Nem sikerült a kispesti bravúr

KUN ZOLTÁN és PIETSCH TIBOR jelenti WronkibólKUN ZOLTÁN és PIETSCH TIBOR jelenti Wronkiból
Vágólapra másolva!
2004.08.12. 22:32
Címkék
"Tetszik nektek ez a szálloda?" - mutatott rá a biliárdasztal simaságú gyep szomszédságában felhúzott Amica Hotelre Pierro Pini, mire a játékosok egyöntetűen bólogattak, igen, tetszik.


Pawel Kryszalowicz szenzációsan kezdett, ám szerencsére a második félidôre az ô játéka is visszaesett
Pawel Kryszalowicz szenzációsan kezdett, ám szerencsére a második félidôre az ô játéka is visszaesett
Pawel Kryszalowicz szenzációsan kezdett, ám szerencsére a második félidôre az ô játéka is visszaesett
"Na, ha mentek még két-három kört az UEFA-kupában, nektek is felhúzunk egy hasonló komplexumot" - folytatta a kispesti futball-kft. egyik tulajdonosa, majd a mosolygó arcokat látva hozzátette: "Persze külön-külön kaptok egyet…" Mondhatni hát, hogy a leendő szállodai szobatulajdonosok számára kulcskérdés volt, milyen eredménynyel utaznak haza Wronkiból…
Abból a városból, amelyet különösebben nem hozott lázba a magyar együttes fellépése - ezt bizonyítja, hogy a helyi nyomda csupán 3000 belépő elkészítésére kapott felkérést, holott a stadionban 6000 drukker számára szereltek fel műanyag széket. A félreértések elkerülése végett szögezzük le: az érdektelenség nem a vendégtársulatnak tulajdonítható, hanem annak, hogy az Amicát afféle kirakatcsapatnak tekintik errefelé - no igen, a helyi sztárok havi egymillió forintos alapfizetésére sokan irigyek… És akkor a különböző prémiumokról nem is beszéltünk. Talán azért nem, mert az amúgy roppant kedves, a Honvéd elöljáróit még a fridzsiderek és mosógépek összeeszkábálására szakosodott névszponzor wronki gyárába is elcipelő házigazdák csak kacsintottak egyet, midőn az esetleges továbbjutásért átutalandó extrajuttatás felől érdeklődtünk náluk. A kezdés előtt mi másban bíztunk volna, mint hogy ez a kérdés a visszavágó után aktualitását veszti.
Az Amica mindig "megnyomja" az első húsz percet, általában szerez is egy vagy két gólt ennyi idő alatt. Nos, ezt az időszakot kell valahogy kibekkelnünk - hívta fel játékosai figyelmét Gálhidi György vezetőedző még a taktikai értekezleten. Úgy tűnt, Vámosi Csabáék megértették, amit a tréner mondott: az említett periódusban okosan futballoztak a lengyel bronzérmes otthonában. A védők hibátlanul tették a dolgukat, elöl Herczeg Miklós ígéretes helyzetbe került, fájdalom, a ziccert nem sikerült gólra váltani.

Aztán, amikor mi, magyarok hátradőltünk, a lengyelek talpra ugrottak: a 23. percben - mondhatni, váratlanul - vezetéshez jutott a Wronki. Az előny persze meghozta a hazaiak játékkedvét, akik a félidő hátralévő részében akár hárommal is növelhették volna találataik számát. Szerencsére nem tették, ám ez elsősorban rajtuk múlott…
Azt nem állíthatjuk, hogy a folytatásra egy másik Honvéd jött ki (már csak azért sem, mert Gálhidi György nem cserélt a szünetben…), az viszont szembetűnő volt, hogy az első felvonásban látott passzivitását az öltözőben "hagyta" a gárda. Michal Silhavy magabiztosnak tetszett a kapuban, Budovinszky Krisztián jól összefogta a védelmet, egy sorral feljebb Bábik Tibor és Vén Gábor próbálta meg osztogatni a megszerzett labdákat, míg elől Herczeg Miklós és Csobánki Ádám, majd a helyére beálló Bojtor László igyekezett "üzemzavart" okozni az Amica-gyár csapatában. Sajnálatunkra ennél több pozitívumot nem említhetünk a kispestiekkel kapcsolatban - legfeljebb annyit, hogy a magyar drukkerhad ez idő tájt igyekezett megdönteni a megállás nélküli nótázás világrekordját. Az énekléssel akkor sem hagyott fel a tábor, amikor a végén az ismét rákapcsoló Wronki újabb és újabb helyzetet alakított ki, s puskázott el. Bezzeg az egyik hazai szurkoló (gyanítjuk, egy hölgy) úgy sikoltozott az elhibázott ziccerek láttán, hogy azt rossz volt hallgatni.
A dicséretesen küzdő Honvéd így alighanem megúszta egygólos vereséggel a lengyelországi kirándulást, ami akár biztatónak is nevezhető a pesti visszavágó előtt.
A szállodánkról meg majd később… ---- 10. perc: Az első - bár tétova - próbálkozás: Bábik 25 méterről szúrta rá a labdát, de magasan lőtt a léc fölé.
14. perc: Skrzypek passzolt a jobbösszekötő helyéről a Bartczak elé, aki nem sokat teketóriázott, 16 méterről kapura lőtt, ám a labda néhány centivel elkerülte a jobb kapufát.
16. perc: Vén szenzációs labdát adott Herczegnek, aki egyedül mehetett volna kapura, ám a Mielcarz megzavarta. A magyar támadó megpróbálta elfejelni a labdát a kapus lába között, és bár ez sikerült neki, a labda rossz felé pattant, így odalett a helyzet.
22. perc: Hátul hibáztak a lengyel védők, így Vadócz ballal, 20 méterről kísérletezhetett - épphogy kapu fölé lőtte a labdát.
23. perc: Ez nagyon nem hiányzott: egy tétova lengyel akcióból Kikut a jobb oldalról laposan adta középre a labdát. Úgy tűnt, Sztamenics nyugodtan felszabadíthat, ám a Honvéd nemrég igazolt futballistája lyukat rúgott. Sztamenics mögött az ötösön ott állt Kryszalowicz, aki annyira meglepődött, hogy még elugrani sem tudott a labda elől, ám a magyarok balszerencséjére a bal lábáról az éppen a kapu jobb alsó sarkába gurult.
1-0
27. perc: Újabb Sztamenics-hiba. A hátvéd röviden szabadított fel, így a "zlotys labdával" Kryszalowicz ugratta ki Marcin Burkhardtot, aki hét méterről tisztán lőhetett kapura, ám Silhavy jól zárta a szöget.
29. perc: Kryszalowicz most a bal oldalon keverte meg Sztamenicset, ám már csak kiszorított helyzetből tudott kapura lőni, így Silhavy szögletre mentette a labdát.
40. perc: Barczak a saját térfeléről indította Kryszalowiczot. A kiváló formában játszó lengyel támadó kapura viharzott, 16 méterről picit elhamarkodottan lőtt, és a labda elgurult a bal kapufa mellett.
44. perc: Ki más, mint Kryszalowicz próbálkozott: a 20 méterről leadott lövés után azonban Silhavy magához ölelte a labdát.
52. perc: A jobb oldalról Marcin Burkhardt ívelt Dudka fejére, aki
nyolc méterről másfél méterrel a léc fölé fejelte a labdát.
62. perc: Már rég nem hallottunk Kryszalowiczról, aki most megvillant, Bábik szorításában tíz méterre a Honvéd kapujától lövőhelyzetbe került, ám elcsúszott, a keze érintette a labdát, így a játékvezető lefújta az akciót.
65. perc: Kowalczyk 25 méterről lőtte kapura a labdát, ám az néhány centivel a jobb kapufa mellett suhant el.
73. perc: Dembinski először került helyzetbe: jól kényszerítőzött Kryszalowiczcsal, majd nyolc méterről ellőtte a labdát, ám Silhavy nagy bravúrral mentett. ---- Bosszús vagyok, mert úgy érzem, nagyobb különbséggel is győzhettünk volna. Ennek ellenére bízom benne, hogy a visszavágón nem hibázunk, és továbbjutunk.
Maciej Skorza az Amica Wronki vezetőedzője

Kitűnő eredményt értünk el egy nagyon jó csapat otthonában. Azt már most tudom, hogy a továbbjutás kiharcolásához gyorsabb és jobb játékra lesz szükség.
Gálhidi György a Bp. Honvéd vezetőedzője


Játékvezető értékelés

Játékvezető: Szerhij Sebek (8). Az ukrán bíró talán túlságosan is segítőire hagyatkozott a lesek megítélésében, így egy-két alkalommal lefújta a Honvéd akcióját, de különösebb panasz nem lehet rá.
Asszisztensek: Szerhij Szobocjuk, Vaszil Olsanyeckij


Fény és árnyék

Szerda éjjel szálltak fel a buszra, már Vácott lerobbantak, de a hosszas szervizelést követően folytatták útjukat, s végül húszórás buszozást követően, harminc perccel a kezdés előtt befutottak Wronkiba. Másfél száz kispesti tette meg a majd’ 900 kilométeres utat (akadtak olyanok is, akik kocsikkal, mikrobuszokkal, illetve vonattal zötykölődtek el idáig) - ha valaki, hát a szurkolók megérdemelték, hogy kitegyen magáért a csapat.

El sem hinnék, hogy a találkozót megelőző 24 órában milyen problémákkal szembesültek a felettébb fontos összecsapásra készülő kispestiek. Kezdődött minden a Sportfolió Kht. "üzenetével", miszerint kilakoltatják a kispesti stadionból a Honvédot, folytatódott azzal, hogy a szükséges engedélyekre váró Herczeg Miklós szerepeltetése egészen az utolsó percekig kétséges volt, hogy aztán az is kiderüljön: Jovan Drobnjak sérülése miatt nem vállalhatja a játékot. Ennyit az előjelekről… ---- A hét elején kaptuk a hírt, hogy a Pécsi MFC vezetősége nem ment bele abba, hogy a Bp. Honvéd elleni, eredetileg szombatra kisorsolt bajnoki találkozót szerdán játssza le a két együttes. A Pécs vezetőedzője, Nagy Tamás alaposan meglepődött, amikor ezt olvasta, és állítja, szóba sem került, hogy a jövő hét közepén küzdjön a két csapat.
"Szurkolok a Kispestnek azért, hogy jó eredményt érjen el a nemzetközi porondon, azonban nem gondolom azt, hogy a fővárosiak UEFA-kupa-szereplése miatt máris borulnia kellene a bajnoki menetrendnek - mondta Nagy Tamás. - Tavaly több héten keresztül játszottunk szerda-szombat ritmusban, a szerdai válogatott mérkőzések után a hét végén rendszerint bajnoki forduló van, mégsem vetődött fel a halasztás lehetősége. Egyébként nem titkolom, a vasárnapi játéknap mellett én döntöttem, mégpedig azért, mert a Honvéd ügyvezető igazgatója, Ács Zsuzsa csakis a bajnokság végi halasztást javasolta. Úgy hiszem, többnyire a szakma dönt az ilyen kérdésekben, és talán engem is megkereshetett volna Gálhidi György az elképzeléseivel, és akkor, ha nem is értek vele egyet, de fontolóra veszem az érveit…"
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik