NB II: rangadó előtt – páros interjú Feczesin Róberttel és Tischler Patrikkal

Vágólapra másolva!
2020.08.28. 18:44
null
Tischler Patriknak mindegy, ki jut fel másodikként a Debrecen mellett… (Fotó: Szabó Miklós)
Az NB II csúcsrangadóját vívja a Vasas és a Debrecen a hétvégén az Illovszky-stadionban, a másodosztályú slágermeccs apropóján a Képes Sport a két centert, Feczesin Róbertet és Tischler Patrikot kérdezte ugyanarról.

 

KS: Hányadik helyen végez a csapata?
Feczesin Róbert:
Remélem, hogy az elsőn, ezért dolgozunk nap mint nap.
Tischler Patrik:
Az elsőn, reméljük.

A második hely csalódást jelentene?
F. R.
A legfontosabb, hogy feljussunk, persze szeretnénk bajnokok lenni.
T. P.
Az elsődleges cél a feljutás, és ugye a második hely is NB I-et ér, ettől még nagyon szeretnénk megnyerni a bajnokságot, ez lebeg a szemünk előtt.

Hány havi fizetését merné feltenni arra, hogy feljutnak az első osztályba?
F. R.
Nagyon sok havit, és ezt komolyan mondom.
T. P.
Nem is tudom... Nem lehet sajnos biztosra menni, Siófokon is megszenvedtünk, de ha minden héten, edzésről edzésre, meccsről meccsre a maximumot nyújtjuk, nem lehet gond.

Arra mennyi esélyt lát, hogy a Vasas és a Debrecen kéz a kézben lép fel az élvonalba?
F. R.
A két csapat játékoskerete alapján erre minden esély megvan, a papírforma alapján ez a valószínű, reméljük, a magunk részéről érvényesítjük is.
T. P.
A bajnokság indulásakor ez a két klub elég jó eséllyel startolt, egyfelől a keret és az igazolások, másfelől a magyar futballban elfoglalt helye miatt. Adnék is úgy hetven-nyolcvan százalékot annak, hogy a Vasas jut fel mellettünk, de ugye egyrészt mindig akad meglepetéscsapat – tavaly a Kaposvár NB II-es újoncként lépett fel az élvonalba –, másrészt ki tudja, a külső körülmények mennyire szólnak bele a versengésbe, gondolok itt a koronavírusra, amely miatt az előző szezont is idő előtt le kellett fújni. De felőlem bárki feljuthat mellettünk, a lényeg, hogy nekünk sikerüljön.

Mi a Vasas erőssége?
F. R.
Elsősorban a bő keret, jó példa erre, hogy a sérülésem miatt meccseket kellett kihagynom, de nem jelentett gondot a helyettesítésem. Minden posztra van kettő vagy akár három minőségi labdarúgónk.
T. P.
Hogy jó képességű futballisták alkotják az együttest, NB I-es rutinnal felvértezett labdarúgók, akiknek jó részét egyébként személyesen is ismerem.

Mi a gyengéje, vagy fogalmazzunk úgy, amiben feltétlenül fejlődhetne a Vasas?
F. R.
Mielőbb meg kell szoknunk az ellenfelek által előszeretettel alkalmazott játékmódot, ami azért más az NB II-ben. Több játékos csatlakozott a télen, illetve ezen a nyáron a klubhoz, meg kell szokniuk, hogy mindenki a Vasast és persze a Debrecent akarja megverni, ami még inkább megnehezíti a dolgunkat.
T. P.
A sok új igazolás miatt az összeszokottság hiánya.

Feczesin Róbert sérülés miatt még nem játszott ebben az idényben – valószínűleg szombaton sem fog (Fotó: Tumbász Hédi)
Feczesin Róbert sérülés miatt még nem játszott ebben az idényben – valószínűleg szombaton sem fog (Fotó: Tumbász Hédi)

Mi a Loki erőssége?
F. R.
Ugyanaz, mint nekünk, hogy tele van az együttes az első osztályban edződött futballistával.
T. P.
Az elmúlt jó egy hónapban azért sok minden változott a klubban a korábbiakhoz képest, először is visszatért az úgynevezett lokizmus. Ez egy összetartó város, ahol az emberek imádják a focit, mindenki a Lokiért rajong és most mindenki egyfelé is húz. A legnagyobb erőnk éppen ebben rejlik, hogy összetartó csapat a miénk, amelynek együtt maradt a magja, és kiegészült a városhoz erősen kötődő játékosokkal, mint amilyen Korhut Mihály és Varga József.

Mi a gyengéje, vagy fogalmazzunk úgy, amiben feltétlenül fejlődhetne a Loki?
F. R.
Neki is meg kell szoknia az NB II-es stílust. Belecsöppentek egy új bajnokságba, ahol évtizedek óta nem járt a klub, ahogy a jelenlegi keret játékosai sem. Itt a riválisok legfőbb célja elrontani a játékunkat, ehhez alkalmazkodni kell.
T. P.
Épp azért, mert kívülről is érkeztek új játékosok, például Poór Patrik vagy jómagam, össze kell még csiszolódni, nekem is meg kell éreznem, egy-egy játékhelyzetben mit akar a társam. Ha a helyzeteket jobb százalékban használjuk ki, ha az első egy-két lehetőségből mindjárt gólt szerzünk, megkönnyítjük a magunk dolgát.

Mit volt a legnehezebb megszoknia új klubjában?
F. R.
Azt, hogy sosem játszottam korábban a másodosztályban. Egyébként nagyon jól érzem magam a klubban, dacára a járvány okozta nehéz időszaknak, ami megfosztott bennünket az esélytől, hogy már esetleg ezen a nyáron feljutást ünnepeljünk.
T. P.
Nem volt ilyen, a város és a csapat együtt lélegzik, öt-hatezer szurkolónk jön ki a meccsekre, ami gyönyörű szám, az utóbbi időben az NB I-be sem jártak ki ennyien, a Loki nem is NB II-es klub, az első osztályba való, annak is az élmezőnyébe. Ettől még a beilleszkedés jelenthet gondot egy futballistának, mindig kérdés, milyen gyorsan fogad el a csapat, a szurkoló, egyelőre nem érzek bajt e tekintetben sem.

Döntésénél nem jelentett akadályt, nem csinált abból presztízskérdést, hogy a másodosztályban kell szerepelnie?
F. R.
Nem, mert egyrészt nálam fontos szempont volt, hogy Budapesten maradjak, másfelől a Vasas olyan jövőképet vázolt fel, ami nagyon tetszett, és amelynek részeként akár az első félévet követően feljebb léphettünk volna. Azért dolgozunk, hogy sokat ne kelljen már erre várni. Azóta pedig számomra is kiderült, mennyi energiát fektetnek a klubban ebbe a projektbe, hogy valóban elindult egy ígéretes folyamat, ennek részeként a mi dolgunk a feljutást kiharcolni.
T. P.
Nem. A Loki NB I-es csapat, ez most egy átmeneti állapot, én pedig hosszú távon gondolkodtam, amikor Tőzsér Dániel megkeresett.

Megfordult már néhány klubban. Jelenlegi együttesében hosszú távra tervez?
F. R.
Igen, de nem szeretnék olyan nagyon előre tekinteni, az idei feladatokra fókuszálok.
T. P.
Igen. Tetszik a felvázolt koncepció, reméljük, annak megfelelően sikerül előbbre jutnunk.

Létezik olyan klub – nyilván külföldi –, amelyikben ingyen is játszana, csak egyszer magadra ölthesse a mezét?
F. R.
A Juventus. Gyerekkorom óta Juve-drukker vagyok, remélem, az edzőváltás jól sül el, én örültem Pirlo kinevezésének, mert Sarrival nem volt tapasztalható előrelépés, túlzottan is korlátok közé szorította a klasszis játékosokat.
T. P.
Igen. Gyerekkorom óta a Real Madridnak drukkolok, örökre rabul ejtett a Raúl, Ronaldo, Morientes támadósorral fémjelzett korszak. Sajnos már csak álom marad, hogy egy nap magamra húzzam a madridi mezt.

És olyan futballista is akad, aki mellett akkor is nagy örömmel játszana, ha önnek kellene fizetni érte?
F. R.
Múltbeli igen. Alessandro Del Piero és Patrick Kluivert bár két különböző típus, mindig is nagy kedvenceim voltak.
T. P.
Kettő is. Zlatan Ibrahimovic és Robert Lewandowski. Ő ketten a nagy példaképeim, a tévén keresztül is élmény nézni a mozgásukat, de testközelből, csatártársukként biztos még nagyobb lenne...

Célnak tekinti a gólkirályi címet?
F. R.
Természetesen! Csatár vagyok, ráadásul sosem ünnepelhettem még gólkirályságot. Az NB I-ben vezettem a góllövőlistát, mielőtt a Vasasba szerződtem, különleges elismerés lenne, ha az élen végeznék, és ugye ha szállítom a gólokat, az nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a csapat is eredményes.
T. P.
Igyekszem minél több gólt szerezni, hogy ezzel is győzelemhez segítsem a klubot, én a társasjátékban is nyerni szeretek. Az egyéni célok csak a csapat céljai után következhetnek, a gólkirályi cím hab lenne a tortán.

Kitűzött maga elé minimális gólszámot?
F. R.
Sosem szoktam. Mindig a maximális teljesítményre törekszem, a gólokat illetően is, nem akarom ugyanakkor, hogy negatívan befolyásoljon egy ilyen cél, nem akarok emiatt önzőbben futballozni. Ha gólpasszokkal segíthetem a csapatot, az ugyanolyan öröm.
T. P.
Igen. Minden évben, de mindig megtartom magamnak.

Mit gondol centerriválisáról?
F. R.
Patrikkal rövid ideig csapattársak is voltunk, gólérzékeny csatár, ha önbizalommal telve lép pályára, ez különösen igaz, el lehet ugyanakkor venni a kedvét a játéktól.
T. P.
Feczével játszottunk együtt a Vidiben, hasonló a játékstílusunk, nagyszerűen megtartja a labdát, nagyon jól érkezik a kapu elé, jó a fejjátéka.

Melyiküknek lesz több gólja az idény végén?
F. R.
Nekem.
T. P.
Remélem, nekem. Ha mégsem, de feljutottunk, nem leszek szomorú.

Mi szól csapata mellett az NB II-es szuperrangadón?
F. R.
A két döntetlen után kezd a befektetett munka látszódni a csapaton, javul a játékunk, mindemellett pedig a hazai pálya is előnyt jelenthet. A körítés biztosan első osztályú lesz.
T. P.
Az egységességünk, hogy debreceni születésű a mag. Egy-egy rangadón persze az aktuális forma, egy-egy sérülés is befolyásoló tényező lehet. Biztosan szép számmal kísérnek el bennünket a szurkolóink, buzdításuk ugyancsak sokat érhet.

Mit üzen a drukkereknek?
F. R.
Hogy jöjjenek minél többen, és hogy legalább úgy szurkoljanak nekünk, mint eddig.
T. P.
Csak megköszönni tudjuk az eddigieket. Siófokra is rengetegen eljöttek, Angyalföldön is sokat segíthetnek nekünk.

NB II
7. FORDULÓ
Augusztus 29., szombat
18.15:
Vasas FC–DVSC (Tv: M4 Sport)
Augusztus 30., vasárnap
17.30: Soroksár–Aqvital FC Csákvár
17.30: Dorogi FC–Békéscsaba 1912 Előre
17.30: DEAC–ETO FC Győr
17.30: Gyirmót FC Győr–Szolnoki MÁV FC
19.00: PMFC–Szentlőrinc
19.00: Kaposvári Rákóczi FC–Szombathelyi Haladás
19.00: FC Ajka–Budaörs
19.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia–BFC Siófok
19.00: Nyíregyháza Spartacus–Kazincbarcika SC

AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC 6 4 1 1 11–2 +9 13
2. Szolnoki MÁV FC 6 4 1 1 7–5 +2 13
3. FC Ajka 6 4 2 14–4 +10 12
4. Gyirmót FC Győr 6 4 2 10–6 +4 12
5. Szombathelyi Haladás 6 3 2 1 12–6 +6 11
6. Dorogi FC 6 3 2 1 7–7 0 11
7. Nyíregyháza Spartacus 6 3 1 2 5–3 +2 10
8. Békéscsaba 1912 Előre 6 2 4 7–5 +2 10
9. Budaörs 6 3 3 9–8 +1 9
10. Vasas FC 6 2 3 1 12–9 +3 9
11. Pécsi MFC 6 2 3 1 7–4 +3 9
12. BFC Siófok 6 2 1 3 10–15 –5 7
13. Szentlőrinc 6 2 1 3 7–12 –5 7
14. Kazincbarcika SC 6 1 3 2 6–7 –1 6
15. ETO FC Győr 6 1 3 2 6–8 –2 6
16. Soroksár SC 6 1 2 3 3–6 –3 5
17. Kaposvári Rákóczi FC 6 4 2 7–10 –3 4
18. Debreceni EAC 6 1 5 4–10 –6 3
19. FC Csákvár 6 3 3 4–13 –9 3
20. Szeged-Csanád Grosics Akadémia 6 2 4 3–11 –8 2

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik