Parádés passzok, remek gólok

KECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁNKECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.10.20. 22:06
Címkék
Két olyan csapat lépett pályára a Szusza Ferenc-stadionban, amelynek volt mit javítania a mérlegén. Az Újpest ebben a bajnokságban még nem nyert hazai pályán, az MTK pedig még idegenben nem tudott győzni.


Így a második fordulóból elhalasztott találkozónak többek között az volt a tétje, melyik együttes tud javítani az említett, nem túl fényes statisztikán. A mérkőzés jól kezdődött, főleg a lila-fehérek voltak elemükben. Az újpestiek lendületét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Vanczák Vilmos és Rajczi Péter - parádés támadás után született - góljával 20 perc alatt 2-0-ra húztak el. Ettől akár sokkot is kaphatott volna az MTK, ám nem ez történt. Az újpestiek talán túl magabiztosak lettek a hirtelen jött előnytől, ám Bori Gábor kapufája jelezte: az MTK egyáltalán nem adta fel a mérkőzést. Igaz, az első félidőben a vendégek egyetlen fegyvere az átlövés volt; más kérdés, hogy pontatlanul céloztak. Vlaszák Géza azonban ezt is megunta, és fél óra elteltével szó szerint üvöltve rohant ki társai ellen, és teremtette le őket. A kapus nehezményezte, hogy a vendégek több lövőhelyzetet tudnak kialakítani. Aztán az első félidő végére minden visszaállt az elején megszokott kerékvágásba, ismét fölényben volt az Újpest, és jól futballozott a lila-fehér csapat. A vendéglátók legerősebb fegyvere, vagyis a szélen vezetett akció ezúttal is jól működött, köszönhetően Simek Péternek és Tóth Norbertnek. Ekkor azonban a befejezésekkel már akadtak problémák.

Boldogság felsô fokon (Fotó: M. Németh Péter)
Boldogság felsô fokon (Fotó: M. Németh Péter)
Boldogság felsô fokon (Fotó: M. Németh Péter)
A második félidő nagy nyugalomban zajlott, mert az MTK nem tudott tenni az eredmény javításáért, az Újpest pedig nem nagyon erőltette a támadásokat, így tulajdonképpen simán győzött a lila-fehér együttes. Azért az szót érdemel, hogy az utolsó negyedórához érve egyre inkább megpróbált kinyílni és kitámadni az MTK, ez pedig kedvezett a ragyogóan kontrázó liláknak.
Összességében megérdemelt az újpestiek sikere, mivel a lilák egy-egy rövidebb periódust leszámítva végig irányították a mérkőzést, és amennyiben jobban kihasználták volna a helyzeteiket, akkor nagyobb különbségű győzelmet is arathattak volna. A vendéglátók tehát javították a hazai mérlegüket, hiszen megvan az első siker, ám az MTK-nak továbbra sem megy idegenben, és ha ilyen visszafogott teljesítményt nyújtanak majd vendégként, akkor még sokat kell várni az első sikerre.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- 14. perc: Bár az MTK játékosai vitatták a szöglet jogosságát, Tóth Norbert ívelte be balról a labdát. Végh Zoltán nem mozdult ki, érkezett viszont Vanczák, aki hét méterről a kapu bal oldalába fejelte a labdát.
1-0
20. perc: A hazai szurkolók már azt hitték, hogy a felezővonalnál Bükszegi és Rajczi addig vacakol, amíg Jezdimirovics ellopja a labdát. Az MTK-fedezet azonban veszített, így Bükszegi elindult a kapu felé, addig várt, mígnem sprintelni kezdett mellette Rajczi - a csatártárs bokából a védők mögé löbbölte a labdát, és Rajczi nyolc méterről, jobbal a jobb alsó sarokba gurította a labdát.
2-0
22. perc: A lilák majdnem újabb gólt készítettek elő: Grósz röviden adta haza a labdát, Füzi elcsípte azt, és bár egyedül tört kapura, Vlaszák bravúrral védte a középre tartó labdát.
23. perc: Ez még veszélyesebb volt: Bori próbálkozott 17 méterről, és a labda a jobb kapufát találta telibe.
28. perc: Horváth Levente 25 méterről tesztelte Vlaszák rúgóit, de az újpesti kapus szögletre paskolta a léc alá kívánkozó labdát.
43. perc: Kőhalmi vágtázhatott a vendégkapu felé. Jobbra tolta a labdát Simeknek, akinek a beadása picit mélyre sikeredett, és így a labda a lécet érintve hagyta el a pályát.
60. perc: Rajczit rúgták föl az MTK 16-osa előtt, Lambulics így sárga lappal, Tóth Norbert pedig az előtte tornyosuló sorfallal szembesült. Az újpesti támadó azonban túlságosan alányúlt a labdának, amely jó fél méterrel a léc fölött zúgott el.
75. perc: Tóth Norbert ezúttal jobbal lőtt a 16-osról kapura, ám az a fél méter csak megmaradt a léc és a labda között.
76. perc: Bükszegi ívelte a labdát Tóth Norbert fejére, aki az ötösön felugorva erővel stukkolt kapura, ám a labda Végh közreműködésével a lécre, onnan a gólvonalra, majd kifelé pattant.
78. perc: Tóth Norbert beadása után Simek 4 méterről fejelhetett, ám a labda egy méterrel a bal kapufa mellett pattogott el.
81. perc: Rajczi vezette rá a labdát Véghre, ám 15 méterről gyengén lőtt, s az MTK kapusa lábbal védett.
91. perc: Tóth Norbert egyedül törhetett a vendégek kapujára, ám 12 méterről ballal hiába nyúlt alá a labdának, az a résen Végh kapus kezében landolt. ---- Arra számítottam, hogy az MTK inkább védekezik majd. Szerencsére a korai gólok miatt a vendégek változtattak a taktikájukon, így végül a jó meccset megérdemelten nyertük meg.
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője

Az első harminc percben látottakkal elégedett lehetek, a sors ironiája, hogy éppen ebben az időszakban kaptuk a gólokat. A végén örülhettünk, hogy ennyivel megúsztuk.
Garami József az MTK szakmai igazgatója

Játékvezető értékelése
Játékvezető: Bede Ferenc (9). Bede Ferencnek ezúttal könnyű dolga volt, és ezt megfelelően látta el. Megjegyzendő, a két bíró jó ómen az Újpest számára, hiszen ez volt sorozatban a hetedik meccs, amelyet Bede Ferenc játékvezetése mellett nyert az Újpest.
Asszisztensek: Tumó, Vígh


Fény és árnyék
"Kérjük az EBS…, vagyis az Eszenyi, Bene, Solymosi… rendszámú gépjármű tulajdonosát, hogy álljon odébb autójával!" - ezt a mondatot sütötte el, természetesen a teljes rendszám beolvasásával az újpesti hangosbemondó. Persze vastaps fogadta, hogy a betűzéshez három egykori kiválóság nevét használta.

A csapatok nem gondoltak a televíziónézőkre, és a nem túl éles szemű szurkolókra. Az Újpest lila-fehér csíkos felsőben és kék nadrágban, míg az MTK fehér dresszben és kék alsóban lépett pályára. Ez nem könnyítette meg a labdarúgók azonosítását. Dicséretes viszont, hogy a házigazdák a félidőben váltottak, és aztán tiszta lilában futballoztak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik