THURY GÁBOR
2022.12.08 23:02 Frissítve: 2022.12.08 23:17

Újra együtt! – Thury Gábor jegyzete

 

Talán enged lélegzetvételnyi szünetet a katari futball-világbajnokság, hogy egy pillanatra – a karácsony évről évre visszatérő pillanatára – a hazai labdarúgás kerüljön előtérbe.

Kétezertizenkilenc után találkozhattak újra személyesen a honi futball nagyságai. Irántuk érzett tiszteletből valamennyiük nevét le kellene írnom – Esterházy Péter tette ezt, az író 70. születésnapjára lemásolta Ottlik Géza Iskola a határon című remekművét egy 57x77 centis rajzlapra. Most csak azokét a labdarúgókét írom ide, akik fájdalmunkra hiányoztak a megszokott arcok közül: Szepessy László, Fenyvesi Máté, Raduly József, Szőke István, Törőcsik András, Tóth József, Kardos József, Mészöly Kálmán.

 
Advent a Stadionban – magyar futball-legendák hagyományos randevúja

A futball-legendák karácsonyát 15. alkalommal rendezték meg, stílszerűen ismét a Puskás Arénában. Az elmúlt két esztendőben a járvány nem engedett szorításából, ezért Jakab János szervezésében remekül megszervezett „futárszolgálat” vitte el a klubokhoz az ajándékokat. Ám ez nem pótolta, pótolhatta a közösségi élményt, amit a futball ad. A játékosok persze felhívták egymást, de ez sem helyettesítette a személyes együttlétet.

Ha disszertációt kellene írni a közösségi médiáról – vagy az annak nevezett, ám társadalmi hatásában nem biztos, hogy közösséget építő módiról –, először is elmennék a futball-legendák karácsonyára, hogy lássam, mi az, ami hiányzik a virtuális kapcsolatokból. Egyszerű a válasz: az élet maga. A korábbi labdarúgók nem a telefonjaikat nyomogatták, egymással beszélgettek – pontosabban egymás szavába vágva. Használtak persze mobilt, de csupán azért, hogy közös fényképek készülhessenek, mint egykoron. Csak régen a Képes Sportban jó néhány évvel fiatalabban harcolt a labdáért, mondjuk, Martos Győző és Zámbó Sándor egy-egy Fradi–Dózsán, most pedig tatabányaiak álltak volt honvédosok mellé, aztán leültek nosztalgiázni. Ez utóbbit lehet ugyan videókonferencián is, de életszerűtlen. Mert a sport lényege a közösségi élmény. A pályán és a fehér asztalnál egyaránt.

Nem véletlen, hogy az ünnep alkalmából megszólaló közéleti személyiségek egyöntetűen hangoztatták, a futball erősíti a nemzeti identitást, ebben vállalt szerepüket pedig csak köszönhetjük labdarúgóinknak, mert a személyes példamutatás mindennél fontosabb.

Az egymásba kapaszkodás.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.02.05 22:44:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem találni egyetlen magyar fiatalt, aki legalább ilyen szinten tudna futballozni?!

2023.02.05 10:24:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A furcsa gólok derbijén a hazaiak játszottak jobban, megérdemelten nyertek, de két támadójuk is megsérült.

2023.02.05 10:24:50

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A második félidőt végigtámadta a Zalaegerszeg, de nem tudta bevenni a Kövesd kapuját.

2023.02.04 23:43:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Érdeklődéssel olvasnék egy listát arról, kik alkotják a FARE tagságát, hányan vannak. Mert bizonyságot szeretnék kapni arról, hogy a hevület és a küldetéstudat önmagában nem elegendő ahhoz, hogy több tízezres szurkolótáborokról és áttételesen országokról véleményt, ítéletet alkothassanak, amely súlyos következményekkel járhat.