Még szóba áll saját magával

TÓTH PÉTERTÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.12.07. 19:57
Címkék
Azok után, hogy októberben első labdarúgóként nyerte el a hónap sportolója címet, Szabics Imre novemberben duplázott. Az esztendő utolsó előtti hónapjában a támadót az olasz La Gazzetta dello Sport egyszer beválasztotta a hét válogatottjába, s a csatár azóta is remekel a VfB Stuttgartban. A második helyen egy másik légiós, a Tau Cerámica kosarasa, Dávid Kornél végzett, míg a képzeletbeli bronzérmet a vancouveri világbajnokságon az összetettben Európa-csúccsal második helyezést begyűjtő Krutzler Eszter lett.
A siker mérhető jele: mostanában nem csak a sport-, de a bulvárlapokban is vezető oldalon szerepel a neve, és ha így folytatja, hamarosan a még mindig népszerű valóságshow-sztárok örökébe léphet a pletykalapok címoldalán. Erre talán kevésbé büszke, sokkal inkább arra, hogy az elismert magyar gazdasági hetilapon, a HVG-n kívül a német Kicker magazin két, a Sport Bild pedig egy oldalt szentelt rá, korábban pedig az olasz La Gazzetta dello Sport válaszotta be az aktuális hét legjobb európai csapatába. Lassan feladvány lehet Vágó István vetélkedőjében, hogy például: "Ki az a támadó, aki visszaadta a szurkolóknak a magyar labdarúgókba vetett hitüket?” Telefonos segítség helyett íme a válasz: ő Szabics Imre, aki a Nemzeti Sport szavazásán október után novemberben is a hónap sportolója lett.
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
Van okuk mosolyogni: Szabics Imre (jobbra) és Kevin Kuranyi eddig húsz gólt szerzett az ôsszel a VfB Stuttgart tétmérkôzésein (Fotó: Czagány Balázs)
– Mi a fárasztóbb: a Magath-féle edzések vagy a népszerűség?
– Nem egyszerű mindenkinek megfelelni, de azért a tréningeken jobban megizzadunk – jött a válasz a Bundesliga listavezetőjének csatárától.
– Stuttgartban érzi, hogy itthon lassan kultikus személy lesz önből, és társaságokban már sikk Szabics Imréről beszélgetni?
– Újat mondott: mindez megtisztelő, de Németországba, szerencsére, nem jutott még el a hír…
– Akkor segítek: az esztendő végi szavazásokon jó eséllyel pályázik az év labdarúgója címre.
– Tudom, hogy elismerik a teljesítményemet, hiszen majd’ minden fórumon díjat nyertem, ami bizonnyal azt jelenti, szeretnek is, de próbálom normális módon kezelni a helyzetet. Persze, örülök, de ettől még szóba állok magammal.
– Felkészült a nehezebb időkre is? Arra gondolok, hogy ha jön egy rosszabb időszak a pályafutásában, egy pillanat alatt negatív hőssé válhat.
– Magyarországon valóban ez a jellemző, az emberek hajlamosak agyonajnározni egyeseket, aztán pedig a földbe tiporni ugyanőket. Ezzel tisztában vagyok, mert a siker nem jött hirtelen, hat profiszezon van mögöttem, sok mindent megéltem már. Éppen ezért úgy fogom fel, jólesik a szeretet, de keretek közé kell mindezt szorítani.
– Futballistától ritka ilyen bölcseleteket hallani, főleg, ha az illető még huszonhárom éves sincs…
– Grazban megedződtem. Az a négy év sok mindenre megtanított, a profilét minden szépsége és keserűsége benne volt. Tudja, haragudhatnék a Sturm vezetőire, mert csúnyán bántak velem, de nem tudok neheztelni rájuk, mert sokat köszönhetek az ott eltöltött időnek. Megkomolyodtam, s megtanultam túlélni.
– Mi tagadás, ez eddig jól sikerült… Magyarországon már sztárként kezelik, hogyan áll a médiával Németországban?

Névjegy

SZABICS IMRE

Született: 1981. március 22., Szeged
Magassága/testsúlya: 180 cm/75 kg
Eddigi klubjai: Tisza Volán Focisuli (–1996), Ferencváros (1996–1999), Sturm Graz (1999–2003), VfB Stuttgart (2003–)
Válogatottság/gól: 7/6
Magyar bajnoki/gól: 24/12
Osztrák bajnoki/gól: 89/23
Német bajnoki/gól: 12/5
Nemzetközi kupamérkôzés/gól: 22/7
Legnagyobb sikerei: magyar bajnoki 2. (1999), 2x osztrák bajnoki 2. (2000, 2002), Osztrák Kupa-döntôs (2002), BL-résztvevô (1999, 2001, 2003), az Év reménysége Magyarországon (1999), az Év játékosa Grazban (2002), az Év játékosa a Nemzeti Sportnál (2002), a hónap sportolója a Nemzeti Sportnál (2003. október, 2003. november)
– Látja, ezért is jó volt a grazi időszak, hiszen úgy jöttem Stuttgartba, hogy mindenkivel tökéletesen meg tudtam értetni magamat. Amúgy természetes, hogy foglalkoznak velem, hiszen ebben az idényben tétmérkőzésen tizenegy gólt szereztem, így csúcstartó vagyok a csapaton belül, megelőzve a kilenctalálatos Kevin Kuranyit.
– Ha viszont az eredményeket nézzük, nem kényeztetik el a kinti lapok, hiszen éktársa többet szerepel a médiában.
– Ugyan, nincs ezzel semmi gond, Kevin remekül futballozik, már a nyáron is kiváló idényt zárt, ráadásul német válogatott, sőt most a szerződéshoszszabbítása körül nagy volt a felhajtás.
– Bár a VfB a listavezető, nem tartozik a nagycsapatok közé – ide inkább a Bayern Münchent vagy a Borussia Dortmundot sorolják.
– Felettébb érdekes a megítélésünk. Szerte az országban azt veszem észre, úgy tartanak minket számon: na, itt van ez a fiatal gárda, milyen szimpatikus gyerekek játszanak benne. Azzal, hogy többnyire utánpótláskorú labdarúgók alkotják a keretet, és így is jó eredményeket érünk el, elnyertük a sportszeretők rokonszenvét.
– Az emberi gyarlóság kapcsán azt feltételezhetnénk, a sikerek révén többen elszállhatnának maguktól, s nagyképűvé válhatnak.
– Ilyenre ne is gondoljon, a csapaton belül hasonló nem érződik, de megsúgom, az ellenfelek között is csak elvétve találkozom olyanokkal, akik királynak képzelik magukat.
– Ki gondoskodik arról, hogy ez így is maradjon?
– A játékosokon kívül ez elsősorban az edző feladata. Felix Magath tudja, mikor és hogyan kell a futballistákhoz szólni, hogy azok a földön maradjanak. Ráadásul őt óriási tisztelet övezi, így ha valamit mond, annak úgy is kell történnie.
– Annak ellenére, hogy a válogatottal kikaptak Észtországtól, mégis a hónap sportolója tudott lenni a Nemzeti Sportnál. Ráadásul a magyar labdarúgókat inkább tartják jól kereső életművészeknek, mintsem élsporolóknak.
– Vallom, kimagaslóan ma már csak külföldön lehet keresni, ott pedig meg kell dolgozni a pénzünkért. Ami a válogatottat illeti, ez fájó pont az életemben. Amikor először bekerültem a csapatba, nagyon büszke voltam, hogy címeres mezben szerepelhetek, s az sem tűnt fel, hogy Luxemburg ellen a Megyeri úton alig volt néző. Aztán az Eb-selejtezőkön voltak jó hangulatú meccsek, de amikor Észtország ellen kimentünk melegíteni, és láttam, hogy szinte üres lelátók előtt lépünk pályára, rosszul éreztem magam. Főleg azok után, hogy klubomban rendszeresen negyvenezren látogatják a mecscseinket.
– Elárulhatom, lapunknál szinte biztosan az év sportolója lesz. Mennyire tartja reálisnak az eredményt?
– Inkább hatalmas megtiszteltetésnek tartom, de mivel én egész évben gyűjthetem a pontokat, előnyösebb helyzetben vagyok a többi sportág versenyzőivel szemben. Megjegyzem, mivel gyermekkoromban egyéni sportot űztem – cselgáncsoztam –, tudom, milyen munka van a jó teljesítmények mögött, így megemelem a kalapom a világhírű magyar versenyzők előtt.
– Az ön rangsorában ki lenne az év sportolója?
– Igyekszem figyelemmel követni az eredményeket, s nagyra tartom a kajakoslányokat, Kovács Katalinnal az élen, de tudom, hogy az öttusázók is remekül szerepeltek az idén. Jó dolog, hogy ilyen eredményes magyar sportolókról beszélgethetünk.
– Amiről viszont eddig nem nagyon hallottunk, az a magánélete.
– Ez tudatos, hiszen ahhoz senkinek semmi köze, kell hogy legyen olyan része az életemnek, ami csak rám tartozik. Persze, sokan próbálkoznak ezzel kapcsolatosan megszólaltatni, de erről sem most, sem a jövőben nem szeretnék nyilatkozni, részemről ez tabu téma.


Novemberi top 10
1. Szabics Imre (labdarúgó) 25 pont

(A német listavezető és a BL-ből továbbjutó VfB Stuttgart házi gólkirálya. Az olasz La Gazzetta dello Sport egy alkalommal a hét európai válogatottjába választotta.)
2. Dávid Kornél (kosárlabdázó) 20 pont
(A spanyol Tau Cerámica erőcsatára a hazája bajnokságában veretlenül listavezető és az Euroligában is szereplő csapata meghatározó tagja.)
3. Krutzler Eszter (súlyemelő) 16 pont
(Három érmet, két ezüstöt és egy bronzot nyert a kanadai világbajnokságon. Az összetettben Európa-csúccsal lett második.)
4. Tóth Krisztina (asztaliteniszező) 12 pont
(Döntőbe jutott a dán Pro Tour-versenyen, és már a 13. helyen áll a világranglistán.)
5. Éger László (labdarúgó) 10-10 pont
(Az UEFA-kupa legjobb 32 együttese közé jutó Debrecen meghatározó játékosa remekül játszott a PAOK elleni meccseken.)
Sebestyén Júlia (műkorcsolyázó)
(Harmadik helyen végzett a kanadai és a francia Grand Prix-versenyen, és a sportág történetében első magyarként bejutott a GP-döntőbe.)
7. Budai Krisztián (jégkorongozó) 6 pont
(A kapus remekelt az AstraZeneca-kupán, amelyen a válogatott legyőzte a világbajnok Szlovákiát, és végül a második helyen végzett.)
8. Fazekas Mária (asztaliteniszező) 4 pont
(A luxembourgi olimpiai selejtezőn remek teljesítményt nyújtott, és már az első körben kvalifikálta magát Athénba.)
9. Buday Dániel (kézilabdázó) 2 pont
(A Fotex Veszprém irányítója kiválóan játszott a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken, így hozzájárult, hogy együttese veretlenül jusson tovább a csoportból.)
10. Iványi Dalma (kosárlabdázó) 1 pont
(A PVSK az irányító vezérletével – többek között a francia Valenciennes-t is legyőzve – remekel az Euroligában.)

Összesített top 10
1. Szabics Imre (labdarúgó) 84 pont
2. Mandula Petra (teniszező) 61 pont
3. Tóth Krisztina (asztaliteniszező) 55 pont
4. Polgár Judit (sakkozó) 41 pont
5. Deák Bárdos Mihály (birkózó) 36 pont
6. Cseh László (úszó) 35 pont
7. Kovács Antal (cselgáncsozó) 34 pont
8. Annus Adrián (atléta) 32 pont
Dávid Kornél (kosárlabdázó) 32 pont
10. Kovács Katalin (kajakozó) 31 pont
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik