S. TÓTH JÁNOS 2021.04.11 23:54

A Szabó család – S. Tóth János jegyzete


 
Megszerezte a bronzérmet a Szekszárd a női kosárlabda Európa-kupában
Volt a Magyar Rádiónak egy évtizedeken átnyúló sikersorozata, a Szabó család. Olyan legendás színészek vállaltak benne szerepet, mint például Rajz János, Benkő Gyula, Csurka László, Zenthe Ferenc, Csákányi László, Márkus László, Kálmán György, Kállai Ferenc vagy éppen Őze Lajos. A – kétségkívül aktuálpolitikai felhangokkal is átitatott – hangjáték 48 esztendőn át futott a Kossuth adón, és a tv térhódítása előtt 43 százalékos(!) hallgatottságot is elért.

Majdnem ennyi ideje íródik egy másik „teleregény” is, mégpedig Szekszárdon, középpontjában a női kosárlabdával; s e sztori főszereplői között is találunk egy Szabó családot. Abban, hogy a hétvégén az Atomerőmű KSC Szekszárd bronzérmes házigazdája lehetett a második számú női kontinentális torna, az Európa-kupa négyes döntőjének, Szabóéknak is elperelhetetlen érdemei vannak.

Is – teszem hozzá újfent, hiszen e sporttörténeti esemény kapcsán illendő lenne még sok mindenki mást megemlíteni, aki részt vállal a kosárlabdasport helyi megalapozásában, aztán pedig a felfuttatásában. Az első „szponzorok” közé sorolt Heit Dömötör asztalosmestert éppen úgy, mint a saját nevelésű lányokból álló Szekszárdi Vasast 1975-ben az élvonalba juttató Buttás Pált, az 1988-as átalakulás után megszülető új klubot elnökként irányító Sólyom Bódogot vagy éppen a remek edzők közül Vertetics Istvánt, Ujhelyi Gábort, no és a kispad jelenlegi gazdáját, Djokics Zseljkót – de persze napestig lehetne sorolni a neveket.

A szekszárdi kosárlabda kilépése az európai színtérre ugyanis e harminc-egynéhány ezres tolnai város polgárainak közös dicsősége, miközben igazi unikum a Szabó család szerepvállalása is. A pionír Szabó Ödön volt (kosarasberkekben Dönci bácsi), ő szedte össze azt a fiatal lányokból csapatot, amelyet aztán Buttás tanár úr az NB I-be kormányzott. Fia, György nemzetközi minősítésű játékvezető volt, Harsányi Máriát vette feleségül, aki a nyolcvanas évek – immár Dózsa néven versenyző – Szekszárdjának egyik alapembere volt. Ők ketten a szülei Gergőnek és Noéminek; a testvérpár mostanság klubigazgatóként, illetve szakmai és sportigazgatóként építi a klubot.

S lássuk be, ez a lényeg: az építkezés. A türelmes építkezés.

Mert miközben az elmúlt hetekben arról zengedeztek a szakmai fórumok, hogy immár egy kétszeres WNBA-bajnok (DeWanna Bonner) számára is vonzó egy vidéki magyar klub ajánlata, vegyük észre: az Atomerőmű KSC masszívan alapoz a helyi utánpótlásműhelyre is, amelynek ékköve, ám korántsem egyetlen neveltje az európai karrierre is esélyes Studer Ágnes. A csapat volt már Magyar Kupa-győztes, bajnoki ezüstérmes és manapság az idehaza szinte egyeduralkodó Sopron egyik fő kihívója.

Az eredményeket stabilizálni, az előrelépést megalapozni – ez most a dolog Szekszárdon, és nem is kevés. S a csúcsról mélybe szánkázásról intő példának rögtön ott van a szomszédos Pécs esete.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 
2021.06.03 17:53:58

Kosárlabda GY. F.

A magyar csapat a debreceni pótkvalifikációs tornán igyekszik kiharcolni a tokiói szereplés jogát. (x)

2021.05.28 00:07:50

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcelona kosarasa önkritikusan elismerte: az elmúlt hetekben nem ment neki jól a játék.

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.