NB I: a Honvéd csaknem 20 év után, az MTK öt esztendőn belül harmadszor eshet ki

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.05.13. 14:34
null
A Honvéd sem érezheti még magát biztonságban (Fotó: Meder István)
Az első és az utolsó helyezett már ismert, de az ezüstéremért és a második kieső hely elkerüléséért két-két csapat még harcot vív a labdarúgó NB I-ben. A záró 33. forduló pénteken az Újpest mezőkövesdi vendégjátékával indul, szombaton a már kiesett Gyirmót fogadja a bajnok és kupagyőztes FTC-t, majd a negyedik helyen végző és az Európa-konferencialigában induló Fehérvár látja vendégül a Paksot. Az izgalmak vasárnapra maradnak, délután négy órától ugyanis egy időben játsszák azt a három mérkőzést, amelynek kimenetele eldönti, hogy a Kisvárda vagy a Puskás Akadémia lesz-e a második, és hogy a Gyirmót mellett az MTK vagy a Bp. Honvéd búcsúzik-e az első osztálytól.

Miután a Mol Magyar Kupa szerdai döntőjében a Ferencváros 3–0-ra megverte a Paksi FC-t, eldőlt, hogy a Kisvárda és a Puskás Akadémia mellett a bajnokságban negyedik helyen végző Mol Fehérvár is indulhat az Európa-konferencialigában. A záró, 33. forduló két fontos kérdésről hivatott még dönteni, az érintett csapatok találkozóit egy időben, vasárnap 16 órától rendezik.

Melyik csapat végez a második helyen?

Erre még a Kisvárdának és a Puskás Akadémiának van esélye.

Második a Kisvárda, ha…
− nyer a Zalaegerszeg ellen
− döntetlent játszik a ZTE-vel, és a Puskás Akadémia legfeljebb négygólos különbséggel veri meg a Honvédot
− döntetlent játszik a ZTE-vel, a Puskás Akadémia ötgólos különbséggel veri meg a Honvédot, és több a rúgott góljainak száma, mint a Puskás Akadémiáé

Második a Puskás Akadémia, ha...
− nyer a Honvéd ellen, és a Kisvárda kikap a Zalaegerszegtől
− legalább hat góllal nyer a Honvéd ellen, és a Kisvárda döntetlent játszik a ZTE-vel
− öt góllal nyer a Honvéd ellen, a Kisvárda döntetlent játszik a ZTE-vel, és több a rúgott góljainak száma, mint a Kisvárdáé

Melyik csapat búcsúzik a Gyirmót után?

Az utolsó fordulóban a már biztos kieső Gyirmót mellett a Budapest Honvéd vagy az MTK Budapest búcsúzik az élvonaltól.

Kiesik az MTK, ha...
− vereséget szenved vagy döntetlent játszik a DVSC elleni bajnokin
− legyőzi a DVSC-t, és a Honvéd legalább egy pontot szerez a Puskás Akadémia ellen

Kiesik a Honvéd, ha...

− vereséget szenved a Puskás Akadémiától, és az MTK legyőzi a Debrecent

A versenykiírás szerint egyenlő pontszám esetén ugyanis előbb a több győzelem, a jobb gólkülönbség, a több rúgott gól, majd az egymás elleni eredmények rangsorolnak. Ha minden egyezik, a sportszerűségi versenyben elért jobb helyezés dönt.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 33. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–ÚJPEST FC

♦ Ez lesz a 20. meccsük az élvonalban, az örökmérleg erősen az újpestiek felé billen: 3 kövesdi győzelem és 6 döntetlen mellett 10-szer nyertek a lila-fehérek. A borsodiak az első hat találkozójukon nem tudtak győzni, azóta is jobban ment nekik a IV. kerületiek ellen idegenben, mint hazai pályán.

♦ A legutóbbi négy mérkőzésükön mindig legalább három gól született.

♦ Mezőkövesden kilencszer találkoztak bajnokin, és az első hazai diadal csak a nyolcadik próbálkozásra, tavaly januárban jött össze, Cseri Tamás hajrában értékesített tizenegyesével (3–2). A matyóföldi városban az első öt alkalommal az Újpest nyert, 3 összecsapásuk pedig döntetlennel ért véget. A lila-fehérek majdnem három éve nem tudtak győzni a borsodi együttes otthonában. Az előző három alkalommal rendre két gólt szereztek Kövesden, viszont legalább ennyit kaptak is.

♦ A Mezőkövesd hasonló, de azért nehezebb helyzetben van, mint a tavalyi évzárón, az MTK ellen. Pontszámban még éppen beérheti az újpestieket, megelőzni azonban csak abban az esetben tudja, ha nagy különbséggel, legalább hét góllal nyer ellene. Tavaly a kék-fehérek ellen majdnem összejött a helycseréhez szükséges ötgólos diadal…

♦ A két együttes közül a Mezőkövesd három, az Újpest négy forduló óta nem tudott nyerni és közös bennük, hogy ezalatt mindketten csak két pontot gyűjtöttek.

♦ A borsodi gárda otthon kevesebb pontot (18) zsebelt be, mint látogatóként (20). Ezek után nem meglepő, hogy a hazai táblázaton 4–6–5-ös mérlegével csak a kiesésre álló két csapatot előzi meg. Az előző kilenc mezőkövesdi találkozójából pedig csak egyet tudott megnyerni – a Gyirmót ellenit.

♦ Az Újpest a legutóbbi két idegenbeli fellépését egyaránt 2–1-re veszítette el az FTC és a Kisvárda otthonában, így a vendégtabellán visszaesett az utolsó előtti pozícióba és egyedül a Honvéd van mögötte, az is csak a rosszabb gólkülönbségével.

SZOMBAT

GYIRMÓT FC GYŐR–FERENCVÁROS

♦ Ötször mérkőztek meg az NB I-ben, a 2016–2017-es idényben mind a háromszor a Ferencváros győzött, s a most zajló bajnokságban ősszel is a zöld-fehéreké lett a három pont, ám februárban Csertői Aurél együttese meglepetésre 1–1-gyel tért haza az Üllői útról.

♦ Gyirmóton bajnokin háromszor találkoztak, először Böde Dániel találatával 1–0-ra, majd Gera Zoltán triplájával 3–2-re, legutóbb Myrto Uzuni és Tokmac Nguen góljával 2–0-ra nyert az FTC.

♦ A Fradi bajnok és kupagyőztes, a Gyirmót kiesett, így tulajdonképpen már csak a presztízsért játszanak.

♦ Ellentétes utat járnak be a csapatok, hiszen a Ferencvárosnak 12 meccsen át tartó veretlensége szakadt meg legutóbb az MTK ellen, míg a kisalföldiek 11 fordulót követően tudtak újra nyerni a ZTE otthonában.

♦ A Paks elleni szerdai kupadöntőt is beleértve legkevesebb három gól esett az FTC legutóbbi kilenc tétmérkőzésén.

♦ A Gyirmót a hazai teljesítménye alapján is utolsó, csupán a Paksot és az Újpestet tudta lenyomni, 8-szor ikszelt, 6-szor kikapott.

♦ Csertői Aurél együttese a legutóbbi három bajnokiján ikszelt az Alcufer Stadionban.

♦ Az FTC vendégként kiemelkedően a legjobb mutatóval rendelkezik: 11 diadal, 2 iksz, 2 kudarc. Előző két házon kívüli fellépését egyaránt 2–1-re nyerte meg előbb a Honvéd, majd a Paks otthonában. Előtte a Puskás Akadémia stadionjában 2–2 játszott, így vendégként mostanáig ez volt az utolsó pontvesztése.

MOL FEHÉRVÁR FC–PAKSI FC

♦ Eddig 38 első osztályú mérkőzést játszott a két csapat. A Vidi 20-szor győzött, 10 meccs végződött eldöntetlenül, a Paks csupán 8-szor nyert. A legutóbbi hét egymás elkeni bajnokijukból a fehérváriak csak egyet tudtak megnyerni, tavaly októberben a bosnyák Kenan Kodro 84. percben esett találata döntött (2–1).

♦ A Vidi az előző három meccsükön két gólt ért el, mégis háromféle kimenetelű végeredmény született, a szemszögéből sorrendben 2–2, 2–1 és 2–3.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 17-szer találkoztak, a mostanáig egyetlen paksi siker csak a 14. meccsükön, 2019 decemberében jött össze, Szabó János és Könyves Norbert góljával (0–2), amikor még Osztermájer Gábor volt a vezetőedző. Ezt leszámítva a Vidi 12-szer nyert, 4 találkozón pedig ikszeltek.

♦ Nyolc forduló óta nem kapott ki a már biztos negyedikként végző és ezzel az Európa-konferencialigában induló Mol Fehérvár (5 diadal, 3 iksz). A Puskás Akadémia 9-es szériája mögött ez a második leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben.

♦ Az előző három bajnokijukon csupán egy pontot szereztek a tolnaiak: Gyirmóton végeztek 3–3-ra. Vezetőedzőjük, Bognár György bevallása szerint a legutóbbi két találkozójukat beáldozták a kupadöntő érdekében, amit végül nem sikerült megnyerniük a Ferencváros ellen.

♦ A Vidi hazai pályán az NB I harmadik legjobb mérlegével rendelkezik (9 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség), a Mol Aréna Sóstóban rendezett legutóbbi három találkozóján csak egyszer, a Puskás Akadémia ellen nem tudott nyerni (2–2).

♦ A Paks idegenben kimagaslóan a legtöbb gólt szerezte, 15 meccsen 36-ot (2.4-es átlag), és ez tízzel több, mint amennyit az őt követő FTC (26). Ezzel szemben az MTK-val együtt a második legtöbbet szedte be, 29-et és csak a ZTE kapott többet, 30-at. A vendégtabellán 5–4–6-os mérleggel az ötödik a mezőnyben.

♦ A fehérvári klub kimutatása szerint a legutóbbi nyolc fordulóban hat gólt szerzett Nikolics Nemanja a párharc gólkirálya, és amikor ő betalált a Paksnak – erre eddig hétszer volt példa – , a Vidi még sosem jött le vesztesen a pályáról.

♦ A Paks legutóbb a Kisvárda ellen nem tudott eredményes lenni – ez még csak a harmadik ilyen mérkőzése volt az idényben –, így továbbra is három gólra van attól, hogy beállítsa a 12 csapatos 33 fordulós bajnokságban tavaly 76 góllal felállított idényrekordját.

♦ A góllövőlistát 31 találattal vezeti a paksi Ádám Martin, aki ha a záró bajnokin is betalál, az örökranglistán beéri az újpesti Dunai II Antal 1968-as 32 gólos teljesítményét. Ha pedig Ádám kétszer lesz eredményes, akkor olyan híres támadókkal kerül egy társaságba, mint Zsengellér Gyula és Kocsis Sándor. Előbbi 1943–1944-ben az Újpest, utóbbi 1954-ben a Bp. Honvéd színeiben ért el egy idényen belül 33 gólt. A különbség annyi közöttük, hogy Kocsis 26, Zsengellér 30, Ádám pedig 33 fordulós bajnokságban hozta, illetve hozza ezt a teljesítményt.

VASÁRNAP

PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD

♦ Ez lesz a 22. NB I-es összecsapásuk, az örökmérleg a Honvéd fölényét mutatja: a kispesti sikerek száma 9, a döntetleneké és a felcsúti diadaloké 6–6.

♦ A közelmúltban azonban a Puskás Akadémia a sikeresebb, hiszen 2019 novembere óta hétből csak egy meccset tudott megnyerni a fővárosi alakulat: tavaly februárban Gazdag Dániel duplájával nyert 2–1-re-a Pancho Arénában – akkor még Pisont Istvánnal a kispadon. Ebben a két és fél évben négy alkalommal a Puskás Akadémia győzött, kétszer pedig döntetlen lett a csata vége.

♦ A PAFC pályaválasztása mellett kiegyenlített a mérleg, 3 iksz mellett mindkét csapat 5–5 győzelmet ért el, a gólkülönbség 20–15 a kispestiek javára. Legutóbb Felcsúton úgy nyert 3–1-re a Puskás Akadémia, hogy Nono góljával hamar a fővárosi csapat jutott előnyhöz, négy percre rá azonban Nagy Dominik kiállítása miatt emberhátrányba került. A hazaiaktól Jakub Plsek duplázott, majd az akkor még honvédos, a télen azonban éppen az ellenfélhez szerződő Mohamed Mezgrani öngólt vétett.

♦ A párharc rekordgyőzelme még 2014 márciusára datálódik, amikor Marco Rossi együttese Székesfehérváron 4–0-ra lépte le a Puskás Akadémiát.

♦ A Puskás Akadémia már kilenc forduló óta nem talált legyőzőre (2 győzelem, 7 döntetlen), ilyen hosszú sorozattal jelenleg egyetlen másik csapat sem büszkélkedhet az élvonalban.

♦ A Honvéd viszont hét forduló óta képtelen győzni (4 döntetlen, 3 vereség), ez a leghosszabb aktív nyeretlenségi széria az NB I-ben. Nebojsa Vignjevics együttese legutóbb március 20-án Újpesten gyűjtötte be mind a három pontot (2–0).

♦ A PAFC pontjainak éppen a felét zsebelte be Felcsúton (8 győzelem, 3 iksz, 4 vereség), de ezzel nem fér fel a hazai tabella dobogójára. Legutóbb február 20-án a Debrecen távozott győztesen a Pancho Arénából.

♦ A Honvéd vendégként 4–3–9-es mérlegével – az MTK Üllői úti diadalának következtében – most már utolsó, ugyanúgy 15 pontos mint az Újpest, csak eggyel rosszabb a gólkülönbsége. Látogatóként a legutóbbi három meccsén csak Gyirmóton szerzett pontot (1–1).

♦ A kispestiek elég fegyelmezetlenek ebben a bajnokságban, a francia-marokkói Zinédine Machach előző fordulóbeli kiállításával együtt már összesen nyolc piros lapot szedtek össze, ami a legtöbb a mezőnyben. A sárga kártyákban viszont lényegesen jobban állnak, hiszen csak a paksiak kaptak tőlük eggyel kevesebbet, 70-et.

♦ A Honvéd 1916 óta szerepel az első osztályban és csak egyszer, 19 évvel ezelőtt esett ki. 2003 tavaszán 29 ponttal a 11., vagyis utolsó előtti helyen végzett úgy, hogy abban az idényben összesen öt edző – Fitos József, Ioan Patrascu, Szurgent Lajos, Őze Tibor és Duró József – irányította a csapatot. Tavaly a még éppen benn maradó 10. pozíciót csípte meg.

MTK BUDAPEST–DEBRECENI VSC

♦ A bennmaradásért harcoló fővárosi csapatnak és az újoncnak ez lesz a 92. NB I-es meccse. Az eddigiekből az MTK 41-et nyert meg, 19 iksz és 31 debreceni siker mellett. A gólkülönbség elég kerek, 160–120 a kék-fehérek javára.

♦ A Loki a bajnokikon igen jó sorozatban van a Hungária körúti együttes ellen, hiszen legutóbb több mint hat éve, 2016 márciusában szenvedett vereséget tőle. Azt a találkozót még a régi Illovszky-stadionban játszották, és az MTK a montenegrói Darko Nikacs góljával nyert 1–0-ra Azóta ötször ikszeltek, háromszor pedig a DVSC győzött.

♦ Az előző idényben a Magyar Kupában találkoztak, az egymeccses debreceni párharcot 2–1-re az MTK nyerte meg másodosztályú ellenfelével szemben.

♦ A legfelső osztályban a kék-fehérek mostanáig 43-szor voltak pályaválasztók, ebből 25-ször hazai győzelem született, 7 alkalommal ikszeltek, 11-szer pedig a Debrecen diadalmaskodott.

♦ Amióta megbízottként Horváth Dávid a vezetőedző, az MTK még nem szenvedett vereséget, sőt mindkét idegenbeli találkozóját úgy nyerte meg, hogy háromszor talált be az ellenfelek kapujába – előtte támadásban maximum két gólig jutott ebben a bajnokságban. Horváthtal az egyetlen otthoni mérkőzésén gól nélküli döntetlent ért el a PAFC-cal szemben.

♦ Az előző négy fordulóban csupán egyszer tudott győzni a Loki, a számára talán legfontosabb találkozón, Mezőkövesden gyűjtötte be a három pontot (1–0), és ezzel gyakorlatilag biztossá tette élvonalbeli tagságát.

♦ Az MTK a legutóbbi hét hazai bajnokijából ötön gólképtelennek bizonyult, csak a Honvédnak és a Fehérvárnak talált be. Igaz, az előbbi győzelmet, az utóbbi döntetlent ért neki.

♦ A Debrecent vendégként 2022-ben a szélsőségek jellemzik: négyszer nyert, háromszor alulmaradt, döntetlenre pedig legutóbb még tavaly decemberben Gyirmóton végzett.

♦ Ritkán esnek gólok a kék-fehérek Hungária körúti találkozóin: az előző hét mérkőzésükből csak egy olyan volt, amikor kettőnél több találat esett. Erre azonban nem szívesen emlékeznek vissza Futács Márkóék, hiszen 4–0-ra kikaptak a Mezőkövesdtől.

♦ Nyugodtan kijelenthető, hogy a 12 csapatos, 33 fordulós bajnoki rendszert nem az MTK-nak találták ki, hiszen 2017 és 2019 után ez lehet a harmadik alkalom, hogy kizuhan az első osztályból. Korábban háromszor búcsúzott, 1981-ben, 1994-ben és 2011-ben.

KISVÁRDA–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Csupán nyolc meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg máris jelentős kisvárdai fölényt jelez: 3-szor győztek a piros-fehérek, 1 alkalommal a zalaiak, a döntetlenek száma 4.

♦ A Zete az előző három tétmeccsén képtelen volt gólt szerezni a rétközi együttes ellen.

♦ A Várda pályaválasztóként az első két találkozóját nem tudta megnyerni a ZTE ellen (3–3, majd 1–0-s vereség). A harmadik próbálkozásra már sikerült, azt a mérkőzést azonban tavaly februárban az újpesti Szusza-stadionban rendezték meg, mert a szabolcsiak pályája alkalmatlan volt a játékra. Horváth Zoltán emlékezetes, félfordulatos gólja a hosszabbításban alakította ki a 2–1-es végeredményt.

♦ A kettejük közti egyetlen egygólosnál nagyobb különbségű meccs valóságos kiütést hozott, hiszen tavaly októberben 5–0-ra nyert a kelet-magyarországi együttes. A cseh Jaroslav Navrátil duplázott, majd a montenegrói Driton Camaj klasszikus mesterhármast ért el. Holtversenyben ez a Kisvárda NB I-es időszakának legnagyobb diadala.

♦ Tavaly márciusban a Magyar Kupában is megmérkőztek, akkor úgy győzött 6–1-re a házigazda alföldi gárda, hogy a zalaiak – a bajnokságra fókuszálva – az NB III-as csapatukkal álltak ki.

♦ Ha a Várda nyer, élvonalbeli története 50. győzelmét ünnepelheti, arra pedig korábban még sohasem volt példa, hogy dobogón végezzen az NB I-ben. Első Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapatként tölthet egyvégtében öt idényt a legfelső osztályban, ráadásul ősszel indulhat az Európa-konferencialigában.

♦ A Zalaegerszeg az NB I legrosszabb formában lévő csapata, hiszen a legutóbbi öt bajnokiját kivétel nélkül elvesztette, közben 7 gólt szerzett és 16-ot kapott. Ilyen rossz szériája 2003 júliusa és szeptembere között volt még.

♦ Révész Attila és Erős Gábor együttese otthoni teljesítménye alapján a legjobb a mezőnyben (10 diadal, 3 iksz, 2 vereség). Tizenöt hazai mérkőzésen ugyanúgy 33 pontot gyűjtött, mint az FTC tizenhét Üllői úti találkozóján, ráadásul a bajnoknál is jobb az otthoni gólkülönbsége.

♦ A ZTE egyre rosszabb eredményeket ér el idegenben, február közepén Gyirmóton még győzni tudott, az előző négy házon kívüli fellépésén viszont már nyeretlen, a legutóbbi kettőt pedig el is bukta. Ráadásul látogatóként kereken 30 gólt kapott, ez még a Paksénál (29) és az MTK-énál (29) is rosszabb mutató.

A 33. FORDULÓ MŰSORA:

Május 13., péntek
20.15:
Mezőkövesd–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Május 14., szombat
14.45:
Gyirmót FC Győr–Ferencváros (Tv: M4 Sport+)
18.30: Mol Fehérvár FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Május 15., vasárnap
16.00:
MTK Budapest–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)
16.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)
16.00: Kisvárda–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport – körkapcsolás)

NB I, 2021–2022, 33. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
Május 13., péntek
20.15: Mezőkövesd Zsóry FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd,Városi StadionKáprály Mihály
Május 14., szombat
14.45: Gyirmót FC Győr–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport+)
Győr, Gyirmót, Alcufer Stadion?
18.30: Mol Fehérvár FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó?
Május 15., vasárnap
16.00: Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna?
16.00: Kisvárda Master Good–ZTE FC (Tv: M4 Sport)
Kisvárda,Várkerti Stadion?
16.00: MTK Budapest–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion?
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 32 21 5 6 58–30 +28 68
2. Kisvárda 32 15 11 6 48–33 +15 56
3. Puskás Akadémia 32 14 12 6 42–32 +10 54
4. Mol Fehérvár 32 13 8 11 46–41 +5 47
5. Paksi FC 32 12 6 14 73–61 +12 42
6. Újpest FC 32 11 8 13 47–46 +1 41
7. Debreceni VSC 32 10 9 13 45–49 –4 39
8. Zalaegerszegi TE 32 10 9 13 43–56 –13 39
9. Mezőkövesd 32 10 8 14 35–46 –11 38
10. Budapest Honvéd 32 9 8 15 46–50 –4 35
11. MTK Budapest 32 8 9 15 25–50 –25 33
12. Gyirmót FC Győr327111433–47–1432
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik