Ez krízisoldó döntetlen volt

CSÁSZÁR-NAGY MÁRK, VARGA T. RÓBERTCSÁSZÁR-NAGY MÁRK, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.10.30. 20:46
Címkék
Ellentétes előjelekkel készülő csapatok találkoztak a Szusza Ferenc-stadionban, ahol az Újpest a Pécsi MFC-t fogadta: a lila-fehérek három, igencsak sikeresen megvívott rangadó után (FTC 1-1, MTK 2-0, Debrecen 2-1) várták a találkozót, míg a pécsiek az elmúlt négy meccsükön mindössze egy pontot szereztek, azt az egyet is otthon, a sereghajtó, szombatig még nyeretlen Nyíregyháza ellenében.


A baranyaiaknál meg is büntettek a hét közepén néhány játékost a gyengébb teljesítmény miatt, aminek az lett az eredménye - már ha tényleg a klubvezetőség írásbeli figyelmeztetésének tudható ez be -, hogy a Pécs 6-1-re verte a Magyar Kupában az NB II-es Szentest.
Meglehet, a szerdai nagy különbségű győzelem miatt, vagy mert a pécsi játékosok is úgy gondolták, mikor kezdjék meg a felzárkózást, ha nem a remeklő Újpest ellen, mindenesetre a találkozó kezdeti perceiben a Pécs - mondjuk úgy - méltó partnere volt a vendéglátóknak. Ez még akkor is igaz, ha a 8. percben Tóth Norbert hatalmas helyzetbe került (más kérdés, hogy a támadó-középpályás lehetőségéből a Pécs jöhetett bedobással…).
Márpedig az újpestiek mindenképpen győzni akartak, már csak azért is, mert Mészöly Géza alakulata nagy sanszot kapott a DVSC-től, amely csak ikszre volt jó Pápán. Így az esetleges siker előrelépést jelenthetett volna a dobogó középső fokára. Viszont ahogy teltek a percek, azt lehetett megállapítani, hogy Nagy Tamás jó taktikát választott, amikor öt középpályással küldte pályára együttesét. Az Újpest tudniillik gyors szélsőjátékosaival sem tudott igazán nagy helyzetet kialakítani Németh Gábor kapuja előtt. Ezért aztán többször próbálkoztak átlövéssel a hazaiak, de vagy a betömörülő játékosok álltak a labda útjába, vagy a vendégkapus mentett. Amikor pedig egyik sem, akkor a labda elkerülte a kaput, miként Erős Károly kísérlete után: ekkor valóban csak centiken múlt, hogy nem szerezte meg a vezetést az Újpest.

Feczesin Róbert (jobbra) arca pontosan tükrözi a lilák minden szenvedését (Fotó: M. Németh Péter)
Feczesin Róbert (jobbra) arca pontosan tükrözi a lilák minden szenvedését (Fotó: M. Németh Péter)
Feczesin Róbert (jobbra) arca pontosan tükrözi a lilák minden szenvedését (Fotó: M. Németh Péter)
Az idő előrehaladtával fokozatosan a vendégek térfelére tevődött a játék, kétségtelenül fölényben futballoztak Farkas Balázsék, ez azonban magában rejtette annak a veszélyét, hogy egy gyors ellenakcióból Pest Krisztiánék kerülnek helyzetbe. Fél óra elteltével kis híján így is történt, amikor Vanczák Vilmos sérülése miatt ideiglenesen létszámhátrányban voltak a lila-fehérek: Erős Gábor azonban pontatlanul centerezett a jobb oldalról.
A fordulást követően mit sem változott a forgatókönyv, továbbra is kezdeményezőbb volt a Mészöly-gárda, ám a többek szerint is az utóbbi időben dekoncentráltan futballozó pécsiek ezúttal hallatlan összpontosítással védekeztek. Ráadásul, amikor Nagy Tamás középpályás (Erős Gábor) helyett csatárt (Horváth Gyula) küldött be, egyre több ellenakciót vezetett a Pécs. Megélénkült a játék, nagyobb lett az iram, és egyre többször közelítették meg a vendégek Vlaszák Géza kapuját.
Más kérdés, hogy voltaképpen ez lett a vesztük: egy szöglet elvégzése után ellenakciót vezettek a hazaiak, és Bükszegi Zoltán látványos vetődésének köszönhetően megszerezték a vezetést. Ám mindössze hét percig tartott a hazai boldogság, ugyanis Pest Krisztián szépen kilőtte a jobb alsó sarkot. Az egyenlítés azért is nagy szó, mert eddig csupán egy gólt értek el idegenben a pécsiek (a kaposvári 2-1-es vereség alkalmával).
Az Újpestnek jó néhány percre volt szüksége , hogy magához térjen, de a végjátékra aztán összeszedték magukat Simek Péterék, és mindent egy lapra feltéve rohamoztak. A mérkőzés utolsó pillanataiban már csak Vlaszák Géza tartózkodott az újpesti térfélen, ám Nagy Tamás együttese megőrizte az eredményt, és értékes ponttal távozott a Megyeri útról egy kifejezetten izgalmas öszszecsapáson.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- 8. perc: Farkas Balázs indította a jobb oldalon elfutó Simeket, aki a hosszú oldalon érkező Tóth Norberthez ívelt. A támadó 14 méterről, ballal, kapásból keresztbe ellőtte a labdát a kapu előtt.
10. perc: Erős Károly próbálkozott 25 méterről. A védőkről lepattanó labda pontosan Farkas elé pattant, aki 24 méterről, kapásból lőtt, de Németh Gábor a kapu közepe felé tartó labdát vetődve oldalra ütötte.
24. perc: Montvai adta el a labdát a vendégtérfél közepén. Erős Károly lecsapott rá, majd 24 méterről, jobbal, centikkel lőtte azt a jobb alsó sarok mellé.
35. perc: Simek ívelt középre jobbról, a pécsi térfél közepéről, ahol Feczesin 15 méterről csúsztatott, de Németh magabiztosan fogta a bal felső sarok felé tartó labdát.
47. perc: Montvai passzolt Pest Krisztiánhoz, aki Tamási és Erős Károly között próbált kilépni, ám a védőknek ezt sikerült megakadályozniuk. A labda viszont Kulcsár elé pattant, aki 14 méterről ballal a balösszekötő helyéről a kapu fölé lőtte azt.
51. perc: Simek lőtte laposan középre a labdát a jobb oldalról, ami Szabadosról a kapu elé érkező Erős Károly elé pattant, aki 13 méterről lőtt, de nem találta el jól a labdát, így az néhány méterre a bal kapufa mellett suhant el.
61. perc: Az újpesti térfél bal oldalán ide-oda pattogott a labda az újpesti és pécsi játékosok között, majd a frissen beállt Horváth Gyula szerezte meg azt, és 20 méterről, a balösszekötő helyéről lőtt, de Vlaszák bravúrral szögletre tolta a labdát.
62. perc: Egy hazai kontratámadás végén Tóth Norbert tekert középre a bal oldalról, ahol Bükszegi Dienest megelőzve hét méterről, előrevetődve fejelt. A labda először a földre pattant, majd a vendégkapu jobb felső sarkába.
1-0
69. perc: Kulcsár cselezett befelé a bal oldalról, majd jobbal kapura lőtt, de a labda Tamásiról levágódott, ami a kaputól 20 méterre helyezkedő Pest Krisztián elé pattant, aki jobbal a jobb alsó sarokba lőtte azt.
1-1
81. perc: Pest Krisztián lépett ki az újpesti védők közül, majd 14 méterről laposan lőtt, de Vlaszák vetődve hárított. ---- A csapat nem tett meg mindent a sikerért. Többet kell nyújtanunk, és akkor akármelyik csapat az ellenfél, itthon nem lehet gond. Gratulálok a Pécsnek a pontszerzéshez.
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője

Pontot tettünk a PMFC-ügy végére. Mindenki láthatta a Megyeri úton, hogy ez az együttes rendben van. Gratulálok a csapatomnak.
Nagy Tamás a Pécs vezetőedzője


Játékvezető értékelése
Játékvezető: Hanacsek Attila (8): A bíró az egész mérkőzésen kifogástalanul dolgozott, de a mérkőzés végén elnézett egy szögletet a hazaiak kárára, és nem adott sárga lapot Grósznak, noha az újpesti védő sípszó után belerúgott Szögedibe.
Asszisztensek: Kovács B., Strehó


Fény és árnyék
A kapu mögüli szektorból kiköltöztetett drukkerek példamutatóan biztatták csapatukat a mérkőzés teljes egészében. Egyfolytában doboltak, durva megnyilatkozásra nem vetemedtek. Így kellene valahogy az ősi riválisok elleni mérkőzéseken is…

Nem olyan régen adták át, mára azonban mégis lerobbant állapotba került a Szusza Ferenc-stadion. Noha most nem esett az eső, állítólag beázik több helyen a tetőszerkezet, a vendégszektorban rengeteg szék hiányzik, ahol pedig megvan, ott borzasztóan koszos.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik