döntőkben tizenhat csapat vett részt.
És ami említést érdemel: finalista nem maradt meglepetés nélkül, hiszen az MLSZ által ajándékozott könyveket, mezeket, labdákat osztották ki – errefele van olyan iskola, ahol sportszerekre kevesebb jut egy évben, mint a most kapott Eb-labda értéke...
Amúgy feltűnt egy-két igazán tehetséges srác, a szépvízi gárda meccsein például egy abszolút kétlábas, zseniálisan mozgó fiúcska megmozdulásainak láttán csettintett Várhidi Pál. Mellesleg: a címvédő csapat fele a helyi árvaházból jött, amelyet egy Bajorországból odaköltözött szerzetes, Dolores nővér vezet, akinek testvére – miket produkál az élet – az a Sigfried, aki Las Vegasban dollármilliókat keres a híres fehér tigriseket felvonultató produkcióval. Hogy a 12 éves Balázsból lesz-e nagy focista, nagy kérdés. A legközelebbi város Brassó, ha istenáldotta tálentumát netán felfedezik, akkor igazolt focistaként akár világhírű is lehet; ha nem, Szépvízen öregszik meg, távol a profifutball mesés világától. Errefelé inkább ez az élet rendje. ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik