Nemzetisport.hu 2011.06.30 17:26 Frissítve: 2015.03.13 02:46

Hanga: Hihetetlen, hogy Duncan szekrénye mellett öltözöm

Hanga Ádám, az Albacomp magyar kosarasa texasi tartózkodásának minden percét élvezi. A nyártól a spanyol Manresánál játszó hátvéd, akinek múlt pénteken az NBA-ben szereplő San Antonio szerezte meg a játékjogát, néhány napig a Spursnél vendégeskedik, s elmondása szerint inspirálóan hat rá, amit a négyszeres bajnoknál lát és tapasztal.

 

Hangát lenyűgözte a Spurs (Fotó: Szabó Mikl

– Hogy érzi magát?
– Fáradtan, de szuperül – válaszolta Hanga Ádám, akit San Antonióban sikerült telefonvégre kapnia a Nemzeti Sportnak néhány perc erejéig. – Még csak két és fél napja vagyok itt, de olyan érzésem támadt, mintha legalább egy hete jöttem volna. A feje tetejére állt velem a világ – még nem sikerült átállnom az itteni zónaidőre, illetve folyamatosan olyan események történnek velem, amilyenek korábban soha.

– De nem is mindennap lehet magyar kosárlabdázó a San Antonio Spurs, a négyszeres NBA-bajnok vendége.
– Bizony, és még mindig nehéz felfognom, hogy Tim Duncan és Tony Parker szekrénye mellett ülve öltözöm, vagy Gary Neallel egy az egyezek az edzésen. Hogy ezt átélhetem, félelmetesen klassz érzés.

– Neal az előző évadban nyolcvan meccsen játszott a Spursben, és 9.8 pontot dobott átlagban. Milyen volt ellene tréningezni?
– Kemény... A másik két draftolt játékossal, Kawhi Leonarddal és Cory Josephfel, az említett Neallel és még egy sráccal edzünk, s mondhatom, mindannyian különlegesek, erősek, gyorsak. Először kondizunk, aztán egyéni munka folyik, majd különböző dobásokat gyakorolunk, de van egy az egy elleni játék és rövid indulásból tempódobás is. Utóbbi nekem nagyon idegen, mert Európában ez a mozdulatsor lépéshibának számít.

– Hogyan viszonyulnak önhöz?
– Rendkívül kedvesek és készségesek. Maximálisan figyelnek rám, de a többiekre is. Az orvosi vizsgálatok közben, az edzéseken, a felméréseken is kérdezgetnek, kikérik a véleményemet, emellett megmagyarázzák, mit miért csinálnak, s hogy nekem mire kell odafigyelnem. Azt mondják, sokat kell erősödnöm, amit éreztem az egy az egy elleni játékban. Kapok egyéni programot a nyárra, a szezon közbeni pihenőkre, sőt jövő nyárra is.

– Hol járt eddig?
– Nem sok helyen, mert szinte minden a sportközpontban van, ahová reggelente megyünk. Ez hatalmas létesítmény, amelyben minden van, ami a játékosok és a stáb kényelmét szolgálja. Olyan, mint egy nagy ház, csak van benne két kosárlabdapálya.

– Hogy tetszik?
– Nagyon. Mindenről süt a profizmus, ami óriási élmény. Medencék, jakuzzik, külön étterem, hipermodern fitneszrészleg, biliárdszalon, ujjlenyomatra nyíló ajtó – elképesztő. Még a biliárdasztal szövetében is benne van a Spurs logója.

– Feltehetően a közelgő és elkerülhetetlennek látszó lockout, a kollektív szerződés lejárta is az oka, hogy minél hamarabb meg akarták ismerni Önt, hiszen a kizárás után már nem beszélhetnek a klubok a játékosokkal. Ugyanakkor az invitálással nyilván motiválni is akarták.
– Persze, hiszen amivel itt találkozom, arra inspirál, úgy játsszak és dolgozzak a következő években, hogy egyszer úgy jöhessek ide vissza, mint a klub játékosa. Mert ilyet, ehhez foghatót életemben nem láttam. Kaptam egy óriási Spurs-sporttáskát, amelyben pólók, nadrágok, zoknik és egyéb, a klub címerével ellátott sportszerek vannak.

– Sok alkalmazottal és segédedzővel beszélgetett az eltelt néhány napban. Hallott valamit arról, mit tervez Önnel a klub?
– Nem hiszem, hogy el akarnának cserélni. A Spurs híres arról, hogy bízik a nem amerikai játékosokban, Parker és Manu Ginóbili is példa erre. Hosszú távon gondolkodnak bennem, szerintem legalább két jó idény és nagy fejlődés kell, hogy esetleg szerződést ajánljanak. Most, hogy itt járok, és látom, hová juthatok, még elszántabb vagyok, hogy ide is kerüljek.

A HANGA ÁDÁMMAL KÉSZÜLT TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN OLVASHATJÁK EL!

2022.06.26 18:12:19

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, TÓTH GÁBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Az első két negyedben eldőlt a mérkőzés, a körmendiek nem tartották a lépést a sokkal pontosabb szombathelyiekkel.

2022.06.23 10:31:29

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A szakember korábbi sikerei helyszínén, csak immár a PEAC csapatában folytatja karrierjét.

2022.06.13 14:37:39

Kosárlabda nemzetisport.hu

A 27 éves, 188 centiméter magas játékos legutóbb hazájában játszott.

2022.06.11 23:48:31

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Emberemlékezet óta nem volt olyan rájátszás, mint a mostani, amelyben többnyire nem a légiósok, hanem a magyar kosarasok viszik a prímet. Pénteken elképesztően izgalmas párharc zárult le Fehérváron. A Falcóban színtiszta magyar sor harcolt a legkiélezettebb pillanatokban, ami azt is jelenti, hogy jobban viselik a terhet ezek a játékosok, mint a külföldiek, akiknek egyébként is kiegészítő feladat jut.

2022.05.28 21:19:05

Kosárlabda DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Az történt, aminek történnie kellett: nyert a Real Madrid.