Izgalmak az üres stadionban

KECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁNKECSKÉS ISTVÁN, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2003.08.02. 23:07
Címkék
Mintha május 30-át írtunk volna: hatalmas üvegcsörömpölés, mindenki a fejét fogta, és a betört ablak darabjai szanaszét szálltak.
Igen ám, de míg a tavalyi szezonzárón a szurkolók élték ki pusztítási vágyukat, most csupán a bemelegítő Szabó Tibor tette ezt, akinek egy lövése után a labda önállósította magát, és törte szét a klubház egyik ablakát.
Amúgy minden békés volt.
Mivel a liga nem díjazta a Fradi-szurkolók néhány kivert foggal, megrúgott vesével, lábmasszázst alkalmazó önkéntes egészségügyi szerepvállalását, három mérkőzésre bezárta az Üllői úti stadion lelátóit. A Ferencváros drukkerei természetesen nem hagyták ki a meccset, ám a vártnál jóval kevesebben, mindössze néhány tucatnyian álltak fél órával a kezdés előtt a bezárt kapuk mellett, előtt. Hogy kedvük se legyen bemenni, arról rengeteg rendőr gondoskodott, akik teljesen megszállták a stadion környékét. Mi több, most kapásból a klubházba is bementek – éppen két hónapot késtek ezzel az akcióval…
Túlzás lenne azonban azt állítani, hogy teljes hangulattalanságban zajlott volna a mérkőzés (pedig a zártkapus találkozóknak ez a legfőbb jellemzője…), hiszen a vendégek kihasználták a szabály adta kiskapus lehetőséget: ötven embert ugyanis ők is behozhattak, és a vezetők egyfajta gesztust gyakorolva megengedték, hogy a küldöttség felét a piros-kék ultrák tegyék ki. Emígyen teljes nézőtéri fölényben voltak a vidisek, ám mivel biztonságból sosem elég, az ötödik percben kénytelenek voltak lelátót váltani – gyaníthatóan a későbbi bonyodalmak megelőzése érdekében, hiszen sokaknak nem tetszett volna, ha a vendégtábor éppen a kettes szektorban szurkolgat…
Persze, kiskaput más is talált.
Szeiler József is ott volt a mérkőzésen – bocsánat, pontosabban a stadionban, hiszen a találkozó időpontjában éppen irodájában dolgozott. A ferencvárosiak szerint ugyanis a korábbi Fradi-kapust a vezérigazgatói teendőitől nem tilthatják el, így jogszerűen volt ott az Üllői úton. Nem tisztünk ez ügyben állást foglalni, de mosolyogtató, ha egy eltiltott sportvezető meccset nézhet, továbbá, ha egy zártkapus mérkőzésre így, vagy úgy szurkolókat engednek be. Mert vagy nem kell keménykedni, vagy igenis kell…
A kezdés a ferencvárosiaknak volt keserves, hiszen egyből nekik támadt a Videoton, a fehérváriak egy góllal és egy kapufával jelezték, hogy nem kifejezetten a bekkelés a céljuk. A zöldeknek sok idő kellett, míg túltették magukat Balog Zoltán és a kiállítást három perccel korábban megúszó Sorin Botis sérülésén, de utána egy perc alatt két lehetőségük is volt, és a másodiknál Lipcsei Péter már nem hagyta ki a megítélt büntetőt. A hírszolgáltatás gyorsaságáról annyit: 17 másodperc múlva már felharsant kintről a "Hajrá, Fradi!”
A szünet után az addig a klubház előtt álldogáló fradisták körbesétálták a stadiont, hátha így jobban hallatszik majd a hangjuk. A száz ferencvárosi szurkolót azonban csaknem ugyanannyi rendőr követte, így illetlen viselkedésre semmi esély nem kínálkozott. Nagy volt azonban az öröm a hazaiak között, amikor megint kapták a fülest, hogy Lipcsei Péter újra tizenegyest rúghat, ám ez alkalommal Daniel Tudor szép vetődéssel kiütötte a labdát – emígyen rögvest Vidor is lett… Főként nagy volt a fehérvári kapus öröme, amikor átellenben Dvéri Zsolt szabadrúgásból pompásan tekerte a labdát a kapuba, és így megint a Videotonnál volt az előny.
Másodjára viszont nem is hagyták veszni ezt a fehérváriak. Dvéri Zsolt ugyan nagy reklamálásba kezdett, ami az álmoskönyv szerint üres stadionban nem a legszerencsésebb tett – Dubra- viczky Attila akár bedugult füllel is könnyedén meghallotta volna a monológot, hát még így, hogy majdnem az arcába sikerült üvölteni. Joggal mutatta fel a bíró a piros lapot a fehérvári középpályásnak. A Videotonnak így tíz emberrel kellett kivédekeznie a hátralévő perceket, de nem sikerült. A mérkőzés lefújása előtt ugyanis a zöld-fehérek egyenlítettek, így nagy volt az öröm – zárt kapuk előtt, a székház bejáratánál, az utcán.

Percről percre

Létezik még klubhűség – egy Fradi-drukker a stadion mellett izgulta végig a meccset (Fotók: Németh Ferenc)
Létezik még klubhűség – egy Fradi-drukker a stadion mellett izgulta végig a meccset (Fotók: Németh Ferenc)
Létezik még klubhűség – egy Fradi-drukker a stadion mellett izgulta végig a meccset (Fotók: Németh Ferenc)
4. perc: Dvéri végzett el szögletet a bal oldalról: a beívelést követően az ötös jobb sarkánál érkezett Hercegfalvi, aki faképnél hagyva a védőket fel is ugorhatott és négy méterről a bal felső sarokba csúsztatta a labdát.
0–1
14. perc: Dvéri cselezett a 16-os bal oldalán, becsapta Bognárt, majd lágyan középre emelt. A labdára egyedül érkezett Medved, aki hat méterről középről fejelt, ám a labda a lécről az alapvonal mögé vágódott.
28. perc: Lipcsei bal oldali szögletét követően Dragóner fejelt középről nyolc méterről, szállt is a kapu bal oldala felé a labda, ám azt a gólvonal előtt álló Voicu kifejelte.
29. perc: Lipcsei ezúttal jobbról végezhetett el szögletrúgást, amely után a tizenegyespontnál Koller földre vitte Dragónert. Dubraviczky Attila játékvezető azonnal és jogosan 11-est ítélt. A büntetőt Lipcsei végezte el, és jobbal a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
1–1
49. perc: Gera ugratta ki Rósát, aki teljesen egyedül törhetett a kapu felé, a 16-oson belül megtolta a labdát, ám a kapujából kilépő Tudor elütötte a Fradi középpályását. Tegyük hozzá, teljesen fölöslegesen, mert Rósa nem érte volna utol a labdát az alapvonal előtt, ám ettől még teljesen jogos volt a tizenegyes. A büntetőt ismét Lipcsei végezte el, és ezúttal is jobbal célozta meg a bal alsó sarkot, ám erre már Tudor is készült, és elvetődve a kapufa tövére ütötte a labdát, ahonnan az az alapvonal mögé vágódott.
54. perc: Szabó Tibor vezette fel a labdát középen, majd a teljesen egyedül álló Savut hozta játékba a bal oldalon, aki 14 méterről fordulásból nem túl erősen, de célba vette a jobb felső sarkot. Szűcs Lajosnak nagy bravúrral sikerült a jól elhelyezett labdát szögletre ütnie.
63. perc: Kapic szabálytalankodott Szabó Tiborral szemben, a 16-os vonala előtt egy lépéssel pont középen. A szabadrúgást Dvéri végezte el, és jobbal a kapu bal oldalába csavart.
1–2
70. perc: Dvéri a Ferencváros térfelének jobb oldalán egy szabálytalansága után összeszólalkozott Kapiccsal, majd Dubraviczky Attila játékvezetőt is elküldte "melegebb éghajlatra”, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy a Videoton középpályása azonnal piros lapot kapott.
82. perc: Gera futott el a bal oldalon, az alapvonal közeléből középre adott, Tudor aláfutott a labdának, az érkező Rósa Dénes pedig három méterről, jobbal a kapu bal alsó sarkába lőtt.
2–2

Mestermérleg

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója:

"A meccs elején két súlyos sérülés hátráltatta a játékunkat, a helyzetünket pedig tovább nehezítette, hogy mindig az eredmény után kellett menni, így végül csak döntetlenre futotta."

Csank János a Videoton vezetőedzője:
"A játékvezető döntően befolyásolta a mérkőzés kimenetelét, de így is hősiesen küzdöttünk. A végén akár még a győzelmet jelentő gólt is megszerezhettük volna."

Fény és árnyék

Nyolc labdaszedő volt az Üllői úti stadionban szombat este, és ők természetesen lelkesen végezték is a munkájukat. Ám volt amikor "akadályba” ütköztek, hiszen egy-egy nagyobb lövés után a labda teljesen üres lelátón landolt. Ekkor léptek közbe az amúgy unottan ácsingózó biztonsági emberek, és "szolgálunk és védünk” alapon visszahajították a labdát a pályára…

Ha egy játékos a negyedik percben sérülés miatt cserét kér, akkor vagy nagyon nagy pechje van, vagy a bemelegítéssel lehetett némi probléma. Nos, az egyelőre titok, mi történt Balog Zoltánnal, de az tény, hogy a hazai védő már a találkozó elején lekéredzkedett a pályáról. Ezzel mindjárt kisebb fejtörést okozott Garami József szakmai igazgatónak.

Súlyos fejsérülés

A 23. percben FTC térfelének bal oldalán együtt ugrott fel fejelni Sorin Botis és a vendégcsapat labdarúgója, Hercegfalvi Zoltán – a csattanásból sejteni lehetett, hogy nagy a baj: a pályára a mentőautó is megérkezett. A légiós sérülése az első diagnózis szerint súlyos, Sorin Botis homlokcsonttörést szenvedett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik