Kincset érő pécsi pont a Lokitól

HORVÁTH LÁSZLÓ, LIPCSEI ÁRPÁDHORVÁTH LÁSZLÓ, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.11.20. 21:46
Címkék
Előbb - két ízben is - dühödten, majd diadalittasan duruzsolt a pécsi publikum. Persze elvégre Szarka Zoltán játékvezető (szerinte eléggé el nem ítélhető módon) nem látta azt, amit a helyiek kivétel nélkül, mármint, hogy időrendben előbb Sándor Tamás, majd Komlósi Ádám kezén landolt a labda a DVSC büntetőterületén belül, tizenegyes mégsem járt a vendéglátónak.


SZTK-beutalás volt a drukkerek részéről a javaslat (szemvizsgálat végett) a bírónak, ám kisvártatva aztán már összecsapódtak a korábban még dühödten a levegőbe hasító tenyerek: az első egyértelmű szabálytalanságot konstatálva az addig korántsem közönségkedvenc Szarka Zoltán ugyanis habozás nélkül büntetőt ítélt - Horváth Gyula lerántásáért - a PMFC javára.
Tekintve, hogy Montvai Tibor gólra váltotta az abszolút ziccert, nótába fogott a hazai tábor, amely először a Ferencvároson, majd a Videotonon köszörülte rövid ideig a nyelvét, no meg olykor Kerekes Zsomboron, a vendégek támadóján, aki a tavaszszal még a piros-feketék szolgálatában állt, most pedig a Lokit erősíti.
A támadó rögvest elégtételt vett a pillanatokkal korábban rajta esett sérelemért, és amiért fél éve még olléztak volna a Mecsekalján, azért ezúttal szomorkodott egy sort a helyi nagyérdemű, Kerekes Zsombor ugyanis az első kínálkozó lehetőségét nem hibázta el. A mérkőzés második találatáig egyébként a vendégek uralták a pályát - mégis inkább az történt a küzdőtéren, amit Nagy Tamás megálmodott, azaz visszazáró, olykor kilenc emberrel védekező csapata kontratámadásai veszélyesebbek lesznek, mint a debreceni akciók. Ez már csak azért is így lehetett, mivel a vendégek szélen vezetett kombinációi csak elvétve végződtek pontos beadással, így aztán hiába érkezett többször is üresen középen a két center, a labda elvétve jutott el hozzájuk. Az egyenlítő találat után aztán magára talált a vendéggárda, kapuja elé szorította a házigazdát, ám a félidő csattanóját mégiscsak a büntetőt kiharcoló Horváth Gyula, azaz a Pécs kaphatta volna, ám a csatár hatalmas helyzetből a kapu mellé fejelt.
A második felvonás felütéseként - az átlagosnál nagyobb iramú találkozón - Pest Krisztián emelhette volna magasabbra a hazai boldogságküszöböt. Nem tette. Nem úgy a nem sokkal később beálló Sitku Illés, amidőn kihagyta a kihagyhatatlant: a cserecsatár az üres kapu mellé lőtte a labdát. Maradt a döntetlen és a vele járó egy-egy pont, amelyre a félidő derekától számolva pécsi részről Nagy Tamás mint kincsre tekinthetett, amit őrizni kell.
"Jó az iksz!" - erősítette meg a feltételezést néhány piros-fekete hívő néhány perccel később, immár Csedomir Pavicsevics kiállítását is figyelembe véve. Megjegyzendő, akár tíz emberrel is nyerhetett volna a vendéglátó, ám Baumgartner Attila (hogy csak a legnagyobb lehetőségeket említsük) egyszer luftot rúgott, egyszer pedig Csernyánszki Norbertet találta telibe, azaz a végére is maradt a félidei eredmény. A látottak alapján az 1-1 igazságosnak mondható, mert bár a mezőnyben a vendégek mutattak többet, a ziccereket tekintve a hazaiak álltak jobban, igaz, kivétel nélkül elpuskázták azokat. ---- 2. perc: Kóczián szögletét követően Szabados az ötösről kapura fejelte a labdát, az a tizenhatoson belül Sándor Tamás kezén pattant meg, a pécsiek tizenegyest reklamáltak, Szarka játékvezető azonban újabb szögletrúgást rendelt el.
18. perc: Egy bal oldali bedobás után a tizenhatoson belül Horváth Gyulát hátulról lerántotta Komlósi. A megítélt büntetőből Montvai jobbal, a jobb alsó sarokba helyezte a labdát, és bár Csernyánszki jól érezte az irányt, vetődött is, de hárítani nem tudott.
1-0
25. perc: A Bajúsz által kifejelt szögletet követően Sándor Tamás 17 méterről, ballal nagy erővel Németh Gábor kezébe rúgta a labdát.
30. perc: Balról Szatmári adott be, Sándor Tamás az ötösről a bal kapufa mellé bólintotta a labdát.
31. perc: Dombi próbálkozott beadással a jobb oldalról, elsőre Kócziánba lőtte a labdát, amely visszapattant elé. Újra beívelt, a középen magasra felugró, egyedül hagyott Kerekes hat méterről a jobb felső sarokba fejelte a labdát.
1-1
39. perc: Pavicsevics indította Montvait a jobb oldalon, ő az alapvonal tájékáról élesen középre játszott, Horváth Gyula épphogy lemaradt a beadásról.
41. perc: Pest Krisztián jobbról beívelt, Horváth Gyula az ötösről centiméterekkel fejelte a labdát a bal kapufa mellé.
58. perc: Sipos jobbról beemelt, Pest Krisztián hét méterre a gólvonaltól jobbal rosszul találta el a labdát, ezzel felszabadult a vendégkapu.
66. perc: Dombi elfutása után Sitku került gólhelyzetbe: jobbal, nyolc méterről csúnyán a kapu mellé lőtte a labdát.
71. perc: Pavicsevicset kiállította a játékvezető: a pécsi játékos kézzel, szándékosan ütött bele a felé tartó labdába, ezért sárga lap járt, és mivel neki ez volt a második ilyen figyelmeztetése, mehetett zuhanyozni.
72. perc: Pest Krisztián begurítását Baumgartner az ötösön elrontotta azzal, hogy rosszul találta el a labdát, amelyet Csernyánszki magához ölelt.
79. perc: Ismét Pest Krisztián hozta ígéretes pozícióba társát: Baumgartner egyedül vezethette a labdát a debreceni kapura, de hét méterről Csernyánszkiba lőtt. Az esetnél a pécsi játékos megsérült, le kellett cserélni.
83. perc: Szögedi 20 méteres jobb lábas lövését Csernyánszki szögletre tenyerelte. ---- Jól döntöttek, akik kilátogattak erre a mérkőzésre, csapatomnak tíz emberrel is győzelmi esélyei voltak a Debrecen ellen. Erre büszkék lehetünk, ugyanakkor a döntetlent reális eredménynek tartom.
Nagy Tamás, a Pécs vezetőedzője

Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, a szervezett Péccsel találtuk szembe magunkat, mindent egy lapra tettünk fel, mert roppant fontos volt számunkra a győzelem. Tíz ember ellen nyernünk kellett volna.
Supka Attila, a Debrecen vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Szarka Zoltán (7). A bírót most nem zárta szívébe a pécsi közönség. Csedomir Pavicsevics második sárga lapja (és ezért a kiállítása) túlságosan szigorú ítéletnek tűnt.
Asszisztensek: Boda, Szabó P.


Fény és árnyék
+++ Húsz madarasi utánpótláskorú futballistát látott vendégül szombaton a PMFC együttese. A Bács-Kiskun megyei fiatalok első alkalommal tekinthettek meg a helyszínen élvonalbeli összecsapást, a pécsi gárda vezetősége a labdarúgás és a csapat népszerűsítése érdekében örömmel tett eleget a fiatalok kérésének.

--- Berdó Balázst a pécsi kezdőcsapat játékosaként tüntette fel az újságírók munkáját segítő nyomtatvány, ám tíz perccel a találkozó kezdete előtt új kópia érkezett, s ezen még a cserék közt sem szerepelt a játékos. Az indok: a futballista a mérkőzés napjára belázasodott, így a szélsőnek ezúttal csupán a lelátón jutott hely.

Tanulmányúton az edzők
Az őszi utolsó bajnoki fordulót követően a pro-licences edzőképző tanfolyam hallgatói, így a PMFC-t dirigáló Nagy Tamás, valamint a DVSC-MegaForce csapatát irányító Supka Attila vándorbotot ragadnak. Az élvonalbeli edzősködéshez elengedhetetlen "jogosítvány" megszerzésének egyik feltétele a külföldi tanulmányút, s a két tréner ennek a kritériumnak tesz majd eleget. Nagy Tamás (a Kaposvárt gardírozó Prukner Lászlóval) az AC Milan, míg Supka Attila (a legutóbb Nyíregyházán tevékenykedő Herédi Attilával) pedig a Bayern München vendége lesz néhány napig. A szakemberek az edzések mellett a kontinens e két elitcsapatának egy-egy mérkőzését is láthatják, valamint betekintést nyernek a klubok működtetésébe is.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik