BENKÔ GÁBOR, VARGA T. RÓBERTonline 2005.02.17 23:22 Frissítve: 2023.02.11 15:03

Simon-ügy: a tettesek még közöttünk járnak

Csütörtök délelőtt tíz órára ígért jogerős ítélethirdetést a Fővárosi Ítélőtábla a Galambos János és társai ellen társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt indult büntetőperben. Miként arról többször beszámoltunk, 2002. április 21-én Simon Tibort, a Ferencváros volt válogatott játékosát, a Sopron egykori edzőjét a budai Café Allure szórakozóhely előtt brutálisan megverték, s a műtétek ellenére két nappal később meghalt. A négy vádlottat (Galambos János, Országh Roland, Hegyesi János, Hajnal Attila) a Fővárosi Bíróság első fokon 8-12 év szabadságvesztésre ítélte. Ezúttal arra lehetett számítani, végleg lezárul az ügy. Tévedtünk.

Meglepô fordulat: a vádlottak bilincsben érkeztek a bíróságra tárgyalásra, ám hárman késôbb végül anélkül távozhattak
Meglepô fordulat: a vádlottak bilincsben érkeztek a bíróságra tárgyalásra, ám hárman késôbb végül anélkül távozhattak
A csütörtökön hatályon kívül helyezett döntés tényállása szerint Simon Tibor a szórakozóhelyen a hajnali órákban ismeretlen okból összetűzésbe keveredett Galambos Jánossal, aki egyszer megütötte. Simon Tibor elesett, majd távozott, ám a vádlottak üldözőbe vették, az utcán elgáncsolták és közösen ütötték, rúgták a fejét. Amikor Simon Tibor megpróbált felállni, Galambos János egyszer, nagy erővel megrúgta vagy megütötte a fején. A sértett elvágódott, koponyája a betonhoz csapódott, és olyan súlyos agyzúzódást szenvedett, ami közvetlenül a halálát okozta.

Háromnegyed tízkor kígyózó sor igyekszik átvergődni a Fővárosi Ítélőtábla Markó utcai épületének bejáratában elhelyezett detektoros kapun. Bőrdzsekibe bújt, szoláriumbarna, szemernyit sem szimpatikus fiatalember állja el az utat.
"Kérem, pakoljon ki a zsebeiből!" - szól neki a biztonsági őr.

Előkerül egy BMW-díszes slusszkulcs, egy mobiltelefon és még egy, aztán átlép a kapun, ami nyomban vinnyog veszettül, kiderül, a kilónyi aranylánctól, de sebaj, legalább nem revolver…
Bejutunk.

Már gyűlik a tömeg a 4-es és az 5-ös tárgyaló között, a szűk folyosón álldogálunk vagy negyvenen, kedvesen lökdösődve, amikor megérkezik egy 20 év körüli fiatalember, akit ha viszontlátunk hamarosan a televízióban, aligha csodálkozunk: "Te, Láciká! Kocsival vagy? Mész Zuglóba aztán? Jóvan, akko’ vigyé’ má’ el, találkám van egy csájjal. Az Árkádba’, meg is várhatsz, míg »megpuffantom« valahol…"

Ájulás vakuvillogás és kiabálás közepette

"Láciká" jót derül a dolgon, aztán ő is bedob egy poénbombát, amint odaszól kedvesének:
"Anyám, ahogy tanítottalak!" - s azzal egy kézmozdulattal jelzi, hogyan kellene kizsebelni bennünket.
Az ember önmagának elmormolt megállapítása erre mi más lehet: attól függetlenül, hogy a haverokról hamarosan kiderülhet, hogy az elkövetkező éveiket börtönben töltik-e, a "srácok" fölöttébb jó kedélyűek…

No, de nem lenne fair kizárólag velük példálódzni, mert a közeli hozzátartozókon azért látható a feszültség. Felháborodva hangoztatják, nem fogunk beférni (mármint a tárgyalóba), nem lesz ülőhelyünk, és ez igencsak érzékenyen érinti az egyik gyanúsított barátnőjét - vagy nővérét, vagy valakijét -, aki magas; színes-vörös csíkos "sörénye" van, combközépig érő tűsarkú csizmája és fölöttébb hosszú körme, amit csak onnan tudok, hogy az egyik mögötte helyet foglaló újságírót azzal ösztökélt ülőhelyének átadására, hogy minél mélyebbre igyekezett belemélyeszteni a kezébe. Ilyen megfogó kérésnek pedig nehéz lett volna ellenállni.

Már-már elhelyezkedünk, amikor megérkezik a bírónő, leül, csendre inti a jelenlévőket, s azzal nekikezd az ítélethirdetésnek.
Elmondja, a Fővárosi Ítélőtábla új eljárásra kötelezi az elsőfokú bíróságot!
Tapsvihar, ováció a kicsiny, levegőtlen teremben, a hátsó sorokban helyet foglaló egyik hozzátartozó elájul, ölben viszik ki: engedjenek, utat! - kiabálják.
A fotóriporterek letámadják őket, veszettül villognak a vakuk.

"Azzonnal hagyjátok abba, ide a filmekkel!" - mondja hasztalan a kigyúrt fickó. A sikertelen próbálkozása nyomán azon mód úgy felháborodnak a barátok, hogy megfenyegetik a fotósokat, odakint lesz haddelhadd.
2023.06.06 23:26:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A KTE-sikeredző, Szabó István neve már az NB II-es szereplés idején is ott volt a HLSZ Év szakvezetője jelöltlistáján. Az persze más kérdés, hogy másodosztályú edzőként akkor legfeljebb rivalizálhatott és nyilván nem versenyezhetett a válogatottat az Eb-szereplésig vezető szövetségi kapitánnyal, Marco Rossival.

2023.06.03 00:11:45

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hogy hogyan és ki miatt alakult így, azt nehéz szétszálazni.

2023.06.01 22:48:55

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindig van egy center, akire kijön a figura.

2023.05.31 19:26:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Honvédra jutó milliárdokból a már hajléktalanmentes akadémiára is támaszkodva, a csodálatos új Bozsik Arénában rendre viszonylag sok szurkoló előtt futballozva kellett volna egy olyan aprócska sikert elérni, mint a bennmaradás.

2023.05.30 12:18:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Ajánló beállításra vár