Az MTK megtréfálta a lilákat

KECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁNKECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.05.28. 00:02
Címkék
Zsúfolt újpesti szektorok, több ezer éneklő, danolászó, bizakodó és rögtönzött tűzijátékkal előrukkoló lila-fehér hívő az egyik oldalon, néhány száz csendes MTK-s a másikon. Ez hűen tükrözi a két csapat helyzetét, jelenét és talán jövőjét is.

Amíg az Újpest az utóbbi évek talán legfontosabb találkozójára készült, addig az átalakulóban lévő, fiatalítás előtt álló kék-fehér gárdának csupán egy találkozó volt a sok közül. Talán a presztízsen kívül a becsületükért küzdöttek a Hungária körútiak, hiszen nem is Magyarországon lennénk, ha nem jött volna különböző pletykák, találgatások az elmúlt hetekben, hogy az MTK majd "úgyis lefekszik" a liláknak cserébe a tavalyi utolsó fordulóban aratott győzelemért. De ezekkel a pletykákkal mit sem foglalkozott a nagyszámú és végig lelkesen szurkoló vendégtábor, amely űzte-hajtotta kedvenceit, ám az Újpest bizony óvatosan kezdett.

Keményen játszottak, nem féltették a lábukat: Rajczi Péter (középen) Ivan Janjics sarka alatt is megpróbálta átpréselni a labdát (Fotó: Czagány Balázs)
Keményen játszottak, nem féltették a lábukat: Rajczi Péter (középen) Ivan Janjics sarka alatt is megpróbálta átpréselni a labdát (Fotó: Czagány Balázs)
Keményen játszottak, nem féltették a lábukat: Rajczi Péter (középen) Ivan Janjics sarka alatt is megpróbálta átpréselni a labdát (Fotó: Czagány Balázs)
Voltak hiányzók mindkét oldalon, a hazaiaknál Juhász Roland, Czvitkovics Péter, Zabos Attila és Pisont István nem állt az ugyancsak búcsúzó Egervári Sándor rendelkezésére, míg a vendégeknél Bükszegi Zoltán, Polonkai Attila és Erős Károly maradt ki a sorsdöntő meccsből. Mind Mészöly Géza, mind Egervári Sándor hasonló taktikával rukkolt ki, egy ék itt, Rajczi Péter, egy ék ott, Torghelle Sándor személyében, mögöttük pedig az akciókhoz felzárkózó támadó szellemű középpályások. Egyértelműen az MTK tűnt nyugodtabbnak, ami tökéletesen érthető, hiszen egyetlen lila találat már a bajnoki címet jelentette volna a Megyeri útiaknak...
A pályán eközben, ha nem is látványos, de gyors játék zajlott, és ekkor már jöttek a helyzetek is Végh Zoltán kapuja előtt. A legnagyobb ziccert mégis az MTK hagyta ki – Szabó Ottó rontotta el az elronthatatlant. És eközben jöttek a hírek az Üllői útról, de elmaradtak a gólok a pályán.
Illetve… Egy villámgyors MTK-kontraakció végén Szabó Ottó maradt tökéletesen egyedül a lilák tizenhatosán belül, és ezt a ziccert már könyörtelenül kihasználta. Ismét pillanatnyi dermedt csend telepedett a Puskás Ferenc-stadion nézőterére, hogy aztán újra és újra fölharsanjon a violatábor hangja, hát még amikor megint hír érkezett az Üllői útról a Ferencváros harmadik találatáról. Ekkor nagyon messzire került a hőn áhított aranyéremtől a lila-fehér csapat, az MTK pedig becsülettel küzdött, szertefoszlatva mindenféle mendemondát, és nagy szívességet téve a Ferencvárosnak. Az Újpest hiába futott az eredmény után, a döntetlen most nagyon kevésnek bizonyult… ---- 24. perc: Farkas Balázs gurította a labdát szabadrúgásból Simek elé, aki 32 méterről, jobbal nagy erővel el is lőtte, azonban Végh Zoltán vetődve tisztázott a jobb alsó sarok elől.
27. perc: Simek tört be a tizenhatoson belülre a jobb oldalról, majd nagy erővel középre adott, a visszaérő Zavadszky azonban a gólvonal elől szögletre tudott menteni.
33. perc: Juhár jobb oldalról elvégzett szabadrúgása után Vanczák hat méterről csúsztatott kapura, ám Végh Zoltán a jobb alsó sarok elől kiütötte a labdát.
42. perc: Torghelle kapott Szabó Ottótól jó labdát, egyből visszapasszolta azt, és az üresen maradt középpályás hat méterről hihetetlen ziccerből a jobb kapufa mellé helyezett.
44. perc: Simek a jobb oldalról ívelt a másik szélen kilépő Tóth Norbert elé, aki 14 méterről kapura lőtt, de a labda elsuhant keresztben a kapu előtt, az ötös jobb sarkánál érkező Rajczi hét méterről nagyon éles szögből a kapura bombázott, de Végh Zoltán lábbal védett.
56. perc: Rednic adta középre a labdát Szabó Ottónak, aki átemelte a labdát Nagy Gábor felett, majd betört az újpesti tizenhatoson belülre, és 12 méterről jobbal a vetődő Vlaszák mellett a kapuba helyezett.
1–0
74. perc: Rajczit ugratta ki Simek. A csatár meglódult a kapu felé, és Janjics szorításában, 12 méterről, jobbal a tehetetlen Végh mellett elgurította a labdát, ám a gólvonal előtt Komlósi szögletre mentett. A bal oldalról Tóth Norbert adta be a labdát, még ugyanebben a percben Feczesin négy méterről a léc alá fejelt volna, de Végh Zoltán újra szögletre mentett.
77. perc: Simek a jobbösszekötő helyéről indulva átverekedte magát az MTK védelmén, és 15 méterről, jobbal a jobb felső sarokba lőtte a labdát.
1–1 ---- Ezt az eredményt elvárta tőlünk a haza.
Egervári Sándor az MTK vezetőedzője

A csapat egész évben dicséretre méltóan teljesített, sajnos most nem sikerült rátenni a koronát erre a teljesítményre.
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője ---- Egy 37 éves fiatalember, aki családi kötelékéből kifolyólag Angyalföldön töltötte a gyermekkorát, sőt az egész ifjúságát, ezen a tavaszon végképp beírta magát az Újpest futballcsapatának történetébe. Mészöly Géza gyakorlatilag egy kifulladt középcsapatot vett át, és aztán nagyot alkotott a Megyeri úton.

Az első látványos akciót a rendőrség osztaga vezette: kemény rendőrrohamot láthattunk a meccs kezdésekor, amely nem pusztán az újpestiek előtti felsorakozásból állt, hanem könnygázfújásból és brutális fellépésből. Pedig az újpestiek mindössze megpróbálták kitenni a kerítésre a szokásos transzparenseiket. Sokszor beszélünk szurkolói erőszakról, ám kérdés: az ilyen erődemonstrációra miért van szükség?
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik