Honvéd: kis pénz, jó foci

SINKOVICS GÁBOR, VARGA T. RÓBERTSINKOVICS GÁBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.11.20. 21:40
Címkék
Két dologra vágytak szombat délután a Honvéd-szurkolók, de mindkettőre nagyon: az egyik egy pohár forralt bor vagy tea, a másik pedig egy lélekmelegítő kispesti gól. Előbbit már a kezdés előtt megszerezték, igazi családi hangulatban kortyolgatták a meleg itókát a Tichy Lajos, Kocsis Lajos vagy éppen Détári Lajos góljain felnőtt Honvéd-drukkerek, a találatra viszont sokat kellett várniuk.


A Pápa kezdett tudniillik határozottabban és veszélyesebben a Bozsik-stadionban. A vendégek dolgát némileg megkönnyítette, hogy Bognár György erre az első téli napra gyakorlatilag elvesztette a komplett csatársorát: sem Herczeg Miklós, sem Jovan Drobnjak nem állt a szakvezető rendelkezésére, így kénytelen-kelletlen egy, azaz egy támadó szerepelt a házigazda "Sampdoria-mintájú" szerelésében, a fiatal Csobánki Ádám.
Szóval a vendégek tűntek magabiztosabbnak, ám igazi, amolyan nézőt talpra ugrasztó ziccert mégsem sikerült kidolgozniuk a hazai kapu előtt. Többet birtokolta a labdát a vendégcsapat, a Honvéd megpróbált gyors kontratámadásokkal válaszolni. Különösen az indián törzsfőnök nevére emlékeztető higanymozgású Genito vállalt sokat, szinte minden akció tőle indult. Nem véletlenül szeretik őt Kispesten, ám hiába passzolt üres területre a Honvéd idegenlégiósa, a jobb oldalon Dobos Attila, a bal oldalon pedig Bojtor László tűnt visszafogottnak, így kispesti szélsőjátékról ezúttal nem igazán beszélhettünk. Ám a Honvéd akarására és lelkesedésére mi sem jellemzőbb, minthogy a visszafogottabb teljesítmény ellenére is a kispestiek szerezték meg a vezetést: ki más, mint a csapat talán legjobb és legértékesebb futballistája, a Kispesthez ezer szállal kötődő, saját nevelésű Vadócz Krisztián bombagólja váltott ki örömmámort.

Felállva tapsolt a didergő kispesti publikum, amely egyértelműen arra számított, hogy innen már nem lehet gond, a kedvencek begyűjtik a kötelező három pontot. Optimizmusukat növelte, hogy a piros-fehér-feketék legutóbb nem kis meglepetésre az ősi rivális Újpest otthonában győztek, méghozzá teljesen megérdemelten, így nem csoda, hogy megnőttek a követelmények a csapattal szemben. Ám a Pápa sem adta fel, hiszen Tóth Bálint csapata egyértelműen a pontszerzés reményében érkezett a fővárosba. Ha nem is volt látványos vagy közönségszórakoztató a futball, a lelkesedésre nem lehetett panasz. S ebben a hidegben ez is felért egy korty forró itallal.
A második félidő fordulatos és igencsak izgalmas 45 percet hozott. A Honvéd ekkor már jóval határozottabbnak tűnt, és egyre-másra vezette akcióit. A közönség érezte, hogy elkél a biztatás a fiúknak - és a fiúk meghálálták mindezt. A házigazda kétgólos előnyre tett szert, és ekkor úgy tűnt, hogy akár kiütéses győzelem lehet a vége. A Honvéd folytatta remek szériáját: a Sopron és az Újpest legyőzése után a Pápa ellen is úgy állt, hogy csak a gólkülönbség lehetett kérdés. Igen ám, csakhogy a Pápa, amely ezen az őszön több meglepő győzelmet is aratott, most sem adta könnyen az életét, hiszen előbb szépített, majd elkeseredett hajrába kezdett.
Tóth Bálint többször is felugrott a kispadról, tudniillik pontosan látta, hogy tanítványai akár megszerezhetik a pontot érő egyenlítő gólt, és erre meg is volt a lehetőségük a Lombard játékosainak, akik két ziccert is elhibáztak a véghajrában. Ekkor már felállva szurkolt a Honvéd tábora, és tapsolta kedvenceit, akikre a bajnokság előtt sokan legyintettek - idézvén a klub legendás játékosának, Puskás Ferencnek a mondatát: kis pénz, kis foci. Csakhogy a Honvéd rácáfolt a bálvány szlogenjére, hiszen valóban kevés pénzből gazdálkodva, jó szerepléssel rukkolt ki. Már szó sincs kiesésről, a kispestiek a középmezőny után eredtek, és ha némi szerencsével is, de végül megérdemelten győzték le a lelkes, időnként tudatos futballt bemutató Pápát. Írhatnánk azt is, hogy ezzel a szép győzelemmel búcsúzott szurkolóitól a kispesti gárda, azonban szerdán ott lesz néhány ezer ember a Bozsik-stadionban, hogy megnézze az ősi riválisok csatáját, a Honvéd-Vasas kupameccset, aztán vasárnap jöhet a másik nosztalgia-rangadó, a Fradi-Honvéd… ----
13. perc: Medved játszott Róth Ferenchez, aki jobbal, 17 méterről laposan a jobb oldali kapufa mellé lőtt.
20. perc: Csobánki játszotta ki a labdát Dobosnak, aki beadás helyett kapura lőtt a büntetőterület jobb oldali sarkától, ám lábáról lecsúszott a labda, s így méterekkel elkerülte a kaput.
27. perc: Dobos cselezett a pálya közepe felé, majd Csobánkit próbálta megjátszani, de Farkas Attila közbelépett, így került a labda Vadóczhoz, aki 20 méterről, jobbal a kapu bal felső sarkát vette célba, ám a labda végül centikkel célt tévesztett.
33. perc: Medved ugratta ki Stevicát, a védők közül kilépő játékost Vámosi utólérte, lerántotta - Hanacsek játékvezető pedig továbbot intett, mintha mi sem történt volna…
34. perc: Ismét Medved indított, ezúttal Kincses Péter kapott remek labdát, betört a 16-oson belülre, Erdélyi azonban jó ütemben mozdult ki kapujából, így a középpályás nem tudta nyolc méterről a kapura emelni a labdát.
36. perc: A pápai 16-os környékén pattogott a labda, ami végül Vadócz elé pattant, aki középről, 18 méterről, jobbal kilőtte a kapu bal felső sarkát. Szép gól volt, olyan szép, hogy Szép Tamás kapus is csak nézte…
1-0
46. perc: Bábik adott be a jobb oldalról, középen Csobánki felugrott fejelni, Szép Tamás azonban magabiztosan fogta a nem túl erős kísérletet.
53. perc: Medvedet futtatta meg Tüske a bal oldalon, a támadó laposan centerezett, Stevica a labda felé mozogva ballal kapura perdített, és a jobb kapufánál helyezkedő Erdélyi kapus lába között került a kapuba a labda.
1-1
60. perc: Egy bal oldali szögletrúgást bedobásra "cserélt" a Kispest, ám végül ez hozta meg a hazaiak számára az újabb vezető gólt: Szili ívelt középre, a hosszú oldali kapufánál Vámosi ugrott a legmagasabbra, és három méterről a kapu bal oldalába fejelte a labdát.
2-1
71. perc: Dobos előbb kicselezte Lászka Balázst, majd egy pazar megkerülős csellel elment Róth Ferenc mellett, az alapvonal közeléből laposan középre adott, a nagyon magányos Csobánkinak már csak annyi dolga volt, hogy négy méterről jobbal a kapu bal oldalába passzolja a labdát.
3-1
80. perc: Stevica ugratta ki a védők közül kilépő Medvedet, aki betört a tizenhatoson belülre, és 12 méterről jobbal a kifutó Erdélyi Miklós felett a kapu jobb oldalába rúgta a labdát.
3-2 ---- Gratulálni szeretnék csapatomnak, örülök, hogy megnyertük ezt a meccset. A második félidőben ugyan több lehetőséget is kihagytunk, de azért elégedett vagyok.
Bognár György, a Bp. Honvéd vezetőedzője

Ez a meccs nekünk volt küzdelem, akik a padon ültünk. Amit a csapatomtól láttam, elszomorított. Ez a gárda már nem hasonlít arra, amelyik a bajnokságban elindult. Ha így haladunk, kiesünk…
Tóth Bálint, a Pápa szakmai igazgatója


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Hanacsek Attila (7). A bíró a 33. percben elnézte, ahogy Vámosi lerántja Medvedet, ekkor nagyot hibázott, mert ki kellett volna állítania a védőt. Ettől eltekintve csak kisebb hibái akadtak.
Asszisztensek: Kovács P., Vígh T.


Fény és árnyék
+++ Kispesten mindent elkövetnek azért, hogy minél több szurkoló jöjjön ki a Bozsik-stadionba. Erről elsősorban a csapat tehet, de igazán remek ötletnek bizonyult, hogy szombaton a kétszeres olimpiai bajnok Honvéd-vívó, Nagy Tímea volt a meccs díszvendége, akit vastapssal köszöntött a publikum.

--- Nem lehet könnyű pápai futballistaként idegenben pályára lépni. Az újonc hazai találkozóin rendszerint három-négy ezren ülnek a stadion vadonatúj lelátóin, ám ha a Lombard utazni kényszerül, ott bizony az esetek nagy részében le kell mondania a szurkolótábor biztatásáról. Lám, Kispesten is csak hat vendégdrukker tette tiszteletét…

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik