Csank János nagy meccse volt

SZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁSSZÉKELYHIDI JÁNOS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.08.31. 22:56
Címkék
Csank János számára különleges nap volt a vasárnapi.A mesteredzőről köztudomású, hogy a mérkőzéseket ünnepként éli meg, csakhogy a Balaton FC elleni 90 perc nem csak ezért volt több számára egy átlagos bajnoki mérkőzésnél.
Ki ne emlékezne arra, hogy a szakember legutóbb éppen a Videoton hét végi ellenfelénél felelt a szakmai munkáért, s egy ország ámult és bámult, amikor a Siófok hétről hétre pályára lépett. Egy évvel ezelőtt az élvonal újoncát a bajnokság rajtjánál szinte mindenki biztos kiesőnek titulálta, igaz, az őszi idény eseményei már sejtették, Kuttor Attiláéknak nem kell az NB I B-től tartaniuk. Aztán jött az őszi idényzárás, a siófokiak az anyagiak hiánya miatt majdnem visszaléptek a további küzdelmektől, majd miután eldőlt, mégis folytatják a bajnokságot, elkezdték a fantasztikus menetelésüket. Az alapszakasz záró fordulójában nem kisebb bravúrt hajtottak végre, mint hogy az előző évi bajnok ZTE együttesét ütötték el a felsőháztól…
Mi több, a vidéki egylet a felsőházban is mindenkinek egyenrangú ellenfele tudott lenni, hogy aztán az ötödik helyen zárja a versengést. Meglepetés volt ez a javából, csakhogy anyagilag továbbra sem állt stabil lábakon a balatoni klub, így nem jelentett meglepetést, hogy a sikeredző, Csank János, valamint a játékosok többsége a távozás mellett döntött.
Hogy Csank János milyen sikereket ér majd el a Videotonnal – amelyik együttessel nem is olyan rég bajnoki címet szerzett a második vonalban –, azt egyelőre csak megtippelni lehet, ám úgy tűnik, a siófoki csoda a tréner távozásával sem ért véget. Csertői Aurél hasonlóképpen tudja motiválni a labdarúgókat, mint elődje, és bár a Siófokot sokan ismét biztos kiesőnek könyvelték el, ettől még tény, négy forduló után a Balaton FC a második helyen várta a szomszéd várak rangadóját.

A hazaiak védôjének, Kuttor Attilának (jobbra) rémülete teljességgel érthetô, ugyanis e „szerelés” után bizony tizenegyes járt (Fotók: Czagány Balázs)
A hazaiak védôjének, Kuttor Attilának (jobbra) rémülete teljességgel érthetô, ugyanis e „szerelés” után bizony tizenegyes járt (Fotók: Czagány Balázs)
A hazaiak védôjének, Kuttor Attilának (jobbra) rémülete teljességgel érthetô, ugyanis e „szerelés” után bizony tizenegyes járt (Fotók: Czagány Balázs)
Az első komoly lehetőség az egykori fehérvári Kuttor Attila fejese után volt feljegyezhető, majd az olimpiai válogatottban is alapembernek számító Tóth Balázs higgadtan végrehajtott büntetője a házigazda előnyét jelentette. A találatot követően sokáig semmi érdemleges nem történt a pályán, a két büntetőterület közötti birkózás közepette a futballisták nem sok szépségét vonultatták fel a labdarúgásnak. Ami a vendégegylet összetételét illeti, némi meglepetést jelentett, hogy a Siófok Csordás Csaba és Almír Filipovics személyében két támadóval állt fel. S hogy mi ebben a szokatlan? Nos, az elmúlt fordulóban Csertői Aurél mindössze egy csatárral játszatta csapatát, amely így is alaposan felborította a papírformát, a többek által bajnokesélyesnek tartott DVSC 1–0-s legyőzésével. A vasárnapi kéttámadós felállás nem jelentette azt, hogy a vendéggárda kétszer annyi veszélyt jelentett volna ellenfele kapujára, mint egy héttel korábban, igaz, úgy a 35. perc tájékáig Csernyánszki Norbertnek sem akadt komoly védenivalója. Schwarcz Zoltán és Ivan Risztics együttes hibája kellett ahhoz, hogy Daniel Tudor kapuja előtt is kecsegtető helyzet adódjon, csakhogy Csordás Csaba ezúttal nem volt olyan pontos, mint a Debrecen elleni összecsapáson.

Nem balett – harc a labdáért Juhász Tamás (balra) és Hercegfalvi Zoltán elôadásában
Nem balett – harc a labdáért Juhász Tamás (balra) és Hercegfalvi Zoltán elôadásában
Nem balett – harc a labdáért Juhász Tamás (balra) és Hercegfalvi Zoltán elôadásában
A szünetet követően hamar kiderült, hogy a pályán lévő labdarúgók cseppet sem babonásak. Az első játékrész egyetlen találata a 13. perchez volt kapcsolható, majd a második félidőben is a 13. perc hozta a gólt. A középső védőt játszó Gabriel Vochin már a találkozó előző szakaszában is többször gyermeteg hibát vétett, ekkor viszont teljesen érthetetlen módon a saját büntetőterületén belül kézzel ütött a labdába, a vendégek csapatkapitánya, Kovács Péter pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy 11 méterről, állított labdából elhibázza a tálcán kínált lehetőséget. Csordás Csaba magányos vágtája után nem lett volna meglepetés, ha a fehérváriak hátrányba kerülnek, és bár a ziccer kimaradt, meg kell jegyezni, ezekben a percekben a Siófok játszott szemre tetszetősebben és fölényben. A hátralévő percekben némileg élénkült az iram, és némi meglepetésre a Videoton egy újabb büntetőből megszerezte a győzelmet.

Nem volt könnyű dolga a siófoki kapusnak, Csernyánszki Norbertnek a fehérvári présben
Nem volt könnyű dolga a siófoki kapusnak, Csernyánszki Norbertnek a fehérvári présben
Nem volt könnyű dolga a siófoki kapusnak, Csernyánszki Norbertnek a fehérvári présben
Percről percre

4. perc: Voicu átadását Hercegfalvi 12 méterről lőtte kapura, Csernyánszki azonban szép vetődéssel hárított.
7. perc: Vörös passzát követően Csordás 12 méterről lőtte a labdát az oldalhálóba.
8. perc: Usvat jobb oldali szögletét Kuttor nyolc méterről fejelte kapura, a labda a lécet súrolva hagyta el a játékteret.
13. perc: Tóth Balázs átadásával Savu lépett ki, Csernyánszki kivetődött a labdára, de elhúzta a csatár lábát, a közelben álló Sápi határozottan 11-est ítélt: Tóth Balázs a jobbra elmozduló Csernyánszki mellett jobbal biztosan lőtt a kapu bal alsó sarkába.
1–0
18. perc: László veszélyes beadása megtréfálta Tudort, de a fehérvári kapus még időben reagált, s a veszélyesen hulló labdát szögletre ütötte.
35. perc: Hercegfalvi 17 méteres lövését Csernyánszki kiütötte. A labda Dvérihez került, aki beadott, Savu pedig kapásból, 11 méterről, jobb lábbal lőtt kapura, ám Csernyánszki ezúttal is hárított.
38. perc: Miközben Risztics és Schwarcz egymást zavarta, Csordás rácsapott a labdára, de 12 méterről fölélőtt.
51. perc: Szabó T. átadását követően Dvéri 18 méterről, jobb lábbal nagy erővel, kevéssel lőtte a kapu mellé a labdát.
58. perc: Usvat bal oldali beadása után Vochin kézzel ütött a labdába a tizenhatoson belül, Sápi ezúttal is határozottan büntetőt ítélt, amit Kovács Péter végzett el, és jobb lábbal lőtt a bal alsó sarokba. Tudor jó irányba vetődött, de nem érte el a labdát.
1–1
77. perc: Mészáros Norbert beadására Sitku és Risztics együtt csúszott be, a labda a kapu mellé vágódott, Sápi úgy ítélte meg, hogy a labda a siófoki játékosról került az alapvonalon túlra.
89. perc: Hercegfalvi iramodott meg a vendégtérfél közepén a labdával, a tizenhatos vonalánál kiugratta Medvedet, akit Kuttor a büntetőterületen belül ellökött. A megítélt tizenegyest Szalai végezte el és jobb lábbal, félmagasan a kapu bal oldalába helyezett.
2–1

Mestermérleg

Csank János a Videoton FCF vezetőedzője:

"Nem kaptuk el a fonalat, nem értem, hogy miért voltunk olyan pontatlanok és idegesek. Nehéz mérkőzés volt."

Csertői Aurél a Balaton FC vezetőedzője:
"Higgyék el, mást nem tudok mondani, csupán azt, hogy ezt a találkozót nekünk kellett volna megnyernünk…"

Fény és árnyék

Másfél éven keresztül olyan körülmények között készültek a csapatok Székesfehérvárott, ami nem volt méltó az élvonalhoz. A Sóstói-stadionban már huzamosabb ideje zajlanak a felújítási munkálatok, s emiatt a vasárnapi, Siófok elleni találkozó volt az első, amikor a futballcsapatok már nem az eddig használt konténerekben, hanem a vadonatúj tágas öltözőben készülhettek. Szépül tehát az aréna, és remélhetőleg már nem sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szurkolók és a játékosok is ideális körülmények között szurkolhassanak, illetve futballozhassanak.

Amennyire örömteli, hogy a labdarúgók már méltó körülmények között készülhettek a szomszéd várak rangadójára, annyira lehangoló, hogy a vadonatúj öltöző és kiszolgálóhelyiségek egy része már az első, kiadósabb eső után beázott. Tudjuk, Magyarországon vagyunk, és nálunk ritkán végeznek elsőre kifogástalan munkát, ám mégiscsak érdekes, hogy a másfél milliárdos beruházást követően miért kell rögtön a negatívumokról is szót ejteni. Csak remélni lehet, hogy a fővállalkozó napokon belül orvosolja a hiányosságokat…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik