NB I: gyenge védekezése miatt eshet ki a Honvéd

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2023.05.23. 13:57
null
A Honvéd sorsa már nincs a saját kezében (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 32. körét követő visszapillantónkban megszólal az élete második élvonalbeli meccsén kiválóan játszó Fehér Csanád, valamint a Puskás Akadémiát csereként sikerre vezető Komáromi György. Megmutatjuk, miért a védelmi hibák juttathatják a Honvédot a másodosztályba, de nem maradhat el a forduló válogatottja és a legszebb gól sem.

A FORDULÓ VESZTESE – A VÉDELMI HIBÁK A HONVÉD VESZTÉT JELENTHETIK

A piros-feketéknek minden a legrosszabb forgatókönyv szerint alakult a 32. fordulóban: a Mol Fehérvár szombaton legyőzte (3–0) a ZTE-t, és ellépett a kiesőhelyről, a Mezőkövesd pedig nyert (3–2) a Bozsik Arénában, így a Honvéd nem tudta visszaelőzni a székesfehérváriakat. Ráadásul a bajnokság utolsó fordulója sem kecsegtet sok jóval. A kispesti játékosok csak reménykedhetnek abban, hogy a Vidi nem nyer a már kiesett Vasas otthonában, miközben le kellene győzniük idegenben a dobogóért hajtó Puskás Akadémiát. Számolgatni többet nem érdemes, minden más esetben a Honvéd a hétvégén búcsúzni kényszerül az élvonaltól.

„Nem szeretnék semmit felróni a játékosaimnak, mert a legjobbjukat nyújtották. Nagyon nehéz, kiélezett párharc során szenvedtünk vereséget, gyakorlatilag ez is illik abba a mintázatba, hogy sajnos sokadik alkalommal hullajtunk pontokat olyan meccsen, amelyen irányítunk, helyzeteket dolgozunk ki, de hibázunk” – nyilatkozta a Mezőkövesdtől elszenvedett vereség utáni sajtótájékoztatón Dean Klafuric, a Honvéd vezetőedzője, ugyanakkor hangsúlyozta, csapata nem veszítette el hitét az utolsó forduló előtt.

Hogy a Honvédnál mi vezetett ehhez a nehéz helyzethez, összetett kérdés, a Mezőkövesd elleni mérkőzés alapján viszont a gyenge védelmet egyértelműen ki lehet emelni. A Honvéd mindhárom kapott gólját hatalmas hiba előzte meg, az elsőnél Eördögh András labdakezelési hibájából indult meg Vajda Sándor, a kontratámadás végén pedig Christian Gomis buktatta Sztefan Drazsicsot a tizenhatoson belül, a büntetőt a sértett belőtte. A másodiknál a labdakihozatalba csúszott hiba, de még Ivan Lovric elrontott passzát követően is tisztázhatott volna Herdi Prenga vagy Gomis, mégis Dino Besirovic lőtt gólt. A harmadiknál pedig az egész védelem csak nézte Drazsics kiváló indítását David Babunszkinak, aztán a támadás végén Besirovic győztes gólt jelentő lövését.

A védekezési hiányosságokat persze lehet magyarázni azzal, hogy a Honvéd mindent egy lapra feltéve rohamozott a győzelemért, és ez meg is állja a helyét, a problémát inkább a futballisták tudása jelenti. Christian Gomis például kifejezetten gyengén futballozott, a három kapott gólból kettőben is benne volt, ráadásul elég furcsán festett, hogy a mezőny legmagasabb játékosaként a szögletek, szabadrúgások nagy részénél hátul maradt ahelyett, hogy a kapu előterében helyezkedett volna, és az ő fejét keresték volna a labdával.

A védekező középpályás poszt, amit betölt, sokkal mozgékonyabb és gyorsabb játékost kívánna meg, ráadásul a testfelépítéséből adódó előnyöket sem tudta érvényesíteni a párharcoknál. Lapunktól kapott hármas osztályzata egybecseng az Instat adatelemző rendszer elemzésével, amely szerint ő volt a Honvéd leggyengébb futballistája, aki a teljes mérkőzést végigjátszotta. Passz­pontossága hiába volt jó (83 százalék), a párharcait csak 45 százalékban nyerte meg – összehasonlításképpen a Mezőkövesdnél a hasonló poszton játszó Marko Brtan 58 százalékban.

Dicsérni lehet ugyanakkor a Honvéd fiatal játékosait, különösen Kerezsi Zalánt és Kocsis Dominikot. Mindketten átérezték a mérkőzés jelentőségét, gólt szereztek, jól futballoztak, bármi is lesz a csapat jövője, rájuk bátran lehet építeni. Nagy Zsolt

SZTEFAN DRAZSICS, A MEZŐKÖVESDIEK MEGMENTŐJE

Lapunk a Bp. Honvéd–Mezőkövesd mérkőzés legjobbjának Dino Besirovicot választotta, aki két ragyogó lövéssel megnyerte csapatának a mérkőzést, ám legalább annyi érdeme volt a győzelemben és a bennmaradás kivívásában Sztefan Drazsicsnak. A szerb csatár előbb kiharcolt egy büntetőt, amiből gólt szerzett, aztán gólpasszt adott, a győztes gól előtt pedig észrevette, hogy David Babunszki megindult a bal oldalon, a félpályától remek ütemben indította a középpályást, aki lövőhelyzetbe hozta Besirovicot. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a 30. fordulóban a Paks 6–1-es legyőzéséből három góllal és egy gólpasszal vette ki a részét, nyugodtan nevezhetjük a Mezőkövesd megmentőjének, véletlenül sem kisebbítve persze ezzel csapattársai, valamint Kuttor Attila vezetőedző érdemeit.
Christian Gomis sem állt a helyzet magaslatán, két kapott gólban is benne volt a kövesdiek ellen (Fotó: Mezőkövesd Zsóry)
Christian Gomis sem állt a helyzet magaslatán, két kapott gólban is benne volt a kövesdiek ellen (Fotó: Mezőkövesd Zsóry)

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE – A FRADI LEGYŐZÉSE UTÁN AZ EZÜSTÉRMET IS ELCSÍPHETI A DVSC

Több mint tíz év után nyert a Ferencváros otthonában bajnoki mérkőzésen a Debrecen. A hajdúságiak Dorian Babunszki duplájával és Bódi Ádám góljával győztek 3–1-re, és ezzel hosszú negatív szériának vetettek véget. A Loki ezt megelőzően 2012 márciusában diadalmaskodott az FTC vendégeként (akkor 2–1-re nyert). Hogy ez mennyire régen volt, arról csak annyit: Lisztes Krisztián édesapja, idősebb Lisztes Krisztián is pályára lépett azon a találkozón, amelyet még az Albert Flórián Stadionban rendeztek.

Mellesleg a Ferencváros ebben az idényben csak egyszer kapott három gólt az NB I-ben, még a Paks elleni idegenbeli 3–2-es vereség alkalmával. Hazai pályán pedig csak a Puskás Akadémia ellen szenvedett vereséget (1–2). A Debrecennek tehát jár a dicséret, arról nem is beszélve, hogy Szrdjan Blagojevics csapata fellépett a dobogó harmadik fokára, és akár még az ezüstérmet is megszerezheti. A nemzetközi kupaindulás azonban elérhető közelségbe került. Ami biztos, hogy a debreceniek nem végezhetnek a harmadiknál rosszabb helyen, ha az utolsó fordulóban, szombat este nyolc órakor legyőzik az Újpestet. Ez nagy szó azok után, hogy a csapat a kilencedik helyen állt, amikor Szrdjan Blagojevics leült a kispadra. Arról nem is beszélve, hogy a csapat a 2020–2021-es kiírásban a másodosztályban szerepelt, és legutóbb a 2018–2019-es évadban végzett a dobogón. S. Á.

KISPEST: VÁLTOZÁS A VEZETŐSÉGBEN
„Távozik a Budapest Honvéd FC együttesétől Chris Docherty sportigazgató és Ivan Kepcija szakmai tanácsadó. A skót és a horvát sportvezető a 2021–2022-es idényt követően érkezett Kispestre, s egy esztendőn keresztül dolgoztak klubunknál” – adta hírül a kispesti honlap. A döntés hátteréről bővebb információt nem közölt a klub, ám minden bizonnyal a csapat várakozáson aluli szereplése indokolta. Amíg az előző idényben 38 pontot szerezve sikerült kivívni a bennmaradást, most legjobb esetben is 36 ponttal zárhat a csapat, és az sem biztos, hogy elég lesz az élvonalbeli tagság megőrzéséhez.

A FORDULÓ CSERÉJE – NEM TUDTAK MIT KEZDENI A PAKSIAK KOMÁROMI GYÖRGY GYORSASÁGÁVAL

Sokakat meglepett Hornyák Zsolt azzal, hogy a jó formában lévő Komáromi Györgyöt és Marius Corbut is csak a cserék közé nevezte a Paksi FC elleni rangadón, ám a mérkőzés alakulása a Puskás Akadémia vezetőedzőjét igazolta. Az előző fordulóban a Mol Fehérvár ellen győztes gólt fejelő Komáromi György gól nélküli állásnál, az 57. percben lépett pályára, gyorsaságával nem tudtak mit kezdeni a paksi védők, jól futballozva gólpasszt adott, s jár a dicséret a 68. percben becserélt Marius Corbunak is, aki a hosszabbításban gólra váltotta csapattársa bal oldali beadását.

„Nem gondoltam rá, hogy Pakson nem kezdek, viszont jólesett, amikor a mester, Hornyák Zsolt Marius Corbuval együtt magához hívott, és elmondta, taktikai okok miatt döntött így, a második félidőben nagy szükség lesz majd a gyorsaságunkra – mondta lapunknak Komáromi György. – Jól sült el a taktika, a pályán töltött idő minden percét élveztem, már csak azért is, mert volt terület a futásra, ki tudtam használni a gyorsaságomat. A győzelmünknek köszönhetően felléptünk a harmadik helyre, és mert a rivális Debrecen másnap a Ferencváros otthonában játszott, megfordult a fejemben, az utolsó fordulóban a saját kezünkben lesz a sorsunk, de azzal is tisztában voltam, nem szabad bízni senkiben sem. Természetesen örültem, amikor szombaton a Fradi vezetést szerzett, nem számítottam rá, hogy a Debrecen fordít és megnyeri a meccset – sajnálom, hogy így alakult. Ezen nem tudunk változtatni, azzal kell foglalkoznunk, hogy az idény utolsó bajnokiján legyőzzük a Honvédot. Minden bizonnyal sokan lesznek a mérkőzésen, jól fel akarunk készülni az ellenfelünkből, három ponttal akarjuk zárni az idényt.” Z. A.

A kiváló formában játszó Komáromi György (fehérben) a Paks ellen is főszereplő volt (Fotó: Árvai Károly)
A kiváló formában játszó Komáromi György (fehérben) a Paks ellen is főszereplő volt (Fotó: Árvai Károly)

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – FEHÉR CSANÁD 931 NAPOT VÁRT MÁSODIK NB I-ES MECCSÉRE

Ég és föld volt a különbség Fehér Csanád első és második NB I-es mérkőzése között. Az Újpest 20 éves belső védője 2020. november 1-jén mutatkozott be az OTP Bank Ligában a lilák MTK Budapest elleni, nagy sajtóvisszhangot kiváltó mérkőzésén, amely a kék-fehérek négygólos sikerével zárult. Azt talán az utóbbi években a tartalékcsapatban szerepeltetett bekk sem gondolta volna, hogy 931 napot kell várnia a következő élvonalbeli bevetéséig, mindenesetre így alakult, s örül, hogy immár győztes meccsen is játszott újpesti színekben.

„A Kecskemét elleni minden tekintetben más meccs volt, mint az MTK elleni, hiszen akkor zárt kapuk mögött kikaptunk, most pedig nagyszerű hangulatban léphettem pályára győztes csapat tagjaként – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Fehér Csanád. – Kedd óta tudtam, hogy a kezdő tizenegy tagja leszek, egészséges drukk volt bennem a héten, de nem izgultam. Az idősebb játékosok és a stábtagok egyaránt biztattak, mondták, nem kell semmi egyebet tennem, csak azt, amit edzéseken szoktam, és akkor minden rendben lesz. Nem okozott nehézséget, hogy nem egy klasszikus védő volt a társam a hátsó sor tengelyében, hanem a középpályás Vincent Onovo futballozott az oldalamon, mivel rendkívül intelligens játékos, jól megoldotta a rábízott feladatokat. Kicsit fura volt a régi ismerősök ellen játszani pályafutásom második élvonalbeli mérkőzésén, hiszen korábban a Kecskemétben futballoztam, az NB III-ban együtt játszottam Vágó Leventével, Szalai Gáborral és Grünvald Attilával, de nem foglalkoztam ezzel. Arra összpontosítottam, hogy hiba nélkül oldjam meg a rám bízott feladatokat. Sohasem játszottam még ötezer néző előtt, de amint elkezdődött a meccs, kizártam a körülményeket.”

Nemcsak ő, hanem csapata is meggyőző teljesítményt nyújtott, az Újpest ugyanis 3–0-ra legyőzte a második helyezett Kecskemétet.

„Minket dicsér, hogy kapott gól nélkül végeztünk a dobogós ellenféllel szemben, stabil volt a teljesítményünk elöl és hátul is. Szervezetten futballoztunk, taktikailag fegyelmezetten, az instrukciókat betartva játszottunk, a terv szerinti beadásokra pedig jó ütemben érkeztünk – ez vezetett a nagyobb különbségű győzelmünkhöz. Remélem, a teljesítményem alapján rászolgálok a további bizalomra, bizonyíthatom még Nebojsa Vignjevics vezetőedzőnek, hogy hasznára vagyok a csapatnak. Távlati céljaim egyelőre nincsenek Újpesten, a következő bajnokiig nézek csupán előre, amelyen remélem, lehetőséghez jutok és ugyanilyen jó játékkal elhozzuk a három pontot Debrecenből.” B. L.

Fehér Csanád (lilában) nem engedte kibontakozni a kecskeméti játékosokat (Fotó: Török Attila)
Fehér Csanád (lilában) nem engedte kibontakozni a kecskeméti játékosokat (Fotó: Török Attila)

A FORDULÓ GÓLJA – PÁSZKA LÓRÁND TEKERÉSE A DVSC ELLEN

Az FTC–DVSC bajnoki 42. percében Marquinhos és Pászka Lóránd összjátéka végén a Fradi magyar védője a jobbösszekötő helyéről, 13 méterről parádés mozdulattal lőtt a kapu jobb felső sarkába.


NB I, 2022–2023, 32. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 19., péntek
Paks–Puskás Akadémia 0–2
Paks,Fehérvári úti StadionBogár Gergő
2612
Kisvárda–Vasas 2–1Kisvárda,Várkerti StadionAndó-Szabó Sándor2380
Május 20., szombat
Mol Fehérvár–ZTE 3–0
Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóPintér Csaba
6237
Ferencváros–DVSC 1–3Budapest,Groupama Aréna
Erdős József15 879
Május 21., vasárnap
Budapest Honvéd–Mezőkövesd 2–3Budapest,Bozsik ArénaBerke Balázs7300
Újpest–Kecskemét 3–0Budapest,Szusza Ferenc Stadion
Farkas Ádám4292

LABDARÚGÓ NB I
33. FORDULÓ
Május 26., péntek
18.15:
Kecskemét–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
20.30:
ZTE–Paks (Tv: M4 Sport)
Május 27., szombat
20.00:
DVSC–Újpest (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)
20.00:
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)
20.00:
Vasas–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)
Május 28., vasárnap
17.30:
Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 32 19 6 7 62–32 +30 63
2. Kecskeméti TE 32 14 12 6 47–32 +15 54
3. Debreceni VSC 32 14 9 9 50–39 +11 51
4. Puskás Akadémia 32 13 11 8 46–41 +5 50
5. Paksi FC 32 14 6 12 56–56 0 48
6. Kisvárda 32 10 13 9 43–48 –5 43
7. Újpest FC 32 11 8 13 42–53 –11 41
8. Mezőkövesd 32 10 9 13 39–43 –4 39
9. Zalaegerszegi TE 32 10 8 14 36–42 –6 38
10. Mol Fehérvár 32 8 10 14 38–43 –5 34
11. Budapest Honvéd 32 8 9 15 33–49 –16 33
12. Vasas FC 32 4 13 15 29–43 –14 25
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik