Kosárlabda: lebilincselő nyitány az edzőkonferencián

F. Z.F. Z.
Vágólapra másolva!
2022.01.14. 13:11
null
Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora (Fotó: pecsaktual.hu)
Nagyszerű első napot tudhatott maga mögött a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amelyen a világ vezető szakemberei, szakértői és edzői izgalmas előadások és beszélgetések során ismertették álláspontjukat arról, hogyan lehet a gyakorlatban felhasználni a sporttudomány kutatási eredményeit.

Mint kisgyerek a cukorka­boltban – így érezhették magukat azok, akik részt vettek a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ „Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban” című nemzetközi kosárlabda-konferencia első napján a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián. Márpedig szép számmal voltak résztvevők, belföldről és külföldről, klubvezetők, játékosok és sportágon kívüli érdeklődők egyaránt. A kétnapos esemény fő csapásiránya az volt, hogy a világ vezető szakemberei, szakértői és edzői arról beszélgettek, hogyan alkalmazzák a sporttudomány kutatási eredményeit a mindennapi munkájukban.

„Mit tud segíteni a tudomány az edzőnek? Amikor Isztambulban és Moszkvában voltam, akkor jöttem rá, hogy az öltözők laboratóriumok. Azokban az időkben idehaza még szinte mindenhez kellett értenie az edzőnek, miközben már akkor tudományos alapokon működtek az euroligás  élklubok    – utalt a tudomány fejlődésére nyitó előadásában az eseményt megálmodó Rátgéber László, a Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, a helyszínül szolgáló Rátgéber László Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, korábbi női és férfi szövetségi kapitány, Euroliga-győztes edző. – Hosszú az út a kockás füzettől a teljesítménydiagnosztikáig, de ma már elengedhetetlen a tudomány és a gyakorlat összekapcsolása.”

Rátgéber beszélt még a regeneráció és az infrastruktúra fontosságáról, valamint arról a számtalan technikai vívmányról, amelyek az edző és a stáb munkáját segítik.

A nap egyik legjobban várt és legérdekesebb – online készült, felvételről bemutatott – beszélgetésében Geno Auriemma, az Egyesült Államok női válogatottját kétszer-kétszer olimpiai (2012, 2016) és világbajnoki címig (2010, 2014) vezető szövetségi kapitánya saját tapasztalatai mellett Juhász Dorkáról, jelenlegi egyik legtehetségesebb játékosáról is elismerően beszélt. A Connecticut Egyetem női kosárlabdacsapatát immár 36 éve irányító, 11-szeres NCAA-győztes vezetőedző szerint a magyar center sokra hivatott, főleg akkor, ha megtalálja a játékának megfelelő ritmust.

A játékosok atletikusságát és a sokoldalúságot emelte ki az olasz Ettore Messina, az Olimpia Milano jelenlegi trénere, korábbi négyszeres Euroliga-győztes edző, akivel szintén online, felvételről beszélgetett Rátgéber. Az NBA-ben szereplő San Antonio Spursnél 2014 és 2019 között Gregg Popovich mellett dolgozó szakember kiemelte, hogy az amerikai mintát (a gigantikus méretű személyzetben gyakorlatilag minden játékosra jut egy-egy orvos, dietetikus, masszőr vagy éppen pszichológus) már a legtöbb euroligás élklub is átvette, mert működik – az egyre feszítettebb tempó és versenykiírás ezt meg is követeli, ahogy a tudományos alapokra helyezett rehabilitációt és a felméréseket is. De hallhattuk az Euroliga-győztes izraeli Pini Gersont; a német Michael Schwarzot, a nemzetközi szövetség edzőtovábbképző paneljének egyik vezetőjét; a szerbek Európa-bajnok játékosát, Szonja Vaszicsot – vagy éppen Mocsai Lajost, a női és férfi kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitányát, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik