A fontos idegenbeli győzelem

A mérkőzésről tudósított: HORVÁTH LÁSZLÓ, KUN ZOLTÁNA mérkőzésről tudósított: HORVÁTH LÁSZLÓ, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.10.25. 21:20
Címkék
Bár nem láttuk közelről a pécsi stadion talaját, egyértelműnek tűnt, hogy sokkal jobb állapotban volt, mint a sopronié. Így szó sem esett arról, hogy esetleg ez a mérkőzés is elmaradna  tegyük hozzá, szerencsére, mert meglepően kellemes időben kezdődhetett a találkozó.
Ha a tabellán elfoglalt helyezéseket nézzük, akkor akár két középcsapat találkozójának is titulálhatnánk a meccset, na de annyira tömör az élmezőny, hogy egy-két jól sikerült fellépéssel máris a dobogó közelében találhatja magát a legtöbb alakulat. A bajnokság elején a Pécs és a Siófok egyaránt nagyon belekezdett, és bár az elmúlt fordulók nem mindegyike sikerült kifejezetten jóra, azért egyik együttes teljesítményét sem lehet leszólni. Az egyenlő erők küzdelmében mégis a hazaiak tűntek esélyesebbnek, merthogy a Balaton FC idegenbeli mérlege igencsak pironkodásra ad okot: a siófokiak még csak egyetlen pontot szereztek.
Így kissé meghökkentünk, hogy a meccs elején a vendégek kezdtek jobban, Vörös Péter egy lövéssel próbálkozott, Kovács Péter pedig egy csel után akkorát sprintelt, hogy az ellenfél mellett az oldalvonalat és a partjelzőt is megkerülte.
Szűk fél órára ennyi – ja, meg rengeteg elrontott passz, cél nélküli előreívelések, és néha füttyök, néha sóhajok a nézőtérről. A Pécs viszont kevés híján kapuralövés nélkül szerzett gólt, hiszen Márton Gábor be akarta adni a labdát, ám az önállósította magát, és Csernyánszki Norbert közbeavatkozása nélkül talán be is hullik a siófoki kapuba. Igaz, nézhetjük más szemszögből is: Márton észrevette, hogy a Balaton FC kapusa elhagyta kapuját, és megpróbálta átejteni…
Egy helyzetecske itt, egy ott, szóval nem úgy tűnt, hogy változhatna az állás, hiszen a játékosok többnyire igen meglepő dolgot produkáltak a labdával. Daniel Usvat például ott lőhette volna középre Szabados József mellett, ahol akarja, ám a siófoki középpályás jó erővel éppen arcon találta a pécsi jobbhátvédet. Márpedig az ápolásra szoruló Szabados hiányát nagyon megérezték a hazaiak, elvégre egy perccel később (az első szép akció végén…) Kovács Péter védő nélkül maradt, és megszerezte a Siófok vezető gólját.
Nagyon kellett ez a találat, hiszen így a Pécs legalább összekapta magát, és néhány percre megélénkült a meccs. Azonban hiába támadott többet Nagy Tamás csapata, igazán nagy helyzete sokáig nem volt, a beívelt labdákat pedig simán lehúzta Csernyánszki. Még szerencse, hogy a piros-feketék hívei sem maradtak látnivaló nélkül, mert Márton löbbölése után Pest Krisztián nagyszerű mozdulattal, félfordulatból lőtt, de csak a bal kapufára. Így a szünetre maradt a 0–1, ám a félidő végén történtek alapján már azt is elmondhattuk, hogy legalább mindkét csapattól láttunk úgy 15 másodpercnyi futballt. Lássuk be, ez is valami.
Nagy elánnal kezdte a második játékrészt a Pécs, de Bajusz Endre és Győri Zoltán egyaránt hatalmas helyzetben mutatott be roppant csapnivaló megoldást – három méterről azért legalább egyszer illett volna eltalálni a kaput… Bezzeg Csordás Csabáról példát vehettek volna a pécsi játékosok, hiszen az apró siófoki csatár nagyon ügyes fejessel duplázta meg a vendégek előnyét. Lehetett volna még nagyobb is a különbség, hiszen a második gól után a PMFC teljesen szétesett: Dienes András például utolsó emberként tétlenül nézte, ahogy a kifejezetten jól futballozó Vörös Péter elveszi tőle a labdát, ráadásul ad neki egy kötényt is – ekkor tényleg csak néhány centin és a jól kivetődő Németh Gáboron múlt, hogy nem lett fölöttébb tekintélyes a pécsi vereség.
Az így is nagyon sima siófoki győzelem persze csak annak váratlan, aki nem látta a meccset. A hazai együttes ugyanis kétgólos hátrányában sem erőltette a támadásokat, egyedül Pest Krisztián próbálkozott valamit alakítani, így egy gyenge közepes teljesítménnyel is csapata legjobbja volt. Nem állítjuk, hogy a Balaton FC végigparádézta a mérkőzést, de taktikus futballja is elég volt ahhoz, hogy megszerezze első idegenbeli győzelmét – és a szombati Pécs ellen nagyon bizony meg sem kellett szakadniuk a vendégjátékosoknak…

Percről percre

6. perc: Kovács elhúzott a jobb oldalon, beadását követően Vörös nyolc méterről, jobb belsővel Németh Gábor kezébe lőtte a labdát.
25. perc: Márton jól látta, hogy Csernyánszki kinn áll az ötösön, jobbal, lágyan 20 méterről kapura emelt, a visszahátráló kapus csak nagy nehézségek árán tudott szögletre menteni.
34. perc: Mészáros indította a lesgyanús helyzetben kilépő Vöröst, ő a kapust kicselezve jobbról az alapvonal közeléből laposan beadott és a középen érkező Kovács egy méterről, ballal a kapu közepébe lőtte a labdát.
0–1
44. perc: Márton emelt be egy szabadrúgást a 16-oson belülről, ott Pest a levegőből, kapásból, jobbal hét méterről lőtt – a bal kapufát találta el.

A pécsi Pest Krisztián (7-es mezben) és csapattársa, Mihalecz Péter (balra) csak leste, amint a siófokiak kapusa, Csernyánszki Norbert elhappolta elôlük a labdát (Fotó: Laufer László)
A pécsi Pest Krisztián (7-es mezben) és csapattársa, Mihalecz Péter (balra) csak leste, amint a siófokiak kapusa, Csernyánszki Norbert elhappolta elôlük a labdát (Fotó: Laufer László)
A pécsi Pest Krisztián (7-es mezben) és csapattársa, Mihalecz Péter (balra) csak leste, amint a siófokiak kapusa, Csernyánszki Norbert elhappolta elôlük a labdát (Fotó: Laufer László)
52. perc: Vörös szöktette Csordást, aki balról, 14 méterről bal lábbal laposan ellőtte a labdát a hazai kapu előtt.
55. perc: Erős bal oldali szöglete után az előremerészkedő Bajusz két méterről fölérúgta a labdát.
57. perc: Erős beívelt balról egy szögletet, amely után jobbról Bajusz visszafejelte a labdát és Győri óriási helyzetben három méterről fölélőtt.
59. perc: Vörös indítását követően Mészáros jobbról élesen beadott, és a bevetődő Csordás öt méterről a jobb alsó sarokba fejelt.
0–2
66. perc: Pest 20 méteres, félmagas lövése után nem sokkal ment mellé a labda.

Mestermérleg

Nagy Tamás
, a Pécsi MFC vezetőedzője:
"Elnézést kell kérnem szurkolóinktól, hogy cserbenhagytuk őket. Az ellenfelünk mutatta meg azt, amire mi nem voltunk képesek. Ebben a játszmában közös a felelősség…"

Csertői Aurél, a Balaton FC vezetőedzője:
"Szerencsére megtört a jég. Megvan az első idegenbeli győzelmünk, ráadásul éppen a jó erőkből álló Pécs ellen nyertünk. Gratulálok a játékosaimnak."

Fény és árnyék

A gólpasszt is jegyzô Mészáros Norbertet (fehérben) nem tudták tartani a pécsiek (Fotó: Laufer László)
A gólpasszt is jegyzô Mészáros Norbertet (fehérben) nem tudták tartani a pécsiek (Fotó: Laufer László)
A gólpasszt is jegyzô Mészáros Norbertet (fehérben) nem tudták tartani a pécsiek (Fotó: Laufer László)
Az elmúlt hét végén a Zalaegerszeg ellen hazai pályán kapott ki a Siófok, és ezzel elveszítette hazai veretlenségét. Nagyon nem eshettek kétségbe a Balaton FC játékosai, elvégre Pécsett nagyon okos futballal sima győzelmet arattak, így megszakítottak egy másik sorozatot is, miszerint ebben a bajnokságban még nem nyertek idegenben. Gyanítjuk, a mostani eredménynek azért sokkal jobban örülnek…

Egy szó sem érheti a pécsi szurkolótábort, amely csaknem kilencven percen keresztül a kilátástalan játék ellenére is egyfolytában buzdította csapatát, ám a legutolsó pillanatokban a fiúk kisebb tűzijátékot rendeztek, és így nézeteltérésük támadt a rendezőkkel. Érdekes, péntek este Kispesten több százezer forintba került a pirotechnika, ám az egy cseppet sem szúrta a biztonságiak szemét, míg most egyetlen fáklya miatt összegyűlt a seregnyi sárga mellényes.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik