Képes Sport
PIETSCH TIBOR
2021.07.24 12:48 Frissítve: 2021.07.24 12:53

Stadionkörkép – így alakultak át a magyarországi futballarénák

Mondhatjuk, hogy a Bozsik Aréna átadásával a stadionrekonstrukciós program élvonalbeli klubokat érintő szakasza is lezárult. A vadonatúj vagy modernizált arénák látványa pedig önmagáért beszél.

2010 óta 27 stadiont és 1305 pályát építettek meg vagy újítottak fel Magyarországon, köztük a Puskás Arénát (fent), a Groupama Arénát (balra), és július 24-én átadják a Bozsik Arénát (jobbra)
ILYENEK VOLTAK, ILYENEK LETTEK A MAGYARORSZÁGI STADIONOK – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


„Huszonhét stadion épült, és azzal, hogy a Puskás Aréna is elkészült, a magyar labdarúgásnak végre van igazi, méltó otthona.”

Két hónapja, a Magyar Labdarúgó-szövetség küldöttközgyűlésén mondta ezt Csányi Sándor. Talán fogalmazhatunk úgy is: két hónapja büszkélkedett el ezzel Csányi Sándor. Vitathatatlan, az MLSZ – 11 éve hivatalban lévő – elnökének van mire büszkének lennie, hiszen a korábbi rombolást az építkezés váltotta fel, beszámolója szerint 2010 óta a 27 stadionon kívül 1305 pályát is átadtak – nem utolsósorban azért, hogy a gyerekek tudjanak hol focizni. Ennek a törekvésnek is betudható, hogy amíg 2010-ben csupán 127 ezer igazolt labdarúgót jegyeztek Magyarországon, ma 281 ezer a számuk.

A Puskás Arénát 2019. november 15-én avatták fel a Magyarország–Uruguay futballmérkőzéssel, a 67 215 nézőt befogadó meseszép stadion azóta már az Európa-bajnokság négy összecsapását is vendégül látta


A stadionokra visszatérve: az infrastruktúra fejlesztésének java része mostanra lezárult, mondhatni, a hab a tortára azzal kerül fel, hogy hivatalosan is átadják a Bozsik Arénát, így a Bp. Honvéd három esztendő elteltével visszaköltözhet a XIX. kerületbe, vadonatúj, a klub tradíciójához méltó, 8400 néző befogadására alkalmas, impozáns stadionjába.

A maga módján egyszerű (értsd: a felesleges pompát nélkülöző), de nagyszerű létesítményekből immár nincs hiány idehaza. Ha csak a 2021–2022-es élvonalbeli idénynek jövő héten nekifeszülő klubokat nézzük, a Ferencváros, a Debrecen, a Mol Fehérvár, a Honvéd, a Puskás Akadémia, az MTK és a Kisvárda dicsekedhet azzal, hogy új stadionba költözhetett be, de a Zalaegerszegnek, a Mezőkövesdnek, a Paksnak és a Gyirmótnak sincs oka a szégyenkezésre, hiszen utóbbi négy egylet arénája is alapos „ráncfelvarráson” esett át. S akkor még nem szóltunk a 2001-re tisztességesen felújított Megyeri úti stadionról, amely ugyan az évek során itt-ott elkopott, közben csinosítgatták is, így az Újpest otthonába sem lép be senki a fejét csóválva.

A 2014. április 21-én megnyitott Pancho Arénát többek között a FutballsTopTen sportportál is a világ legszebb létesítményének választotta


Hát még – az NB II-re kanyarodva – a szegedi Szent Gellért Fórumba, az angyalföldi Illovszky Rudolf Stadionba, a Haladás Sportkomplexumba, vagy éppen a DVTK Stadionba! A sort folytathatnánk a Budaörs, a III. Kerület, a Békéscsaba és még jó néhány másik egyesület takaros sporttelepével, ám a felsorolás helyett rögzítsük a tényt: ezen után senki sem mondhatja, hogy nem nagy élmény a másodosztályban játszani.

Mindamellett élünk a gyanúperrel, ha egy helyszínt jelölhetne meg, ahol karrierje utolsó csatáját szeretné megvívni, tízből kilenc, de inkább tíz futballista a Puskás Aréna mellett tenné le a garast. Hogy miért, arról hosszasan beszélhetnének az Európa-bajnokságot megjáró magyar válogatott tagjai (is), ám a terjedelmes beszámoló helyett álljon itt egy rövid, mégis sokatmondó, az egyik érintettől származó megjegyzés „Annál többet, amit a franciák elleni meccsen a telt házas Puskás Arénában kaptam, a futball nem adhatott volna nekem.”

Nos, ennyi.

KÜLHONI ÖRÖM
Nem csak határon innen, határon túl is (sz)épülnek a magyar és a magyar érdekeltségű klubok stadionjai. Dunaszerdahelyen 2015 és 2018 között zajlott az 1953-ban épített stadion történetének legnagyobb beruházása, amelynek végeredményeként átadták az UEFA-tól négy csillagot kapó, többfunkciós Mol Arénát, míg Topolyán, Eszéken és Sepsiszentgyörgyön is remek ütemben halad az építkezés, így a TSC, az NK Osijek és a Sepsi OSK is belátható időn belül birtokba veheti az amennyire tetszetős, annyira modern stadionját.(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. július 24-i lapszámában jelent meg.)

2023.02.07 23:02:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Megértem, hogy az üzleti világban nehéz központilag érdekeket érvényesíteni, mert nyilván minden klubvezetőnek megvan a saját elgondolása, hogyan, milyen szereplőkkel viheti sikerre csapatát, és mindezzel nem is lenne baj egyébként, ha kizárólag a saját forintjait pakolná az utánpótlás-nevelésbe.

2023.02.07 22:44:58

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lényegében azt mondják, csak nyugi, nincs esély, a földön kell járnunk.

2023.02.07 16:06:24

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A tartalékos kezdővel felálló Honvéd hiába játszott fölényben a hajrában, nem tudta bevenni az angyalföldiek kapuját.

2023.02.06 23:10:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.02.05 22:44:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem találni egyetlen magyar fiatalt, aki legalább ilyen szinten tudna futballozni?!