THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.10.23 23:21 Frissítve: 2020.10.24 09:51

A mi kutyánk kölykei – Thury Gábor jegyzete

Nagy meccseket játszanak szombaton: délután Barcelona–Real Madrid bemelegítésnek, majd az esti programban Ferencváros–Újpest. El Clásico és a mi derbink. Külön érdekességet ad a helyzetnek, hogy a Fradi a Groupama Arénába éppen a Camp Nouból érkezik, ahová a legutóbbi bajnokiján és Bajnokok Ligája-meccsén vereséget szenvedő Real Madrid látogat. Noha a globalizációnak, továbbá a két klub magyar vonatkozásainak és nem utolsósorban a spanyol bajnokság színvonalának köszönhetően az el Clásicót Magyarországon is megkülönböztetett figyelem övezi, engem kevésbé érdekel, hogy az FTC felett a BL-ben 5–1-es győzelmet arató katalánok az egyre több fiatalt a csapatba építő Ronald Koeman irányításával mire mennek az idősödő sztárjaikban, Luka Modricban és Karim Benzemában bízó madridiakkal. Pikírten azt is írhatnám, mindenkinek megvan a maga nyűgje, ez alól a kontinens elitjébe tartozó két mamutklub sem kivétel.

 
Majd' két és fél éve nem szerzett gólt Messi a Real ellen
Egyben biztos vagyok: lehet, hogy a zárt kapus Barca–Real világszínvonalú játékot hoz, ám a Fradi–Újpesten lesz jobb a hangulat. Mondjuk ki, a koronavírus-járvány következtében kialakult „steril” körítés egyik sportágnak sem kedvez, a futballnak különösen nem. Az Üllői úton viszont telt ház várja a csapatokat, a labdarúgás ismét a közösségi tér részévé válik. Azt is mondhatnám, felidéződik az egykori Fradi–Újpest mérkőzések hangulata – más kérdés, hogy Varga Zoltán, Albert Flórián, Nyilasi Tibor, Zsengellér Gyula, Göröcs János vagy Fazekas László nélkül.

Ha a pályaválasztó szemszögéből nézzük, az első élvonalbeli futballderbit 1905. február 19-én játszották (a hazaiak 2:0-ra győztek), legutóbb az idén június 20-án szintén az FTC nyert (1–0). A tavaly májusi derbi előtt Vincze Ottó dicsérte a törekvést, hogy a zöld-fehérek már a télen a nyári kupaselejtezőre gondolva erősítették meg csapatukat, ám hozzátette, csak a nemzetközi porondon derül ki, mit is érnek az érkezők. Nos, tavaly Európa-liga-, az idén BL-csoportkörbe jutást értek.

A Ferencváros és az Újpest játékosállományát összehasonlítva az FTC-nek áll a zászló, ám éppen tíz évvel ezelőtt egy 6–0-s zakó okozta a zöld-fehérek 9/11-ét –, igaz, nem az Üllői, hanem a Megyeri úton. Most hasonló földindulás nem várható. Számos alkalommal előhozakodtam azzal, hogy a World Soccer és a Daily Mail a klubok rivalizálását taglaló összeállítása alapján a magyar derbi a 31., illetve a 21. helyre került. A Daily Mail gyűjtésében a Barca–Real az ötödik.

Mégis: a mi kutyánk kölykei jobban érdekelnek.
2021.08.03 07:26:39

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

World Soccer: „Az előző idényben vergődő csapat átformálása az új edző, Lakat Károly érdeme.”

2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.