Külföldi invázió kell a focinak

BÁLINT ANDRÁSBÁLINT ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.09.14. 23:16
Címkék
Nem állítható, hogy a néhány hónapja a Budapest Honvédot irányító Aldo Dolcetti forradalmian új ötletekkel állt elő, de érdemes megismerni gondolatait a labdarúgásról, mert a régóta sportági nagyhatalomnak számító Olaszországból érkezett. Vele beszélgettünk a magyar futballról és a szombaton a Zalaegerszeget fogadó Honvédról.
- Egyértelmű, hogy a magyar focinak fejlődnie kell! - szögezte le a korábbi élvonalbeli futballista, aki napjainkban már a Bp. honvéd öregfiúkcsapatában szerepel. - De ez nem képzelhető el megfelelő anyagi háttér, vagyis pénz nélkül, illetve elengedhetetlen a szükséges infrastruktúra és szervezettség megléte is. Jelenleg ugyanis még nem megfelelő a létesítményhelyzet, s a gyakorlások jó elvégzéséhez szükséges eszközök terén is lenne mit javítani. Én legalábbis ezt tapasztaltam. Azt azonban le kell szögeznem, hogy felesleges az olasz és a magyar labdarúgás összehasonlítása, mert közel sem egyformák a lehetőségek. Véleményem szerint már a franciák sincsenek velünk egy szinten, ez, azt hiszem, sok mindent elárul…Lothar Matthäus taktikája nagyon jó volt

Aldo Dolcetti elszántsága Kispesten már eredményt hozott, és az edzô állítja, a magyar válogatott is sokat fejlôdhet (Fotó: Meggyesi Bálint)
Aldo Dolcetti elszántsága Kispesten már eredményt hozott, és az edzô állítja, a magyar válogatott is sokat fejlôdhet (Fotó: Meggyesi Bálint)
Aldo Dolcetti elszántsága Kispesten már eredményt hozott, és az edzô állítja, a magyar válogatott is sokat fejlôdhet (Fotó: Meggyesi Bálint)
- Pedig 1938-ban még az olasz és a magyar válogatott játszotta a világbajnoki döntőt, s a mai napig gyakori témát ad az Aranycsapat sikersorozata, s az 1954-ben elveszített vébéfinálé. Az nyilvánvaló, hogy a magyar futball belátható időn belül nem közelítheti meg ezeket az eredményeket, de mégis mire számítsanak a szurkolók? Sokan szomorodtak el a napokban, amikor kiderült, a válogatott nem szerepelhet a jövő évi világbajnokságon.

- Nagyon fontos, hogy reális célokat tűzzenek ki a szakemberek. Persze nem állítom, hogy bele kell törődni a sikertelenségbe, de látni kell, hogy a világbajnoki selejtezőkön a magyaroknál erősebb válogatottak, a svédek és a horvátok érték el a kiváló eredményeket. Múlt szerdán a svédek jobbak voltak, de Lothar Matthäus felkészítése így is sikeres volt, akár győzhettek volna a magyarok. A taktikai elképzelései ugyanis olyan voltak, amelyek lehetőséget adtak a nagy bravúrra. Vagyis tudni kell tervezni és álmodni is!

- Magyarországon az elmúlt évtizedekben számos külföldi szakember tevékenykedett, de igazából egyikük sem aratott sikert. Az elmúlt másfél évben Lothar Matthäus is megosztotta a kollégákat, sokan kritizálták amiatt, hogy nem igazán keresi a kapcsolatot az edzőtársakkal. Ön keresi?

Nem kiöregedett sztárokra van szükség

- Nem igazán tudom a Matthäus-ügy hátterét, így erről nem beszélnék… Magamról annyit: szívesen ismerkedem az itteni helyzettel, az elmúlt időszakban számtalan tapasztalatot szereztem, de örülnék, ha még szorosabb lenne a kapcsolatom a klubedzőkkel. Mert egyelőre még senki sem keresett. Az viszont jó, hogy a korosztályos válogatottaknál dolgozó szakemberek közül már megismertem az U21-es és U16-os csapatok irányítóit.

- A magyar labdarúgás szerelmesei nagyon szeretnék, ha belátható időn belül ismét sikereknek tapsolhatnának. Mi szükséges a felemelkedéshez?
- Külföldi edzők, szakemberek és játékosok is kellenek a fejlődéshez. Persze nem arra gondolok, hogy a trénerek korlátlan inváziója szükséges, de véleményem szerint minden korosztályban segítenének, még akkor is, ha tapasztalataim alapján elmondhatom: a magyar edzők kiváló munkát végeznek. Ugyanakkor nyitottnak kell lenni, hiszen Angliában, Németországban, Olaszországban és máshol is nagy, pozitív változásokat hozott a külföldiek megjelenése. Az lényeges, hogy új szemléletük legyen. Ez a játékosokra is vonatkozik, igaz, az ázsiai példát nem tartom követendőnek. Ott növekedett ugyan a sportág népszerűsége, de például Japánban nem emelkedett a színvonal a kiöregedő sztárok érkezésével. Végezetül az utánpótlásról sem feledkezhetünk meg, lehetőséget kell adnunk a fiataloknak a fejlődésre.

- A nemzeti együttes vagy egy-egy klubcsapat kerülhet rövidebb időn belül közelebb a legjobbakhoz?
- Egyértelmű, hogy a válogatott, mert ott sokkal könnyebben lehet összehozni jó csapatot.

A körülményekhez tilos hozzászokni!

A brazil André Alves az olasz edzô irányítása alatt mutatkozott be, és már három gólt rúgott a bajnokságban (Fotó: Németh Ferenc)
A brazil André Alves az olasz edzô irányítása alatt mutatkozott be, és már három gólt rúgott a bajnokságban (Fotó: Németh Ferenc)
A brazil André Alves az olasz edzô irányítása alatt mutatkozott be, és már három gólt rúgott a bajnokságban (Fotó: Németh Ferenc)
- Az elmúlt hetekben, hónapokban már rengeteg tapasztalatot szerzett Magyarországon és a Honvédnál. Milyen célokat tűzött ki maga elé?
- Mindenképpen itt akarok maradni a bajnokság végéig, mert ez azt jelentené, hogy jó munkát végzek. Tudom, hiszen már sokat láttam és tapasztaltam, hogy ez nem lesz könnyű feladat. Állandó kapcsolatban állok a Serie A-ban és B-ben dolgozó olasz kollégáimmal, s folyamatos bátorításuk erőt ad. Örülnék, ha hozzájárulhatnék ahhoz, hogy a Honvéd ismét élcsapat legyen. Az már most mindenképpen pozitívum, hogy labdarúgóim lelkesek, és nagyszerű az együttműködésünk, de a céljaim eléréséhez az is kell, hogy egység legyen a játékosok, a klub és a szurkolók között. A körülmények nem ideálisak, de ehhez nem akarok hozzászokni, mert az baj lenne. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy munkám során csak nyolcvan százalékot jelentenek az edzői feladatok, a maradék húsz százalékban a csapat körüli helyzet javításán dolgozom… ---- A ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik