Ez az álom is szertefoszlott

VAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERTVAJDA GYÖRGY, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.08.25. 23:30
Címkék
"Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt&" - hirdette a fehér alapon hatalmas zöld betűkkel a Toyota Arenában kifeszített transzparens, idézve az Edda Művek egykori nagy slágerét.


Rósa Dénes (balra), a Ferencváros válogatott középpályása a szokott lelkesedéssel küzdötte végig a mérkôzést. Itt éppen a cseh hátvéd, Jiri Koubsky mellett adja be a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Rósa Dénes (balra), a Ferencváros válogatott középpályása a szokott lelkesedéssel küzdötte végig a mérkôzést. Itt éppen a cseh hátvéd, Jiri Koubsky mellett adja be a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Rósa Dénes (balra), a Ferencváros válogatott középpályása a szokott lelkesedéssel küzdötte végig a mérkôzést. Itt éppen a cseh hátvéd, Jiri Koubsky mellett adja be a labdát (Fotó: M. Németh Péter)
Valóban, László Csaba vezetőedző szerint is a "mennyország kapuja" elé érkezett a Ferencváros. Az ajtó nyitva, csak ehhez át kell volna lépni a küszöböt is. Az ellenfél, a cseh Sparta Praha viszont komoly játékerőt képvisel, ráadásul két és félszer nagyobb költségvetésből gazdálkodik.
Ám a zöld-fehérek alaposan meglepték a Spartát és szurkolóit bátor, fegyelmezett játékukkal. Lipcsei Péter sérülése miatt változott a hadrend. László Csaba Sorin Botisszal próbálta megoldani Lipcsei pótlását, a román védő mégis inkább bal oldali emberfogóként lépett pályára, a középső védő pedig a válogatott Gyepes Gábor lett. Egyáltalán nem játszott megilletődötten a Fradi, jellemző, hogy még félóra sem telt el, Frantisek Straka máris cserélt. A félidő ráadásában a hazaiak melléé állt a szerencse, és Lukas Zelenka elolvasztotta a Fradi előnyét…

A szünet után is a vendégeknek voltak helyzeteik, kár, hogy a befejezések nem sikerültek. Nagy elszántsággal és akarattal küzdött a magyar bajnok, de Robert Vagner, a Fradi befejező csatára, akitől a gólt várták a zöld-fehér drukkerek, elfáradt. Begörcsölt a lába, helyére az az Alekszandar Bajevszki állt be, akinek a délelőtti edzésen becsípődött egy ideg a derekában, ezért csak fájdalomcsillapító injekciókkal vállalhatta a játékot. Aztán Gyepes Gábor is megsérült egy összecsapás során, így László Csaba átszervezte a védelmet, középre, Gyepes helyére Botis került, a bal oldali emberfogó pedig Kiss György lett. A szervezettséggel, védekezéssel nem is volt gond, a befejezések sajnos nem sikerültek. Így jöhetett a hoszszabbítás.
A ráadás riasztóan nagy prágai helyzettel kezdődött. Az amúgy magabiztos Szűcs Lajos egy beívelés után alászaladt a labdának, Karel Poborsky azonban szerencsére a magyar kapust találta el. Egyre nyomasztóbbá vált a cseh fölény, a szakadó esőben a Fradi erejének javát felemésztette a védekezés. Aztán egyszer végzetesen kihagyott az FTC védelme, és ez eldöntötte a csatát a csehek javára - mi pedig itt maradtunk újabb álommal szegényebben.
A Sparta 2-1-es összesítéssel jutott a BL-be, az FTC az UEFA-kupa selejtezőjében folytathatja. ---- 8. perc: Rósa ívelte be jobbról a labdát, és bár Botis megelőzte védőjét, visszafelé kellett hajolni, így a 14 méterről leadott fejesben sok erő már nem volt, a labda kényelmesen el is pattogott a bal kapufa mellett.
42. perc: Homola 18 méterről próbálkozott, és kis híján agyonlőtt egy szurkolót valahol a második emeleten - megjegyzendő, ez volt a Sparta eddigi legkomolyabb lehetősége.
45+3. perc: Gól a semmiből: Huszti buktatott, Michalik végezhetett el szabadrúgást 23 méterről, balról. A gyenge lövés után a sorfalban álló Leandrón megpattant a labda, mégpedig éppen a középen érkező Zelenka elé (Botis állva maradt), aki lekezelte azt, majd öt méterről, jobbal a bal felső sarokba helyezett.
1-0
48. perc: Balog hatalmas bedobása után Vagner indult meg a labdával. Az alapvonal közeléből laposan középre rúgta a labdát, ám az keresztben elsuhant a kapu előtt.
61. perc: Kapic szerzett labdát a felezővonalnál, és gondolta, megijeszti Blazeket: 45 méterről kapura ívelt, ám a labda valamivel a jobb felső mellett ment el.
95. perc: Szűcs megmutatta, miért szeretik a szurkolók: egy bal oldalról érkező labdát Poborsky négy méterről pörgetett kapura, ám Szűcs nagyszerű reflexszel szögletre mentett.
112. perc: Sajnos ez már nagyon érett… Poborsky szöglete után Baranek öt méterről fejelt, Szűcs még óriási bravúrral kiütötte a labdát, ám Homola éppen ott állt, és bevetődve jobbal a kapu közepébe gurított.
2-0 ---- Azt ígértük, hogy főtáblára jutunk, és ezt teljesítettük is. Nagy csata volt, a hosszabbítást azonban mi bírtuk jobban, és megérdemelten nyertünk.
Frantisek Straka a Sparta Praha vezetőedzője

Életünk sanszát szalasztottuk el. Két elkerülhető gólt kaptunk, ráadásul pontrúgás után. Büszke vagyok a csapatomra és a csodálatos közönségünkre.
László Csaba a Ferencváros vezetőedzője


Játékvezető értékelés
Vezette: Meier (Kapelli, Iseli) - mindhárom svájci
Így bíráskodott (8): Urs Meiernek a lesek megítélését illetően akadt néhány vitatható ítélete, a 68. percben viszont Sorin Botis becsúszásakor jól döntött, hogy nem adott tizenegyest a Spartának.


Fény és árnyék

Sok magyarnak tátva maradt a szája, amint megtapasztalta azt a kiszolgálást, amely a Sparta otthonában fogadja a látogatókat: mennyei sült kolbász és grillcsirke illat lengte körül a lelátót, ráadásul a kiszolgáló személyzet valamennyi tagja a Praha mezét viseli.

Meglepő, de a rendezők nem tudták megoldani, hogy a szurkolók zökkenőmentesen jussanak el a stadionig. A környező utcákban feltorlódtak az autók, alaposan felhergelve ezzel jó néhány - enyhén illuminált - szurkolót, akik közül néhányan idegességükben megrongáltak egy-két kocsit… ---- Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 33 ezer svájci frankra büntette a Ferencvárost a Bajnokok Ligája előző selejtezőkörében történt rendbontások miatt. Az SK Tirana elleni hazai visszavágón verekedés tört ki az egyik szektorban, emiatt 30 ezer svájci frankos bírságot kapott a magyar bajnok, míg az idegenbeli találkozón a vendégszektorból füstbomba repült a játéktérre, ezért háromezret kell fizetnie.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik