nemzetisport.hu
2017.06.23 08:49 Frissítve: 2017.06.23 16:29

NBA: Fultz az 1/1-es; a Ball-cirkusz LA-ben kötött ki

Magyar idő szerint péntek hajnalban megtartották a holtszezon legfontosabb eseményét, a draftot. A 2017-es játékosbörze első két választása nem okozott túl nagy meglepetést, az este pedig talán nem is az újoncok, hanem egy szupersztár elcserélése miatt volt hangos.

 

A drafton elkelt boldog játékosok (nba.com)

 
Ahogy az általában lenni szokott, a draftot megelőző hetekben már lehetett sejteni, hogy elsőként a Washington Egyetem irányítója, Markelle Fultz, vagy a UCLA sztárja, Lonzo Ball találhat csapatot. A nagy eseményhez közeledve aztán már nyílt titokká vált, hogy az 1/1-ért a Boston Celticsszel cserélő Philadelphia az előbbi mellett teszi le a voksát –  a 76ers nem is okozott meglepetést.

A 19 éves tehetséget az amerikai szakírók már most NBA-kész játékosnak tartják, apróbb hiányosságai persze neki is vannak, de általános vélekedés szerint All-Star szintű játékosról van szó. Az éveken keresztül lesajnált Philly mára a liga egyik legizgalmasabb csapata lett, hiszen az előző évek játékosbörzéjén megszerzett Joel Embiid, Dario Saric, Ben Simmons (bár még ő sem lépett pályára az NBA-ben) trió remek játékostársat kapott.

A Los Angeles Lakers D'Angelo Russel elcserélésével egyértelművé tette, hogy irányítót fog választani, így a második húzás jogával a draft másik nagy nevét vitte el – a 198 centis Lonzo Ball lesz az újjáépülő aranysárga-lilák egyese. Ball képességeivel nem volt problémája a csapatoknak, ám az utóbbi hónapokban olyan kampányt folytatott a 20 éves játékos édesapja, hogy az akár el is ijeszthette volna őket. LaVar Ball többek között kijelentette, hogy Michael Jordant megverné egy egyben, a három fiának – Lonzo két öccse még középiskolás – egymilliárd dolláros cipőszerződést szeretne, és úgy általánosságban szentül hiszi, hogy a fiainál nem láttak még jobb kosárlabdázót a Földön. Fultzhoz hasonlóan egyébként Ball is készen áll fizikailag az NBA-re, játékosként tehát valószínűleg nem lőtt mellé a Lakers, de Los Angelesben mindig nagyok az elvárások, nagy a médiafigyelem, amit csak tovább tetőzhet Ball papa viselkedése.

A Boston Celtics kisebb meglepetést okozott: előbb azzal, hogy nem cserélte el 3. picket, majd azzal, hogy azt a kiscsatárt választotta ki Jayson Tatum személyében, akinek a posztján előzetesen talán volt jobb is. Például a negyedik helyen elkelt, ezzel Phoenixbe került Josh Jackson – a Kansas játékosáért óriási volt a kereslet, több csapat is megpróbált érte feljebb cserélni.

Jimmy Butler Minnesotában
 A Chicago Bulls is az újjáépülés mellett tette le a voksát, hiszen elcserélte legjobb játékosát, Jimmy Butlert. A Timberwolves trénere, Tom Thibodeau már ezt megelőzően is szerette volna a keretben látni korábbi játékosát,most pedig létrejött az egyezség: Butler mellett a 16. választási jog került Minnesotába, ahonnan ellenértékként Zach Lavine, Kriss Dunn és az idei draft 7. pickje ment Chicagóba.

A Sacramento is irányítót húzott, az ötödik helyen De'Aron Fox talált csapatot, hatodikként Jonathan Isaac kelt el. Hetedikként egy európai szupertehetséget, az Arizona Egyetemen pallérozódó finn, Lauri Markkannent húzta a Minnesota, de nem magának, hanem egy csere keretein belül a Chicago Bullsnak.

A New York Knicks kapcsán is hallani lehetett cserepletykákat, ám Phil Jacksonék (egyelőre) nem léptek semmit, így a nyolcadik helyen kiválasztották a francia Frank Ntilikinát.

A 9. egy újabb irányító, Dennis Smith lett, a 10. helyen pedig a Portlandbe cserélt Zach Collins kelt el.

Az első kör kiválasztottjai (NBA Twitter)

Az idei draft teljes sorrendjét ide kattintva tekintheti meg!

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.14 11:57:49

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.09 22:37:38

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Luka Doncic, a szlovénok 23 éves világsztárja öt évvel ezelőtt már Európa-bajnok lett, aztán egy évre rá Euroliga-győztes, most pedig az NBA öt legnagyobb csillagának egyike. Szavakkal leírhatatlan, mennyire szereti ezt a játékot, mennyire tudja, mikor kell csapatjátékosnak lennie, és mikor kell „one man show”-t a parkettre varázsolnia.

2022.09.07 20:03:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A házigazda németek sokkal jobbnak bizonyultak a tartalékos magyar válogatottnál az utolsó csoportmérkőzésen.

2022.09.06 16:43:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Férfi kosárlabdacsapatunk a továbbjutás reménye után újabb csoportmérkőzését is elveszítette az Eb-n.