Férfi kosár vb-sel.: sorsdöntő meccs – fegyverük a belelkesedés

BOBORY BALÁZS (Varese)BOBORY BALÁZS (Varese)
Vágólapra másolva!
2019.02.21. 18:00
null
Megérkezett az olaszok elleni világbajnoki selejtező helyszínére a magyar férfi kosárlabda-válogatott
Megérkezett Varesébe, a pénteki világbajnoki selejtező helyszínére a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely igyekezett a lehető legjobban felkészülni a sorsdöntő mérkőzésre, és alaposan megismerkedett a házigazda olaszok erősségeivel, gyengéivel.

 

Amikor a magyar válogatott tagjai a Milánó felett ötven kilométerre elhelyezkedő Varesében kiléptek a buszból, láthatóan vettek egy nagy levegőt.

Ezt több okból is tehették, egyrészt csütörtök délután szikrázó napsütés, 15 fok várta őket, és az Alpok lábánál pedig üdítően friss oxigént szippanthattak magukba. No meg nem elhanyagolható az a tény sem, hogy elérkeztek a hosszú világbajnoki kvalifikációs sorozat utolsó idegenbeli állomásához.

Ami a legörömtelibb ebben a hosszú, élményekkel és nagy csatákkal teli utazásban, az az, hogy a selejtezők utolsó két mérkőzése előtt még ott az esély, hogy a mieink kijussanak a szeptemberi kínai vb-re, így sorsdöntő a pénteki összecsapás.

A magyar csapat minden probléma nélkül utazott Budapestről Bécs érintésével Milánóba, onnan negyvenperces buszozással Varesébe, ahol egy szállodában lakik az olasz válogatottal. Így futhatott össze a délutáni uzsonna közben Perl Zoltán Alessandro Gentilével, akivel néhány hete még csapattársak – egyébként meg posztriválisok voltak a spanyol Movistar Estudiantes csapatában, aztán a magyar hátvéd a több játéklehetőség reményében hazatért a Falcóhoz, de bizonyosan ismeri az olasz erősségeit, hiányosságait.

Ahogy a többieket is tájékoztatta a szakmai stáb videofelvételek segítségével a házigazda válogatott játékáról. Az ellenfél feltérképezéséért felelős Pór Péter lapunknak is elmesélte, mire kell leginkább figyelni pénteken.

„Az olasz csapat nem magas szerkezetben játszik, klasszikus centerük igazán nincs is, emiatt rengeteget váltanak védekezésben – kezdte Ivkovics Sztojan segítője. – A szeptemberi, debreceni mérkőzésünkön is hasonló volt a játékuk, bár akkor szerepelhetett a Fenerbahce sztárja, Nicolo Melli is. Most is a sok váltás ellen kell a taktikát megtalálni. Akkor Keller Ákos hiányában sokszor Eilingsfeld Jánosnak kellett nálunk centert játszani, s bár bivalyerős, magassága miatt nehezen lehetett használni. Azért a váltások ellen így is sikerült megcsinálni azokat a figurákat, amelyeket most is szeretnénk, főleg úgy, hogy most Keller Ákos és Jones Jarrod is itt van velünk. Reméljük így több pontunk lesz a palánk környékéről és több lepattanót is szedünk majd. Támadásban erősségük, hogy egy az egy ellen kifejezetten jók és kiválóan bontják a védelmet, hazai pályán nem szabad, hogy elkapják a ritmust, mert akkor még inkább belelkesednek, hajtja őket a közönség és képesek nagy előnyt kovácsolni.”

Az olaszok az euroligás Olimpia Milanóból két játékost, Jeff Brookst és Andrea Cinciarinit várják – az ő szereplésük erősen kétséges – Amadeo Della Valle viszont már korábban csatlakozott a kerethez. A házigazdák további NBA-ben és Euroligában szereplő sztárjai nem léphetnek pályára a mieink ellen. A magyar csapat mindenesetre úgy készül, hogy az olasz csapatban ott lesz Brooks és Cinciarini is, nyilván nem lenne baj, ha mégsem dobnák be őket ellenünk.

A KERET
Benke Szilárd, Vojvoda Dávid (mindkettő Szolnoki Olaj KK), Eilingsfeld János, Ruják András (mindkettő Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Alba Fehérvár), Jones Jarrod (AS Monaco, francia), Juhos Levente (Naturtex-SZTE-Szedeák), Keller Ákos (Pau-Lacq-Orthez, francia), Perl Zoltán, Váradi Benedek (mindkettő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Somogyi Ádám (Aquimisa Laboratorios Zamorano, spanyol)

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, J-CSOPORT
5. FORDULÓ (PÉNTEK)
18.00:
Horvátország–Lengyelország
20.00: Hollandia–Litvánia
20.15: Olaszország–MAGYARORSZÁG (tv: M4 Sport).
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ (HÉTFŐ)
18.30:
MAGYARORSZÁG–Horvátország (tv: M4 Sport)
18.30: Litvánia–Olaszország
20.30: Lengyelország–Hollandia

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia 10
9 1
835–660
19
2. Olaszország 10 7
3 792–709
17
3. Lengyelország 10 6
4
796–741
16
4. MAGYARORSZÁG
10 5 5
711–709
15
5. Horvátország 10 4 6 724–730
14
6. Hollandia 10 3 7
750–781 13
A csoportból a legjobb három válogatott jut ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik