THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2020.10.23 23:21 Frissítve: 2020.10.24 09:51

A mi kutyánk kölykei – Thury Gábor jegyzete

Nagy meccseket játszanak szombaton: délután Barcelona–Real Madrid bemelegítésnek, majd az esti programban Ferencváros–Újpest. El Clásico és a mi derbink. Külön érdekességet ad a helyzetnek, hogy a Fradi a Groupama Arénába éppen a Camp Nouból érkezik, ahová a legutóbbi bajnokiján és Bajnokok Ligája-meccsén vereséget szenvedő Real Madrid látogat. Noha a globalizációnak, továbbá a két klub magyar vonatkozásainak és nem utolsósorban a spanyol bajnokság színvonalának köszönhetően az el Clásicót Magyarországon is megkülönböztetett figyelem övezi, engem kevésbé érdekel, hogy az FTC felett a BL-ben 5–1-es győzelmet arató katalánok az egyre több fiatalt a csapatba építő Ronald Koeman irányításával mire mennek az idősödő sztárjaikban, Luka Modricban és Karim Benzemában bízó madridiakkal. Pikírten azt is írhatnám, mindenkinek megvan a maga nyűgje, ez alól a kontinens elitjébe tartozó két mamutklub sem kivétel.

 
Majd' két és fél éve nem szerzett gólt Messi a Real ellen
Egyben biztos vagyok: lehet, hogy a zárt kapus Barca–Real világszínvonalú játékot hoz, ám a Fradi–Újpesten lesz jobb a hangulat. Mondjuk ki, a koronavírus-járvány következtében kialakult „steril” körítés egyik sportágnak sem kedvez, a futballnak különösen nem. Az Üllői úton viszont telt ház várja a csapatokat, a labdarúgás ismét a közösségi tér részévé válik. Azt is mondhatnám, felidéződik az egykori Fradi–Újpest mérkőzések hangulata – más kérdés, hogy Varga Zoltán, Albert Flórián, Nyilasi Tibor, Zsengellér Gyula, Göröcs János vagy Fazekas László nélkül.

Ha a pályaválasztó szemszögéből nézzük, az első élvonalbeli futballderbit 1905. február 19-én játszották (a hazaiak 2:0-ra győztek), legutóbb az idén június 20-án szintén az FTC nyert (1–0). A tavaly májusi derbi előtt Vincze Ottó dicsérte a törekvést, hogy a zöld-fehérek már a télen a nyári kupaselejtezőre gondolva erősítették meg csapatukat, ám hozzátette, csak a nemzetközi porondon derül ki, mit is érnek az érkezők. Nos, tavaly Európa-liga-, az idén BL-csoportkörbe jutást értek.

A Ferencváros és az Újpest játékosállományát összehasonlítva az FTC-nek áll a zászló, ám éppen tíz évvel ezelőtt egy 6–0-s zakó okozta a zöld-fehérek 9/11-ét –, igaz, nem az Üllői, hanem a Megyeri úton. Most hasonló földindulás nem várható. Számos alkalommal előhozakodtam azzal, hogy a World Soccer és a Daily Mail a klubok rivalizálását taglaló összeállítása alapján a magyar derbi a 31., illetve a 21. helyre került. A Daily Mail gyűjtésében a Barca–Real az ötödik.

Mégis: a mi kutyánk kölykei jobban érdekelnek.
2020.12.04 19:45:24

Labdarúgó NB I CSERHÁTI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Igaz, a vendég Újpest meg ajándékozott egy tizenegyest az újoncnak, ismét 1–1-re végeztek egymással a felek.

2020.12.03 15:44:37

Labdarúgó NB I M. G.

A DVTK 1982 óta csak kétszer győzte le hazai pályán az FTC-t, s zsinórban 7 vereségnél tart ellene.

2020.12.01 15:36:00

Labdarúgó NB I P. K.

Fókuszban a PAFC–Honvéd meccs, a forduló visszatérője, Polgár Kristóf és a Budafok kapusa, Póser Dániel.

2020.11.29 18:23:40

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Folytatja a mélyrepülést Bódog Tamás csapata, amely maradt a tabella végén.