THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2022.08.05 23:25 Frissítve: 2022.08.06 21:15

Részsiker – Thury Gábor jegyzete

 

„Ez így is óriási siker, hogy nem esett ki az összes magyar az első körben, ahogy szoktak. Még két csapat maradt talpon, a Fradinak jó lesz az Európa-liga vagy a Konferencialiga, a Vidi meg megy a levesbe a Köln ellen.”

Egy kommentelő véleménye, lehet, hogy igaza lesz, lehet, hogy nem. Mindenesetre vegyük kiindulási alapnak.

 
Botka Endre: A főtábla a cél, úgyhogy muszáj nyerni
Michael Boris: Öt-nullás meccsben is lehet találni kivetnivalót
Stopira: A gólok miatt tűnt csak könnyű meccsnek

Mint minden, a siker is relatív fogalom, mert ahhoz képest, hogy 2013-ban augusztusra kikoptak a magyar együttesek a nemzetközi kupákból, ez igenis siker. Vagy inkább úgy fogalmaznék, a siker lehetősége. Mert benne van a pakliban, hogy két együttesünk, a Ferencváros és a Mol Fehérvár bejut a csoportkörbe. Egészen pontosan a Fradi a legrosszabb esetben az Európa-konferencialiga főtábláján játszik (már akkor is, ha a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójában az azeri Qarabag útját állja), a Vidinek pedig a Konferencialiga-selejtező harmadik fordulójában az első meccsen aratott 5-0-s győzelme a moldovai Petrocub felett vélhetően azt jelenti, hogy a csapat a playoffkörbe jut, amelyben a Köln vár rá.

Az FTC futballistája, Botka Endre lapunknak nyilatkozta, hogy a zöld-fehérek nem akarnak megállni az Ekl-nél, cél a BL-csoportkör. Erre minden esély megvan!

Noha a székesfehérváriak zöld-foki-szigeteki védője, Stopira szerint még nem dőlt el a továbbjutás, ne legyünk álszerények: ha Michael Boris együttese innen nem jut tovább, akkor... De nem is folytatom. Illetve igen: ifjabb Dárdai Pál esetében megbizonyosodhattunk arról, a kis gól is gól – már csak azért is, mert ahogyan egy szurkolói bölcsesség mondja, apró gólokkal kell megzavarni az ellenfelet. Jelzem, ha a magyar futball kapcsán szeretnék a szépre emlékezni, a Vidi 1984 őszén ugyancsak 5-0-ra győzte le az UEFA-kupában a belgrádi Partizant, s a Köln sem verhetetlen, az Újpest 1983-ban a KEK 2. fordulójában ejtette ki: a Megyeri úti meccsen a jobb sorsra érdemes Törőcsik András vezérletével nyert 3-1-re.

Vegyük részsikernek a két együttes eddigi szereplését, kár, hogy a Kisvárda ehhez nem tudja hozzátenni a magáét. A visszavágó sokkal nyíltabb lenne, ha a norvég Molde ellen a vendégek a lesgól után nem esnek össze, s kisebb hátrányt kellene ledolgozni, nem a 0-3-at.

Az idő eldönti, a Fradinak jó lesz-e az Európa-liga vagy a Konferencialiga, a Vidi meg megy-e a levesbe...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.11 23:28:54

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

ALAPVONAL.Törőcsik András a Kádár-rendszerben vált futballistává, s a rezsim, ha nem is hangoztatta, nyilvánvaló volt, az őszinte zsenik helyett a kiszámítható, középszerű igazodókat részesítette előnyben.

2022.08.08 21:31:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A tulajdon persze nagy erő, nincs az a külső futballszervezet, amelyik drasztikusan belenyúlhat a szerződtetések szövevényébe, így aztán nem tudható, mikor lesz változás a témában. Remény van rá, ugyanis van jó néhány olyan, évtizedeken át tornyosuló gát a magyar futballban, amelyet áttörtek a csapatok (vagy az idő), szinte észrevétlenül.

2022.08.07 18:32:53

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem megy a kispestieknek, a második mérkőzésükön is kikaptak, és ezúttal sem szereztek gólt.

2022.08.07 17:11:26

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egy gólt elvett az Újpesttől a VAR, aztán hiába játszottak sokáig emberelőnyben a lila-fehérek, simán kikaptak.

2022.08.07 15:03:24

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Meggyőző játék, 4–2-re nyert a hazai együttes, Supka Attila csapata egy félidőnyit emberhátrányban játszott.